KILROY education: Vaihto-oppilaana Sydneyn sykkeessä

Julkaistu maaliskuussa 2014

kilroy

 

Macquarie University

Viivi Jäppinen oli KILROY educationin kautta vaihto-oppilaana Macquarie Universityssä. Viivin vaihto kesti yhden lukukauden, eli hän oli koko kevään 2012 Australiassa vaihto-oppilaana suorittamassa opintoja, jotka hän sisällytti tutkintoonsa Suomessa.

Macquarie University sijaitsee Sydneyssä, joka on Australian suurin kaupunki. Sydneyn asutus on levinnyt laajalle, mutta keskusta-alue on kuitenkin kohtuullisen kokoinen.

Studentum.fi haastatteli Viiviä hänen opiskelukokemuksistaan vilkkaassa Sydneyn suurkaupungissa.

Millainen pohjakoulutus sinulla oli ennen opiskelijavaihtoa?

Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2008. Lukion jälkeen jatkoin opintojani tietoliikennetekniikan parissa, eli nykyisessä Sähkötekniikan korkeakoulussa Aalto-yliopistossa.


Miksi valitsit juuri Australian?

Vaihtokohteen valintaan vaikutti se, että halusin kohteeseen, jossa puhutaan englantia, toiseksi halusin mahdollisimman kauas ja vaihtokohteessa oli oltava lämmin ilmasto. Olin myös käynyt Sydneyssä aiemmin vuonna 2004, sillä sisareni asui silloin siellä. Vaihto-opiskelu oli hyvä syy matkustaa Australiaan uudelleen.

Harkitsin Sydneyn lisäksi myös kahta muuta Australian vaihtokohdetta, jotka olivat Gold Coast ja Sunshine Coast. Sydney vei kuitenkin voiton, muun muassa sen takia, että se tarjoaa sekä vilkasta kaupungin sykettä että rentoa rantaelämää.


Miten löysit vaihtopaikkasi?

Sähkötekniikan korkeakoululla ei ole kahdenvälistä sopimusta Australian yliopistojen kanssa, joten minulle suositeltiin hakemaan freemover-vaihtopaikkaa KILROY educationin kautta.

Kävin KILROYn järjestämässä Australian vaihtoinfossa Helsingin yliopistolla, sain paljon esitteitä mukaani ja lähettelin loppukesästä 2011 sekä KILROYn että Aallon henkilökunnan kanssa sähköpostia, joissa selvitin erilaisia vaihtoehtoja.


Miten hakuprosessi eteni?

KILROY suositteli Macquarie Universitya sen hyvän maineen takia. Kyseinen yliopisto on kaikenlisäksi joustava opiskelijavalinnoissaan. Täytin hakulomakkeen, johon valitsin minua kiinnostavat kurssit yliopiston nettisivuilta. Lisäksi kirjoitin motivaatiokirjeen ja pyysin
professorilta suosituskirjeen. Riittävän kielitaidon pystyin helposti todistamaan lukion päättötodistuksen avulla.

KILROY hoiti kaikkien tarpeiden papereiden postittamisen puolestani. Hakuprosessi ja käytännönjärjestelyt hoituivat siis kaikin puolin vaivattomasti KILROYn ja Aallon yhteisavustuksella.


Millaista opiskelu Macquarie Universityssa oli?

Kaikki valitsemani kurssit olivat laitoksen Department of Media, Music, Communication and Cultural Studies tarjoamia kulttuuriopintoja. Valitsemieni kurssien vaikeustaso oli mielestäni juuri sopiva. Suoritin noin 23 opintopistettä. Minimivaatimus oli 20 opintopistettä, jotta saisin täydet tuet opintojeni ajaksi.

Kielitaitoni parantui, sillä opintoihin sisältyi paljon ryhmäkeskusteluja, esitelmiä ja esseitä. Opiskelumäärä riippui täysin siitä, millaisia kursseja valitsi. Itsestäni tuntui, että tentittömät kurssit sopivat minulle paremmin, ja se oli minulle sopiva ja paljon vähemmän kuormittava tapa suorittaa kursseja kuin kaikkien kurssien suorittaminen lopputenteillä olisi ollut.

kilroy

Sattuiko vaihdon aikana jotain yllättävää?

Vaikka minulla olikin vaihtoa varten hieman säästöjä, ja sain stipendejä, apurahaa ja avustusta vanhemmilta, Sydneyn korkea hintataso yllätti minut täysin. Avustukset olivat tuntuvat, mutta en silti ollut täysin varautunut siihen, miten kalliiksi kaikki tuli. Jo lentoliput olivat kalliit, mutta myös vuokrat olivat huikean korkeat. Ruokakustannukset olivat myös isommat kuin Suomessa, sillä elintarvikkeet maksoivat Sydneyssä enemmän. Ulkona syöminen puolestaan oli edullisempaa.

Jos olisin jäänyt toiseksi lukukaudeksi, olisin varmaankin mennyt töihin opintojeni ohella. Opiskelijaviisumilla pystyy työskentelemään korkeintaan 20 tuntia viikossa.


Huomasitko eroja suomalaiseen opiskelukulttuuriin verrattuna?

Australaissa yliopiston lukuvuoden ensimmäinen lukukausi alkaa helmikuussa, ja ennen opintojen alkua osallistuin orientaatioviikon vapaaehtoiselle retkelle, eli viikon kestävälle surffikurssille. Lukuvuoden aikana suoritin myös sukelluskurssin. Sellaisia asioita ei ihan heti pääse Suomessa tekemään.

Opiskeltava aine vaikuttaa myös paljon siihen, millaista opiskelu on. Itse luin media- ja kulttuuriopintoja, joihin kuului paljon vuorovaikutteista opiskelua, sillä ryhmäkoot olivat pieniä. Minulla ei ollut ollenkaan tenttejä, sillä kurssit suoritettiin ryhmätöitä ja esitelmiä pitämällä sekä esseitä kirjoittamalla. Lähdin opiskelijavaihtoon parantaakseni kielitaitoa ja kokemuksia kerätäkseni. Esiintymisvarmuuteni parani ja pääsin parantamaan taitojani akateemisten tekstien kirjoittamisessa.


Millainen opiskelijakaupunki Sydney on?

Sydneyssä on paljon yliopistoja, mikä tarkoittaa sitä, että myös opiskelijoita on paljon. Kaupunki on myös erittäin monikulttuurinen. Kävin vapaa-ajalla ilmaiskonserteissa ja puistofestivaaleilla, joita järjestettiin Sydneyssä melko paljon. Vapaapäivinä oli myös ihana käydä rannalla rentoutumassa.

Ravintolakulttuuri on Sydneyssä vilkas. Itse kävin vaihdon alussa syömässä ulkona vähän liiankin usein, joten jouduin alkuinnostuksen jälkeen hieman vähentämään ulkona syömistä, jotta rahaa säästyisi myös muuhun.


Kenelle suosittelisit Macquarie Universityä?

Yliopistosta löytyy opintokokonaisuuksia ja -linjoja laidasta laitaan. Uskon, että kaikille löytyy jotakin. Yliopisto on myös erittäin joustava opiskelijavalinnoissaan.

Kampusalue on mukava, vaikka en itse siellä asunutkaan. Kampus on ihanan vihreä ja viihtyisä. Itse asuin keskustassa, joka sijaitsee jonkin matkan päästä kampuksesta, sillä halusin vaihtoaikani aikana olla mahdollisimman lähellä keskustan elämää.


Millaiset eväät sait yliopistosta työelämään ja opintoihin Suomessa?

Ensinnäkin kielitaito parantui huomattavasti. Sain myös paljon lisää varmuutta esiintymistilanteisiin. Ulkomaanvaihto oli minulle tärkeä kokemus, sillä sain varmuutta lähteä ulkomaille myös tulevaisuudessa.

Vaihtoaika oli ehdottomasti yksi elämäni kohokohdista, sillä sen aikana opin niin itsestäni kuin muista kulttuureista paljon lisää. Pärjään maapallon toisella puolella, jos vain niin päätän.


Millaisia vinkkejä antaisit ulkomaille opiskelemaan hakeutuvalle?

Kannattaa olla kaikessa toiminnassa aktiivisesti mukana ja hakeutua asumaan muidenkin kuin suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa. Sydneyssä oli samaan aikaan vain toinen suomalainen opiskelija minun lisäkseni, joten itse tutustuin paljon eri puolelta kotoisin oleviin opiskelijoihin.


Missä näet itsesi tulevaisuudessa?

Toivottavasti saan kohta nykyiset opintoni loppuun ja valmistun. Sen jälkeen tavoitteenani on tietenkin löytää vakituinen työ, joka voisi mielellään sisältää jotakin kansainvälistä toimintaa. Voin hyvin kuvitella itseni töihin myös ulkomaille, vaikka vaihtokokemus sai minut samalla arvostamaan Suomea aivan erilailla kuin ennen.


Mainokset