Opiskelijaedut

Yksi opiskelijana olon parhaita puolia ovat erilaiset edut ja alennukset. Suomessa monet paikat tarjoavat näitä opiskelijoille voimassaolevalla opiskelijakortilla.

Yksi opiskelijana olon parhaita puolia ovat erilaiset edut ja alennukset ja Suomessa monet paikat tarjoavatkin näitä opiskelijoille voimassaolevalla opiskelijakortilla. Etuja ja alennuksia saa esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapalveluista, erilaisista matkustusmuodoista sekä joistain myymälöistä. Edut määräytyvät yleensä opiskelijajärjestön tai -liiton mukaan, mutta kaikille opiskelijoille yhteisiä valtakunnallisia etujakin löytyy.


Lukiolaiset

Lukiolaisille kattavimmat opiskelijaedut tarjoaa Suomen Lukiolaisten Liitto eli Lukiolaiset, joka on lukiolaisten valtakunnallinen etu-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Sen tehtävänä on aktivoida opiskelijakuntatoimintaa sekä edistää ja valvoa lukiolaisten etuja. Liittymällä liittoon saa käyttöönsä opiskelijakortin, jolla saa erilaisia etuja ympäri Suomen. Tämän lisäksi jäsenet saavat lukiolaisten aikakauslehden Improbaturin ja neuvontapalvelua opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.

Suomen Lukiolaisten Liitto

SLL:n jäseneksi?

  

Liity jäseneksi täällä

Lukiolaisten toimintaan voi myös osallistua eri tavoin. Mukana voi olla esimerkiksi liittymällä yhteen 11:sta liiton piirijärjestöstä. Tällä tavalla pääsee vaikuttamaan lukiolaisten arkeen ja ideoimaan esimerkiksi erilaisia tapahtumia.

» Lue lisää lukiossa opiskelusta ja katso koulutusvaihtoehtoja


Ammattikoululaiset

SAKKI

Ammattikouluopiskelijoiden eduista vastaa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, SAKKI, joka on ammatillista koulutusta suorittavien oma edunvalvontajärjestö. Järjestön tehtävänä on huolehtia ammattikouluopiskelijoiden arjen sujuvuudesta, puolustaa heidän etujaan sekä turvata heidän tulevaisuudennäkymänsä. SAKKIn jäsenenä saa esimerkiksi erilaisia opiskelija-alennuksia ympäri Suomen sekä ilmaisen sisäänpääsyn Next Step -messuille. Lisäksi jäsenet saavat Ubik-lehden kotiin kannettuna neljä kertaa vuodessa.

OSKU

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry on vuonna 2001 ammatillisen 2. asteen opiskelijoiden perustama ja omistama opiskelija- ja nuorisojärjestö, jossa opiskelijat itse vastaavat toiminnasta ja päätöksistä. OSKU ry:n missio on palvella ja tukea ammattikouluopiskelijoita kaikissa elämäntilanteissa. OSKU tekee ammattikoululaisten edunvalvontaa mm. Opetushallituksen johtokunnassa, Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta NUORAssa sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen reformin seurantaryhmässä.

OSKUn jäsenyyden merkiksi saa virallisen AMIS-opiskelijakortin, jolla voi todistaa opiskelijastatuksen esimerkiksi raiteilla, kaupoissa ja kahviloissa.

» Lue lisää ammattikoulussa opiskelusta ja katso koulutusvaihtoehtoja


Ammattikorkeakouluopiskelijat

Ammattikorkekouluopiskelijoiden eduista huolehtii Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOK, joka on ammattikorkeakoulujen itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. SAMOKiin liitytään liittymällä opiskelijakuntaan, joka kuuluu liittoon. Liiton jäsenenä saa opiskelijakortin, joka oikeuttaa erilaisiin etuihin, mutta myös opiskelijakuntakohtaisia etuja ammattikorkeakoululaisille löytyy.

» Lue lisää ammattikorkeakoulussa opiskelusta ja katso koulutusvaihtoehtoja


Yliopisto-opiskelijat

Yliopisto-opiskelijoiden edunvalvonnasta vastaa Suomen ylioppilaskuntien liitto, SYL, jonka jäseninä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat. SYL:n jäsenenä pääsee hyödyntämään erilaisia valtakunnallisia etuja, kuten Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön, YTHS:n, palveluita, sekä mahdollisuuden osallistua oman ylioppilaskuntansa toimintaan. Yliopistossa vaikuttamaan pääsee myös osallistumalla oman ainejärjestönsä toimintaan, jolloin pääsee järjestämään esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja osallistumaan päätöksentekoon.

» Lue lisää yliopistossa opiskelusta ja katso koulutusvaihtoehtoja


Valtakunnalliset opiskelijaedut

Vaikka osa opiskelijaeduista on oppilaitos- tai opiskelijakuntakohtaisia, on kaikille opiskelijoille yhteisiä valtakunnallisia etujakin olemassa. Näitä ovat esimerkiksi 30–50 % alennus sekä VR:n että matkahuollon matkalipuista, sekä tuntuvat opiskelija-alennukset useimmista kuntosaleista, uimahalleista ja teattereista. Lisäksi kaikki korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja KELAn ateriakorvaukseen opiskelijaravintoloissa. Kannattaa myös muistaa, että myymälä- ja yrityskohtaisia opiskelija-alennuksia löytyy ja opiskelijakorttia näyttämällä voikin saada alennusta yllättävistäkin paikoista.

Lähteet: sakkinet.fi, lukio.fi, samok.fi, myfrank.fi, osku.info

Usein kysyttyä

  • Opiskelijoiden edunvalvonta tarkoittaa opiskelijoiden oikeuksien ja etujen ajamista ja valvomista esimerkiksi opiskelijajärjestöjen tai opiskelijakuntien toimesta. Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden asemaa ja tarjota heille mahdollisimman hyvät edellytykset opiskeluun ja opintoihin liittyvien asioiden hoitamiseen.

  • Opiskelijoiden etuja valvovat usein opiskelijaliitot, opiskelijajärjestöt ja opiskelijakunnat jotka voivat edustaa opiskelijoita esimerkiksi korkeakoulujen hallinnossa ja päätöksenteossa.

  • Suomen Lukiolaisten Liitto eli Lukiolaiset on lukiolaisten valtakunnallinen etu-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Sen tehtävänä on aktivoida opiskelijakuntatoimintaa sekä edistää ja valvoa lukiolaisten etuja.

  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, SAKKI, vastaa ammattikouluopiskelijoiden eduista ja on ammatillista koulutusta suorittavien oma edunvalvontajärjestö. Järjestö huolehtii ammattikouluopiskelijoiden arjen sujuvuudesta, puolustaa heidän etujaan sekä turvata heidän tulevaisuudennäkymänsä

  • SAMOK ry on Suomen opiskelijakuntien liitto, joka huolehtii ammattikorkekouluopiskelijoiden eduista. Se on ammattikorkeakoulujen itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö.

  • Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) vastaa yliopisto-opiskelijoiden edunvalvonnasta, jonka jäseninä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat. SYL:n jäsenenä pääsee hyödyntämään erilaisia valtakunnallisia etuja.

  • Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry on vuonna 2001 ammatillisen 2. asteen opiskelijoiden perustama ja omistama opiskelija- ja nuorisojärjestö, jossa opiskelijat itse vastaavat toiminnasta ja päätöksistä. OSKU ry järjestää tapahtumia ja koulutuksia, tarjoaa tukea opiskelijatoimintaan liittyvissä asioissa.

  • Etuja ja alennuksia saa esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapalveluista, erilaisista matkustusmuodoista sekä myymälöistä. Edut määräytyvät yleensä opiskelijajärjestön tai -liiton mukaan, mutta yhtenäiset valtakunnalliset edut kuuluvat kaikille opiskelijoille. 


Mainokset