Työt opintojen ohella

Opiskelijaelämä voi olla rankkaa – etenkin taloudellisesti. Monelle voi tulla tunne,että tuet eivät riitä kattamaan kaikkia menoja. Moni korkeakouluopiskelija työskentelee osa-aikaisena opintojensa ohella.

Työt opintojen ohella

Opiskelijaelämä voi olla rankkaa – etenkin taloudellisesti. Suomessa on kuitenkin suhteessa muihin maihin hyvä tilanne, sillä opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan myöntämään opintotukeen sekä -lainaan. Tästä huolimatta voi tulla tunne, että tuet eivät riitä kattamaan kaikkia menoja.

Millaisia töitä ottaisin opintojen oheen?

Moni korkeakouluopiskelija työskentelee osa-aikaisena opintojensa ohella. Yksi suurimmista syistä on se, ettei Kelan tarjoama opintotuki yhdessä lainan kanssa välttämättä riitä kaikkiin arjen menoihin. Moni alkaakin etsiä töitä heti opintojen alussa ja vastaan otetaan yleensä ensimmäinen tarjottu työ, joka saattaa löytyä esimerkiksi harrastuksen, tuttavan tai sukulaisen kautta.

Yleensä opiskeljoille tarjottavat työsopimukset ovat osa-aikaisia ja näin ollen töitä on tarjolla vähemmän kuin kokoaikaisilla työntekijöillä. Opiskelija voi työskennellä esimerkiksi 4 tuntia päivässä tai kolmena päivänä viikossa.

Työsopimus voi tyypiltään olla myös nollatyösopimus, eli työntekijä on niin sanotusti ”tarvittaessa töihin kutsuttava”. Tätä sopimustyyppiä käytetään etenkin palvelualoilla ja se tarkoitaa sitä, että sopimuksessa ei ole määritelty minimituntimäärää, vaan työntekijälle tarjotaan työvuoroja tarpeen mukaan. Lisää työvuoroja tarjotaan esimerkiksi silloin, jos toinen työntekijä sairastuu tai on erityisen kiireistä.

Opiskelu + työt + vapaa-aika = mahdoton yhtälö?

Koska opiskelu itsessään vie jo suurimman osan opiskelijan päivästä, voivat osa-aikatyöt niellä loputkin jo vähäisestä vapaa-ajasta. Tämän takia on tärkeää löytää työ, joka tuo mukavaa vastapainoa opiskelulle, eikä haittaa opintojen etenemistä. Lisäksi asioita helpottaa se, että työnantaja ymmärtää opintojen vaativuuden.

Vaikka työnteko on opiskelijoille tärkeää taloudellisen toimeentulon kannalta, täytyy muistaa, että opiskelijan tärkein tehtävä on kuitenkin opiskelu. Myös vapaa-ajalla on tärkeä rooli niin tentteihin lukemisen kuin stressinhallinnan kannalta. Jos kaikki aika menee koulussa ja töissä, voi se pitkällä aikavälillä näkyä stressinä tai uupumuksena, joka nimenomaan hidastaa opintoja. Onhan opiskelijaelämässä kuitenkin kyse paljon muustakin kuin vain jatkuvasta raatamisesta.

Mitä hyötyä opintojen aikana työskentelystä on?

Osalle opiskelijoista osa-aikatyöt tuovat lisätulojen lisäksi myös käytännön työkokemusta alalta, jota hr opiskelevat. Opiskelijat, jotka ovat onnistuneet pääsemään oman alansa töihin jo opiskeluaikoina,  kokevat harvoin työnteon opiskeluja rasittavana tekijänä – päinvastoin. Oman alan työt tuovat käytännön näkemystä luennoilla opittuihin teorioihin ja näin edesauttavat opintoja sekä työllistymistä valmistumisen jälkeen.

Parhaassa tapauksessa opiskeluajan osa-aikatyöt voivat poikia valmistumisen jälkeen opiskelijalle suoraan kokoaikaisen työpaikan – onhan kuitenkin aina helpompi palkata henkilö, joka jo valmiiksi tuntee työnkuvan ja yrityksen. Tämän takia onkin suositeltavaa miettiä jo opiskeluaikana, millaista työtä opintojen oheen kannattaa hakea. 

Tulee kuitenkin muistaa, ettei työnteko opiskelujen ohessa ole välttämättömyys myöhemmän työnsaannin kannalta. Opiskelija voi valmistumisensa jälkeen työllistyä vähemmälläkin työkokemuksella – töitä hakiessa kannattaa listata myös sellainen osaaminen, jota on kartutettu opinnoissa tai vaikkapa harrastuksissa.

Mistä opiskelija löytää töitä?

Tänä päivänä Internet on työnhakijan tärkein tietolähde. Verkosta voi löytää suoria työpaikkailmoituksia ja hyviä kontakteja. Sosiaalinen media tarjoaa myös mielenkiintoisia työtarjouksia. Usein oppilaitoksilla on myös omat tukipalvelunsa työnhakuun. Esimerkiksi yliopistot ja korkeakoulut auttavat monin tavoin opiskelijoitaan työllistymään, ja tarjoavat esimerkiksi mentori-aktoritoimintaa. Kannattaakin tutustua koulun omiin ilmoitustauluihin ja työpaikkailmoituksiin.

Osa vuokratyöfirmoista on keskittynyt välittämään työpaikkoja lähinnä opiskelijoille. Muun muassa StudentWork ja Academic Work havittelevat listoilleen juuri opiskelijoita. Kannattaa lisäksi olla yhteydessä yrityksiin, jotka tarjoavat epähaluttuja työpaikkoja, kuten esimerkiksi siivousalan ja puhelinmyynnin työtehtäviä. Osa-aikatöitä on tarjolla usein myös muun muassa ruokakaupoissa, kahviloissa, baareissa ja taksiyrityksissä.

Kuinka paljon saat tienata?

Voit tehdä töitä opintovuoden aikana niin paljon kuin haluat, mutta mikäli haluat nostaa opintotukea, sinun on seurattava Kelan asettamia tulorajoja.

Mikäli nostat opintotukea vuoden aikana, sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja. Raja määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta olet nostanut opintotukea kyseisen kalenterivuoden aikana. 

Mikäli tulosi ylittävät asetetun rajan, saatat joutua maksamaan osan opintotukikuukausista takaisin. Tukien takaisinperintä ei ole kenenkään mielestä hauskaa, joten tulorajojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Opintojen aloittamisvuonna sekä valmistumisvuonna voit saada aiheettoman takaisinperintäpyynnön, jos olet tienannut opintojen ulkopuolisena aikana yli rajoitusten. Opiskeluaikana saadut tulot vaikuttavat vuositulorajaan, mutta niiden ulkopuolella tienatuilla tuloilla on oma laskukaavansa. Tarkista ajantasaiset ohjeet Kelan sivuilta.

Lue lisää aiheeseen liittyen:

Opiskelijatapahtumat

Lähteet: opintopolku.fi, nuortenelama.fi, talouselama.fi, kela.fi


Mainokset