Elias Outakivi

Julkaistu heinäkuussa 2011

Nimi: Elias Outakivi

Ikä: 23 vuotta

Oppilaitos: Lahden kansanopisto

Koulutusohjelma: Journalistilinja

 

Milloin aloitit opintosi Lahden kansanopistossa?

Suoritin journalismilinjan vuoden 2010 elokuusta vuoden 2011 toukokuuhun. Kirjoitettuani ylioppilaaksi suoritin asepalveluksen, jonka jälkeen aloitin opiskelut Savonia-ammattikorkeakoulussa. Puolentoista vuoden opiskelujen jälkeen alan
vaihto alkoi kuitenkin kiinnostaa, joten aloin etsimään uusia koulutusmahdollisuuksia.

Miten päädyit valitsemaan Lahden kansanopiston journalistilinjan?

Media-ala ja journalismi ovat aina kiinnostaneet minua. Kun löysin Lahden kansanopiston koulutustarjonnan, ajattelin heti, että vuoden mittainen valmistava koulutus alalle oli juuri sitä, mitä hain. Se sopi niin sisällöltään kuin kestoltaankin
hyvin elämäntilanteeseeni.

Mitä mieltä olit opinnoista ja niiden sisällöstä? Mikä oli parasta?

Opiskelujen sisältö painottui tiiviisti käytäntöön, mistä pidin paljon. Heti ensimmäisinä päivinä aloimme hakea omaa tapaa ja tyyliä kirjoittaa juttuja, joita läpikäymällä muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa tapahtui itse oppiminen. Lehtityön lisäksi tehtiin muun muassa videodokumentti ja radiohaastattelu, joista näki muidenkin medioiden työtapoja.

Yksi hyvistä puolista oli myös mahdollisuus suorittaa opintoja avoimeen yliopistoon. Osa opiskelijoista suoritti journalistiikan perusopinnot sekä suurin osa meistä myös ruotsin- ja englanninkielen opinnot avoimeen yliopistoon.

Käytännössä journalismia opiskelimme tekemällä yhteistyössä juttukeikkoja valokuvauslinjan opiskelijoiden kanssa, tekemällä julkaistavia juttuja esimerkiksi kirjailijoista ja Lahden keskustasta alueen eri toimijoiden kanssa sekä kolmen viikon työharjoittelussa lehti-, radio- ja tiedotusalalla. Parhaana itse pidin opintojen joustavuutta sekä työharjoittelua, jonka suoritin Etelä-Suomen Sanomissa. Työharjoittelussa pääsi ihan kunnolla tekemään juttukeikkoja ja kirjoittamaan, sekä näki tietysti lehtityön hyvät ja huonot puolet.

Millaista vapaa-aika ja opiskelijaelämä Lahden kansanopistossa oli?

Vapaa-aikaa vietettiin paljon opistolla ja oman asuinkerroksen väen oppi tuntemaan hyvin. Luonnollisesti monista heistä muodostui hyviä ystäviä myös minulle. Opiskelijaelämästä nautin lähinnä omien kurssikavereiden järjestämillä juhlilla ja illanistujaisilla, joita harrastimme melko usein pienemmällä porukalla. Opiston opiskelijakunta järjesti lisäksi lukuisia juhlia pikkujouluista lauluiltoihin, joissa tapasi myös muiden linjojen opiskelijoita. Kansanopistossa vallitsi koko ajan rento meininki ja yhteenkuuluvuuden tunne, jota henkilökunnan asenne edesauttoi.

Mitä suunnitelmia sinulla on koulutuksen jälkeen?

Odottelen ammattikorkeakoulujen pääsykokeiden tuloksia ja toivottavasti opiskelu jatkuu heti syksyllä 2011 uusilla haasteilla. Suuntaan ehdottomasti media-alalle, mutta tie sinne ei ole vielä selvillä. Onneksi niitäkin teitä on monia, jos ja kun itse sitä haluaa. Journalismilinjan ansiosta osaan onneksi jo paljon ja uskon, että kansanopiston opeilla pääsen pitkälle. Pääasia on, että asettaa itselleen tavoitteita ja pyrkii toteuttamaan ne. Jos matkalla tapahtuu muutoksia, kulkee muutoksen mukana. Jos tavoitteita ei saavuta, ottaa opiksi ja asettaa itselleen taas uudet tavoitteet.

Mitä vinkkejä sinulla olisi antaa koulutukseen hakeutuville?

Rohkeutta kaikkeen tekemiseen ja ottakaa innolla vastaan koulutuksen tuomat haasteet! Jos joku asia ei tunnu hyvältä tai oleelliselta, niin yrittäkää aina etsiä sieltä se, mistä voisi olla hyötyä itselle.


Mainokset