Kuvataidealan valintamenettely

Haaveiletko kuvataiteen opiskelusta? Lue täältä lisää yliopistotason kuvataideoppilaitokseen hakemisesta, valintakokeista ja valintaprosessista.

Kuvataidealan pääsykoe

Yliopistotason kuvataidekoulutusta tarjoaa Suomessa Kuvataideakatemia. Ala on hakijoiden keskuudessa erittäin suosittu, ja kilpailu opiskelupaikoista on kovaa.

Hakijat ja sisäänottoprosentti 2023

Valintamenettely ja valintakurssi

Hae kuvataidealan koulutuksia


Hakijat ja sisäänottoprosentti 2023

Vuonna 2023 Kuvataideakatemiaan haki perusvalinnassa 964 hakijaa (kuvataiteen linja), joista 25 (2,59 %) sai haluamansa opiskelupaikan.


Valintamenettely ja valintakurssi

Kuvataideakatemiaan haetaan sähköisesti Opintopolun kautta. Hakuaika on tammikuussa korkeakoulujen 1. haussa. Vuoden 2024 valintakurssiajankohtia ei ole vielä julkaistu.

Hakuprosessi on kolmivaiheinen:

1. vaiheessa jätetään hakemus Opintopolussa, jossa todistetaan koulutustaito ja kielitaito. Todistusliitteiden (koulutustaustan ja kielitaidon osoittavat todistukset) lisäksi hakija palauttaa sähköisesti ennakkotehtävän, joka koostuu teosportfoliosta ja motivaatiokirjeestä. Liitteitä voi täydentää vielä haun jälkeen, esim. viimeksi 25.1.2023 klo 15 saakka.

2. vaiheessa valintakurssille hyväksytyt hakijat saavat kutsun valintakurssille huhtikuussa (12.4.2023.) Hakijoita pyydetään tuomaan kurssille 1–3 teosportfoliossa esiteltyä alkuperäistä teosta näytetöinä. 

Valintakurssi järjestetään toukokuussa (8.–12.5.2023) Helsingissä. Valintakurssilla olevilla tulee olla kaikki tarvitsemansa työvälineet.

Näytetöiden tarkoitus on tuoda ilmi hakijan kuvataiteellisia pyrkimyksiä. Näytetöitä voi olla korkeintaan viisi kappaletta. Ne voivat olla piirustuksia, maalauksia, veistoksia tai grafiikanvedoksia, valokuva-, video-, käsite- tai mediataiteen teoksia.

Tulokset ilmoitetaan hakijoille kesäkuun alussa.



Lähteet: uniarts.fi ja Kuvataideakatemian valintaopas


Mainokset