10 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Monelle pääsykokeisiin lukeminen on koko kevään kestävä urakka, ja valmistautuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin.

Pääsykokeisiin valmistautuminen

10 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen       

Kevään pääsykokeet lähestymässä? Monelle pääsykokeisiin lukeminen on koko kevään kestävä urakka, ja valmistautuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin. Lue alta Studentumin vinkit pääsykokeisiin valmistautumiseen.


1. Laadi lukusuunnitelma

Lukusuunnitelma auttaa sinua suunnittelemaan ajankäyttöäsi ja pysymään lukutavoitteessasi. Mieti, kuinka monta kertaa pääsykoekirjat ja muu materiaali olisi hyvä lukea läpi ja kuinka paljon tarvitset lukemiseen aikaa.  Hyvä ohje on esimerkiksi lukea noin työ- tai koulupäivän verran päivässä, riippuen tietenkin opiskeltavan materiaalin määrästä.

2. Käytä aikasi tehokkaasti

Sillä, kuinka monta tuntia olet pääsykokeeseen lukenut ei lopulta ole merkitystä, jos et ole lukenut laadullisesti oikein. Lukutunteja suurempi merkitys on sillä, mitä olet lukemastasi sisäistänyt.  Jos tiedät, ettet pysty keskittymään kerralla paria tuntia pidempään, kannattaa pitää taukoja. On parempi lukea vähemmän mutta tehokkaasti, kuin päntätä 10 tuntia ja huomata, ettei muista lukemastaan mitään. Opiskelussakaan määrä ei korvaa laatua. Kannattaa myös tiedostaa se, miten ja milloin oppii parhaiten. Toiset ovat parhaassa vireessä heti aamusta, toisille sopii paremmin illalla lukeminen. Oman päivärytmin löytäminen on tärkeää.  

3. Etene kohti tavoitetta

Laadi itsellesi ajallisia välitavoitteita. Voit esimerkiksi laatia jokaiselle lukuviikolle tavoitteen siitä, mitä sinun olisi siihen mennessä pitänyt lukea ja oppia. Tavoitteet auttavat pitämään motivaatiota yllä. Kun olet motivoitunut sujuu lukeminen paljon paremmin, etkä turhaudu pänttäämiseen. Lisäksi pysyt pitkäaikaisessa tavoitteessasi paremmin, kun seuraat edistymistäsi myös lyhyellä aikavälillä. Voit vaikka palkita itsesi sinulle sopivalla tavalla aina kun olet saavuttanut välitavoitteesi, jotta opiskelu pysyy mielekkäänä.

4. Lue paljon

On fakta, että monissa pääsykokeissa kirjat täytyy osata lähes ulkoa. Ei kannata kuitenkaan pelkästään lukea kirjoja kannesta kanteen kerta toisensa jälkeen, vaan käyttää myös muita opiskelutekniikoita. Jotkut oppivat parhaiten esimerkiksi piirtämällä erilaisia kaavioita ja miellekarttoja, toisille voi olla apua vaikkapa ääneen lukemisesta. Mieti myös, mitä kannattaa opetella ulkoa ja mitkä asiat pitää ymmärtää ja osata soveltaa.

5. Pidä välillä vapaata

On hyvä pitää välillä myös vapaapäiviä. Vapaapäivä esimerkiksi kerran viikossa auttaa ehkäisemään lukustressiä. Vapaapäivinä kannattaa tehdä asioita, jotka auttavat sinua rentoutumaan. Esimerkiksi urheilu on hyvää vastapainoa nenä kirjassa istumiselle. Kannattaa myös muistaa kunnon yöunet sekä tarvittaessa lyhyet päiväunet, jotta aivot pysyvät virkeänä.  

6. Etsi sopiva lukupaikka

Etsi sellainen lukupaikka, jossa pystyt keskittymään lukemiseen parhaiten. Jos et pysty keskittymään kotona, kannattaa suunnata vaikka kirjastoon lukemaan. Lukupaikkaa voi myös vaihdella, jotta ei kyllästy istumaan päivä toisensa jälkeen saman pöydän ääressä.

7. Etsi lukuseuraa muista pääsykokeisiin lukijoista 

Toiset pääsykoepänttääjät ovat hyvää lukuseuraa. On helpottavaa päästä jakamaan lukukokemuksia toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Lisäksi joillekin voi olla apua esimerkiksi lukupiirin muodostamisesta samaan kokeeseen lukevien kanssa. Muita kuin lukukavereita voit tavata  vapaapäivinä ja sen jälkeen kun olet hoitanut päivän luku-urakan.

8. Tutustu vanhoihin pääsykoetehtäviin

Vanhoihin pääsykoetehtäviin kannattaa ehdottomasti tutustua, jotta saa jotain suuntaviivoja siitä, millainen koe tulee olemaan ja millä tyylillä kysymyksiin tulee vastata. Vanhat pääsykoetehtävät julkaistaan yleensä oppilaitosten kotisivuilla.  

9. Jätä aikaa kertaamiselle

Tee lukusuunnitelmastasi sellainen, että sinulle jää ennen koetta tarpeeksi aikaa kerrata asioita. Kokeeseen on kivempi mennä, kun tuntee osaavansa asiat tarpeeksi hyvin.

10. Älä stressaa

Pieni stressi voi joillekin olla hyvästä, mutta liika stressaaminen ei varmasti auta ketään keskittymään olennaiseen. Kun alat valmistautua kokeeseen hyvissä ajoin, ei sinun tarvitse stressata ainakaan siitä, että et ehdi lukea tarpeeksi.

Tsemppiä pääsykokeisiin valmistautumiseen!

» Lue täältä lisää pääsykokeista


Mainokset