Koulutusala
Koulutustyyppi
Paikka

Yhteishaku

Yhteishaku

Kevään 2016 yhteishaku


Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Niin ammatillisen koulutuksen kuin lukionkin jälkeen sinulla on mahdollisuus hakeutua ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opintoihin. Jos olet jo suorittanut kandidaatin tutkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakea myös suoraan maisterikoulutuksiin.

Lue lisää hakuajoista ja vaihtoehdoista alapuolelta. Jos et vielä tiedä mikä ala sinua kiinnostaa, voit tehdä ammatinvalintatestin.


Ammatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus


Ammatilliset oppilaitokset

Ammatillisessa oppilaitoksessa voit opiskella tehokkaasti ja nopeasti käytännönläheiseen työhön. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin. Suurimpaan osaan perustutkinnoista haetaan yhteishaussa. Nettihaku ohjaa ja tukee hakemista, tarkistaa syötetyt tiedot sekä antaa neuvoja eri kohdissa.

» Tutustu ammatillisten oppilaitosten koulutustarjontaan


Lukiot

Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta, josta voi jatkaa eteenpäin yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin tai ammatillisen koulutuksen lukio- ja ylioppilaspohjaisiin opintoihin. Lukio-opinnot voi suorittaa niin nuorena kuin aikuisenakin.

» Tutustu lukioiden koulutustarjontaan


Erillishaku

Erillishaku on oppilaitoksen järjestämä oma haku tiettyihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishaun piiriin. Ammatillisen perustutkinnon erillishaku on tarkoitettu niille hakijoille, jotka eivät ole voineet hakea valtakunnallisessa yhteishaussa: hakijat, joilla on aikaisempi ammatillinen perustutkinto, muu perusopetuksen jälkeen suoritettu ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai lukion oppimäärä tai korkeakoulututkinto. Hakeutuminen erillishaussa tapahtuu suoraan oppilaitokseen.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

  • Kevään yhteishaku korkeakouluihin, hakuaika 1 : 8.1.–27.1.2016
    (vieraskieliset koulutukset, Taideyliopisto ja Tampereen yliopiston teatterityö)
  • Kevään yhteishaku korkeakouluihin, hakuaika 2: 16.3.–6.4.2016
  • www.opintopolku.fi


Uusi korkeakoulujen yhteinen yhteishaku

Syksystä 2014 lähtien ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan.


Ammattikorkeakoulut

Yhteishaussa ovat mukana ammattikorkeakouluista:

  • suomen- ja ruotsinkieliset amk-tutkintoon johtavat koulutukset
  • vieraskieliset amk-/Bachelor-tutkintoon johtavat koulutukset
  • suomen- ja ruotsinkieliset ylempään amk-tutkintoon johtavat koulutukset.

Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Osa koulutuksista on haussa vain kevään yhteishaussa, sillä syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella olevien koulutusten suorahauista saa tietoa korkeakoulujen kotisivuilta.

Ammattikorkeakouluopinnot suunnitellaan työelämän tarpeiden mukaan ja siten ammattikorkeakouluopiskelu onkin käytännönläheinen vaihtoehto. Opiskelu on yleisesti koulumaisempaa kuin yliopistossa ja siihen sisältyy työharjoittelua viiden kuukauden verran.

» Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjotaan
 

Yliopistot ja korkeakoulut

Tavallisesti yliopistoon haetaan korkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään keväisin ja syksyisin. Valtaosaan yliopistokoulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella oleviin koulutuksiin (esimerkiksi jotkin maisteriohjelmat ja vieraskieliset koulutukset) haetaan erillisvalinnan kautta.

Yliopisto-opinnoissa lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus. Yliopisto-opiskelu kehittää opiskelijan kykyä tieteelliseen ajatteluun ja opiskelija voi yleensä suunnitella opintojaan pitkälti itsenäisesti. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi lääketieteen opinnot yliopistossa ovat selkeästi ammattipainotteisia.

» Tutustu yliopistojen ja korkeakoulujen koulutustarjontaan

» Miten haen ammattikorkeakouluun/yliopistoon?Tutustu myös näihin:

» Lisähaku
» Erillishaku

Yhteishaku uudistuu

Mietityttääkö opiskelijavalintauudistus sinua? Mikä muuttuu ja milloin?

» Lue lisää opiskelijavalintauudistuksesta

» Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia (uutinen, 31.03.2015)

Kommentteja:


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Hyödyllisiä linkkejä
Ammatinvalintatesti
Lisähaku
Erillishaku
Yhteishaku
Pääsykokeet
Studentum Roadshow
NAO ja ENO
Oppisopimuskoulutus
Haastattelut
Koulutusarvioinnit
Tietoa opoille