Pia-Leena Heikkilä

Julkaistu heinäkuussa 2011

Nimi: Pia-Leena HeikkiläPia-Leena

Ikä: 19

Oppilaitos: Lahden kansanopisto

Koulutusohjelma: Journalistilinja

Miten päädyit journalistilinjalle Lahden kansanopistoon?

Aloitin opintoni Lahden kansanopistossa elokuussa 2010 ja lopetin toukokuussa 2011. Olin ollut kiinnostunut media-alasta jo useamman vuoden. Yläkoulussa suoritin työelämääntutustumisjakson paikallislehdessä ja olen siitä lähtien toiminut kyseisen lehden avustajana. Alasuuntaus tuntui oikealta, ja lukiossa tuntemus vahvistui.

Keväällä 2010 olin tuore ylioppilas ja hain media-alalle yhteishaussa. Heinäkuussa sain kuitenkin tulokset, joissa kerrottiin, etten ole päässyt mihinkään kouluun. Jouduin miettimään, mitä seuraavan vuoden suhteen tekisin. Lopulta sitten tein ison päätöksen ja valitsin Lahden ja journalismilinjan.

Opiskelu Journalistilinjalla

Opinnot journalismilinjalla olivat yleissivistävät ja tutustuttivat viestintä- ja media-alaan. Opin valtavasti asioita käytännön journalistin työstä. Harhaluulot ja kiiltokuvat karisivat, ja koulutus antoi realistisen kuvan alasta ja työmahdollisuuksista. Omaa motivaatiota ja soveltuvuutta alalle pystyi punnitsemaan toden teolla, uusin silmin.

Linjalla opettelimme kirjoittamaan lehtijuttuja ja hallitsemaan erilaisia juttutyyppejä. Teimme juttuja myös oikeisiin lehtiin. Lisäksi meillä vieraili erilaisia media-alan työntekijöitä ja yrittäjiä niin muutamista päätoimittajista freelancer-toimittajiin ja viestintäyrittäjiin.

Äidinkieltämme huollettiin kielenhuoltotunneilla, englantia ja ruotsia avoimen yliopiston kursseilla. Lahden kansanopistossa on mahdollisuus myös suorittaa isompi opintokokonaisuus vaikkapa tulevaisuuden opintoja varten. Itse suoritin Jyväskylän avoimessa yliopistossa journalistiikan perusopinnot. Yksi tärkeimmistä kansanopistokoulutuksen anneista oli myös alaan liittyvä tekninen opetus. Valokuvauksen, taiton, kuvankäsittelyn, studiotekniikan ja videokuvauksen alkeet olivat hyödyllisiä perustaitoja, joihin takuuvarmasti törmää tulevaisuudessa ja joista voi olla etulyöntiasemaa työpaikanhaussa.

Käytännön hommiinkin päästiin. Lukuvuoteen kuului vajaan kuukauden mittainen työharjoittelu vapaavalintaisessa alan paikassa, esimerkiksi tv-kanavalla, radioasemalla tai jossakin lehdessä. Itse pääsin harjoitteluun maakuntalehteen, jossa sai kokeilla suuremman mittakaavan sanomalehtityötä todellisuudessa. Harjoittelu meni hyvin ja osalle journalisti-linjalaisistamme se avasi uusia ovia tulevaisuuden varalle.

Opiskelijaelämää Lahdessa

Opiskelijaelämä Lahdessa oli hauskaa. Asuin yhdessä opiston asuntoloista. Asuntolassamme oli yhteensä 16 ihmistä, ja asuin samassa huoneessa kahden muun kanssa. Aluksi asuntolaelämään piti totutella, sillä yhteiset pelisäännöt piti sopia ja pitää niistä kiinni. Vuoden mittaan kuitenkin ystävystyin kämppiksieni kanssa ja tutustuin asuntolamme muihin asukkeihin. Asuntolassamme pidettiin yhteisiä illanviettoja yms. Läheisimmiksi muodostuivat kuitenkin oman linjani opiskelijat. Sain sieltä monta ystävää, joiden kanssa vietin aikaa koulun ulkopuolellakin runsaasti.

Tutustuin Lahdessa sellaisiin ihmisiin, joita en varmastikaan olisi ikinä muuten tavannut. Arvostan sitä mahdollisuutta paljon, sillä erilaiset ihmiset erilaisine kiinnostuksenkohteineen antoivat erilaisia näkökulmia asioihin ja elämään yleensä. Lahteen tutustui aika nopeasti ja se on mukava opiskelukaupunki. Meno- ja harrastuspaikkoja on paljon ja erilaiseen makuun. Vaikka opiskelu- tai asuntolaelämä oli myös hetkittäin kovaa työtä ja vaikeita, raskaitakin hetkiä oli ja tuli, niistä selvittiin ja se palkitsi.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Opistovuosi vaikutti myös tulevaisuuden suunnitelmiini. Alasuuntaukseni vahvistui ja varmistui, ja nyt minulla on realistinen käsitys media-alasta. Lisäksi olin aiemmin vierastanut ajatusta yliopistoista, mutta avoimen yliopiston opintojen kautta sain tutustua yliopiston opiskelutyyliin ja aineistoon. Hainkin seuraavassa yhteishaussa ammattikorkeakoulujen lisäksi myös muutamaan yliopistoon media-alalle. Itsevarmuuteni omien taitojeni suhteen on kasvanut ja olen aikuistunut paljon. Voisi ehkä sanoa, että kansanopistossa aikuistuu rennolla tavalla.

Pia-Leenan vinkit koulutukseen hakeutuvalle:

1. Jos jokin ala kiinnostaa, kansanopistossa pääset kokeilemaan, onko se sinulle oikea. Voihan olla, että ala ei   tunnukaan omalta ja haluat lopettaa, mutta sittenpähän tiedät varmuudella, että se ei ole sinun juttusi. 

2. Pyri ennakkoluulottomuuteen. Asuntolassa asuessasi joudut joustamaan: asut useiden ihmisten kanssa ja joudut jakamaan ehkä yleisten tilojen lisäksi myös huoneesi. Sosiaalisuus ja rennot otteet palkitsevat. 

3. Kansanopistossa tapaat paljon uusia ihmisiä ja näet uuden kaupungin. Jos asut ensimmäistä kertaa poissa kotoa, opit itsenäisyyttä ja näet asioita eri tavoin kuin ennen. Valmistaudu siihen, että sopeutuminen ei ehkä tapahdu silmänräpäyksessä ja menee hetki, ennen kuin totut kaikkeen uuteen. 

4. Muista miettiä raha-asiat kuntoon. Kansanopistossa opiskelu on maksullista ja joudut sen lisäksi toisinaan ostamaan esimerkiksi ruokaa.

5. Ota ilo irti! Kansanopistossa opiskellaan rennolla mielellä mutta tehdään joskus paljonkin töitä. Suhtaudu opiskeluun siten, että se on sinua itseäsi ja tulevaisuuttasi varten. Nauti siitä mitä teet. Tutustu uusiin ihmisiin ja ota uutta vastaan - se palkitsee!


Mainokset