Lukuvuosimaksuja esitetään ulkomaisille opiskelijoille

Lukuvuosimaksuja esitetään ulkomaisille opiskelijoille KOULUTUSUUTINEN 6.11.2014

Lukuvuosimaksuja esitetään ulkomaisille opiskelijoille – kansantalous hyötyy jo nyt kansainvälisistä opiskelijoista

Hallituksen mukaan lukuvuosimaksut voisivat olla jopa 4000 euroa

Hallituksen esittämiä lukuvuosimaksuja tultaisiin perimään EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta, jotka opiskelevat korkeakoulujen vieraskielisissä koulutusohjelmissa. Näin ollen hyvästä suomen tai ruotsin kielen taidosta olisi hyötyä, sillä maksua ei peritä kotimaisilla kielillä suoritettavista koulutuksista. Hyvä kielitaito edistäisi myös ulkomaisen opiskelijan sijoittumista Suomen työmarkkinoille valmistumisen jälkeen. Lukuvuosimaksujen tavoitteena on parantaa korkeakoulujen mahdollisuuksia koulutusvientiin sekä kehittää koulujen rahoitusta.

Ulkomainen opiskelija tuo jopa 200 000 euroa Suomelle jo nyt

Juuri toteutetussa ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden kansantaloudellisia vaikutuksia selvittävässä VATT:n ja CIMO:n tutkimuksen esiselvityksestä käy ilmi, että kansainvälinen tutkinto-opiskelija voi tuottaa jopa 200 000 euron nettohyödyn Suomen julkiseen talouteen. Muun muassa opiskelijoiden kulutus, työssäkäynti ja näistä kertyvät suorat sekä välilliset verotulot vaikuttavat taloudellisen hyödyn määrään. Rahallisen hyödyn lisäksi opiskelijat vahvistavat kansainvälisiä verkostoja ja yritystoimintaa maiden välillä.

Samaan aikaan Suomelle suitsutusta kansainvälisiltä opiskelijoilta

Koulutusmarkkinointiyritys StudyPortalsin toteuttamasta tyytyväisyystutkimuksesta käy ilmi, että kansainväliset korkeakouluopiskelijat arvioivat Suomen ykköseksi opiskelutyytyväisyyden mittareilla. Asteikolla 110, Suomi sai arvosanaksi 9,2, ja oli edellä Ruotsia ja Tanskaa, jotka saivat arvosanaksi 9,1. Tyytyväisyystutkimuksen mukaan Suomessa arvostettiin erityisesti opetuksen tasoa sekä ulkomaalaisille järjestettyjä palveluja.

Suomen korkeakouluista saatiin vastausmääräksi 270 opiskelijaa, jotka olivat tulleet enimmäkseen muista Euroopan maista ja olleet Suomessa alle vuoden.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Kansan Uutiset

» Palaa lukemaan koulutusuutisia


Mainokset