Voionmaan opiston opiskelijahaastattelut

Julkaistu elokuussa 2013

Voionmaan opiston opiskelijat kertovat

Voionmaan opiston 10 kuukautta kestävillä medialinjoilla tehdään harjoitustöinä elokuva- ja tv-tuotantoja, valokuvia, lehti-, radio- ja tv-toimittajien juttuja sekä näytellään opiston tuotannoissa. Opisto myös valmentaa jatko-opintoihin ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Lue alta Minjan, Oton, Annin sekä Miilan haastattelut, joissa he kertovat omin sanoin opiskelukokemuksistaan.


Nimi: Minja Kuismanen

Ikä: 21

Oppilaitos: Voionmaan opisto

Linja: Valokuvauslinja

Miten päädyit opiskelemaan Voionmaan opistolle?
Kun opiskelin kauppiksessa media-assistentiksi kävimme kiertämässä koulun puolesta muutamissa kouluissa. Voionmaan opisto oli yksi kouluista joissa kävimme. Ihastuin salamana tähän paikkaan ja toivoin pääseväni tänne jonain päivänä. Pidin pari välivuotta ja kävin töissä. Tutustuin yhä useampaan ihmiseen, jotka olivat olleet täällä koulussa ja kertoivat pelkkää hyvää.

Mikä on ollut mielenkiintoisinta opiskelussa?
Se että täällä tosiaan tehdään paljon. Valokuvauslinjalla jokaisella opettajalla on eri kuvaustyyli (journalismikuvaus, dokumenttikuvaus, mainoskuvaus jne.), joten heiltä oppii paljon. Myös opiston ilmapiiri on yllättänyt minut positiivisesti. Täällä todella on pyritty luomaan viihtyisyyttä ja viihdykkeitä niille jotka täällä asuvat. On kaikenlaista liikunnasta pubielämään asti. Ihmiset ovat myös kaikki hyvää sakkia, jokaisen kanssa tulee mainiosti toimeen. Kaikki ovat täällä todella avoimia.

Mikä on ollut haastavinta opiskelussa?
Tähän asti haastavinta on ollut ehkä se, etten ole vielä sisäistänyt omaa alaani, joten harhailen ja etsin mikä on juuri se oma tyyli.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
En osaa katsoa kovin kauas, menen lähinnä päivä ja tunne kerrallaan.


Nimi: Otto Ponto

Ikä: 22

Nykyinen oppilaitos: Tampereen yliopisto

Pääaine: Tiedotusoppi

Miten päädyit opiskelemaan Voionmaan opistolle?
Hain Tampereen yliopistoon. En päässyt sisään, joten hain Voionmaalle, jota eräs tuttuni oli suositellut.

Mitä opiskelit Voionmaan opistolla ja mitä opiskelet nyt?
Opiskelin 10 kuukautta kirjoittavan toimittajan linjalla. Nyt opiskelen Tampereen yliopistolla tiedotusoppia.

Mikä oli mielenkiintoisinta ja haastavinta?
Mielenkiintoisinta Voionmaalla opiskelussa oli avoimessa yliopistossa suoritetut tiedotusopin perusopintojen kurssit. Tiedotusopin peruskursseista kiperin oli mediahistorian kurssi.

Oletko löytänyt opintojasi vastaavaa työtä?
Opintojani vastaavaa työtä sain ikään kuin etuajassa, ensimmäisen kerran vuonna 2006 eteläkarjalaisesta paikallislehdestä, jossa olen ollut kesätoimittajana ja sijaisena vuosina 2006–2009.

Oliko opistovuodesta hyötyä pääsykokeissa?
Avoimen yliopiston perusopinnot pitivät pääsykoekirjojen asiat mielessä. Asta Rajalan pitämä viikon preppauskurssi toi pääsykoetilanteen kommervenkit takaisin mieleen.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Pyrin opiskelemaan pääaineeni lisäksi mahdollisimman yleissivistäviä aineita, kuten sosiologiaa, valtio-oppia ja vaikkapa filosofiaa. Työelämässä olisi mukava saada jalkaa tungetuksi jonkin uuden lehden oven väliin.


Nimi: Anni Tolonen

Ikä: 22

Nykyinen oppilaitos: Tampereen yliopisto

Pääaine: Tiedotusoppi

Miten päädyit opiskelemaan Voionmaan opistolle?
En päässyt lukion jälkeen opiskelemaan tiedotusoppia ja kuulin Voionmaan opiston monipuolisuudesta.

Mitä opiskelit Voionmaalla ja mitä opiskelet nyt?
Kävin 10 kuukauden toimittajalinjan. Nyt opiskelen Tampereen yliopistolla tiedotusoppia.

Mikä oli mielenkiintoisinta ja haastavinta Voionmaalla opiskelussa?
Se, että pääsi kirjoittamaan lehtiin, suorittamaan tiedotusopin perusopinnot ja kuulemaan toimittajien työkokemuksia sekä sai suhteita. Haastavinta oli se, miten juttujen kirjoittamisen ja perusopintojen suorittamisen kanssa oli todella kiire.

Oliko opistovuodesta hyötyä pääsykokeissa?
Avoimen yliopiston kautta suoritettavissa tenteissä pääsykoekirjat olivat tenttikirjoina.


Nimi: Miila Norros

Nykyinen oppilaitos: Tampereen yliopisto

Ikä: 21

Pääaine: Tiedotusoppi

Miten päädyit opiskelemaan Voionmaan opistolle?
Asuin kotikaupungissa Helsingissä ja tein töitä kun sain postissa mainoksen Voionmaan opistosta kesällä 2008. Olin tuolloin täysin kypsynyt töiden tekoon ja halusin vaihtaa maisemaa sekä päästä opiskelemaan. Kävin opistolla haastattelussa ja kun sain tiedon pääsystäni pakkasin tavarani, irtisanoin vuokrasopimukseni ja otin junan Tampereelle.

Mitä opiskelit Voionmaan opistossa ja mitä opiskelet nyt?
Olin vuoden kestävällä toimittajalinjalla. Opistolla oli tuolloin viisi linjaa: radio- ja tv-, näyttelijä-, valokuvaus-, toimittaja-, elokuva- ja tv- linjat. Nyt opiskelen Tampereen yliopistolla tiedotusoppia.

Mikä oli mielenkiintoisinta opiskelussa?
Parasta oli ehdottomasti paikan ainutlaatuisuus. Opistovuodesta kannattaa ottaa kaikki irti. Lisäksi tapaat ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin sinä. Kun kaikkia yhdistää intohimo tietynlaista elämäntapaa kohtaan ei koulu lopu silloin kun se virallisesti loppuu, vaan yhteisiä proggiksia saa tehdä läpi vuoden ja koska vaan.

Viettäessäsi kaiken aikasi samojen ihmisten kanssa ja juhliessasi vain opiston opiskelijoille tarkoitetussa baarissa opit tuntemaan heidät tavalla, jolla et voi tutustua ”tosimaailmassa”. Tämä on kenties opistovuoden paras anti. Lisäksi vapaa-aika antaa tilaa muille opiston aktiviteeteille. Jos ajattelet tulevaa vuotta pitkänä valmennuskurssina, josta saat hyvän pohjan mahdolliseen jatkokoulutukseen ja jonka aikana tapaat mahtavia ihmisiä, olet menossa oikeaan paikkaan.

Oletko vielä yhteydessä muihin opistolla opiskelleisiin?
Opistolla oli yli sata ihmistä, joten luonnollisesti en tutustunut kaikkiin enkä pidä kaikkiin yhteyttä. Osaan pidän yhteyttä jatkuvasti ja intensiivisesti. Opiston jälkeen perustin Voionmaalla tapaamieni ihmisten kanssa kommuuniin Helsinkiin ja asuin siellä kunnes opiskelut veivät minut toiseen kaupunkiin.

Oliko opisto vuodesta hyötyä pääsykokeissa? Miten?
Opistolla sai suorittaa tiedotusopin perusopinnot. Lisäksi saimme parin viikon valmennuksen ennen pääsykokeita. Perusopinnot tarjosivat sysäystä pääsykokeisiin, mutta eivät tehneet työtä puolestasi.


Mainokset