Näyttää 1-20 koulutusta 78 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 78 tuloksesta
1
2
3
4

Lääketieteen ja farmasian opinnot

Lääketieteessä yhdistyvät useat luonnontieteet, kuten biologia, fysiikka ja kemia. Lääketieteellinen tutkimus selvittää eri tekijöitä, jotka liittyvät ihmisen terveyteen ja sairauksiin. 

Lääkärin perustutkinto on lääketieteen lisensisaatin tutkinto eikä siihen tarvitse aiempaa korkeakoulututkintoa. Lääkäriksi voi opiskella Helsingin, Itä-Suomen (Kuopion kampus), Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa. Lisäksi tietyt kansanopistot järjestävät lääketieteen opintoihin valmistavia koulutuksia.

Alan vaatimukset

Lääketieteen ja farmasian alan opintojen pääsykokeet ovat kuuluisat haastavuudestaan. Hyvä laskurutiini ja pääsykoekirjojen lukeminen eivät riitä – hakijan täytyy osata myös soveltaa oppimaansa tietoa ja osoittaa, että hän on sisäistänyt oppimansa kokonaisvaltaisesti. Koe perustuu lukion oppimääriin, ja aiemmat fysiikan, kemian sekä biologian opinnot auttavat lääketieteelliselle sekä farmasian alalle hakeutumisessa.

Lääketieteen ja farmasian alan töitä tehdään usein ihmisten parissa. Siksi onkin hyödyllistä, jos lääketieteen ja farmasian alalle hakeutuvat nauttivat vuorovaikutustilanteista ja ihmisten ohjaamisesta. Silti ala soveltuu varsin monentyyppisille ihmisille – lääketieteen ja farmasian alalla tehdään paljon esimerkiksi tutkimustyötä.

Opiskelu lääketieteen ja farmasian alalla

Pääsykoe lääketieteelliseen on valtakunnallinen, mikä tarkoittaa, että koe on sama kaikissa yliopistoissa. Opiskelu kestää tyypillisesti 5–7 vuotta.

Lääketieteen lisensisaatin tutkinnon jälkeen useimmat lääkärit suorittavat erikoislääkärin tutkinnon, johon kuluu noin viisi vuotta, joskus enemmänkin. Erikoistumisaloja on kymmeniä.

Lääketieteen ja farmasian alan ammatteja

Lääketieteen ja farmasian alalle työllistyvä voi toimia lukuisissa eri ammateissa. Lue missä lääkäri, farmaseutti, ravitsemusterapeutti tai bioanalyytikko voivat työskennellä.

Lääkäri

Lääkäri on lääketiedettä harjoittava terveydenhuollon ammattilainen. Lääkäri työskentelee potilaidensa terveyden eteen. Työ sisältää sairauksien diagnosointia ja hoitamista sekä terveyden ylläpitoa ja potilaiden ohjaamista. Suurin osa lääkäreistä työskentelee sairaaloissa, terveyskeskuksissa, työterveydenhuollossa tai yksityisillä lääkäriasemilla.

Farmaseutti

Suurin osa farmaseuteista tekee töitä apteekkien asiakaspalvelussa. Lääketeollisuuden parissa työskentelevä farmaseutti voi työskennellä esimerkiksi lääkkeiden laadunvarmistuksessa tai niiden markkinointitehtävissä. Farmaseuttien ammattitaitoa tarvitaan myös sairaala-apteekeissa, Kelassa, terveydenhuollon hallinnossa sekä laboratorioissa. Lääketukkukaupassa farmaseutti voi työskennellä myynti- tai valvontatehtävissä tai lääke-esittelijänä. 

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeutti on ihmisen ravitsemuksen parissa työskentelevä henkilö. Ravitsemusterapeutit ovat terveydenhuollon laillistettuja ammattihenkilöitä, jotka ovat suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon. He antavat ohjausta ravitsemukseen liittyvissä ongelmissa, kuten allergia- ja syömishäiriötapauksissa.

Bioanalyytikko

Bioanalyytikko työskentelee usein terveyskeskuksen, sairaalan tai muun terveydenhuoltoyksikön laboratoriossa sekä entistä enemmän myös yliopistojen ja erilaisten tutkimuslaitosten laboratorioissa. Bioanalyytikon toimenkuvaan kuuluu muun muassa näytteenotto ja sen analysointi.


Työllistyminen lääketieteen ja farmasian alalla

Terveydenhuoltoalan työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä, ja työntekijöistä on jopa pulaa. Ammattikohtaisia ja alueellisia eroja kuitenkin esiintyy. Alalle ovat tyypillisiä myös lyhytkestoiset sijaisuudet, joita saattaa olla useita peräkkäin.

Lääketieteen ja farmasian alalla monet työskentelevät kunnilla tai valtiolla, lisäksi kolmannella sektorilla, yksityisellä puolella sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Ammattinetti.fi, ouka.fi/oulu/terveyspalvelut/ravitsemusterapeutti, bioanalyytikkoliitto.fi, laakariliitto.fi, helsinki.fi

Usein kysytyt kysymykset

  • Lääkäriksi opiskellaan noin kuusi vuotta perusopintoja. Jos haluaa erikoistuaa, seuraa perusopintojen jälkeen seuraa erikoistumisjakso, joka kestää noin 5-6 vuotta.

  • Lääketieteen kandi on lääketieteen perusopinnot sisältävä tutkinto. Lääketieteen kandi on kandidaatin tutkinto, joka voidaan suorittaa useimmissa maissa ennen varsinaisen lääkärin tutkinnon (esim. lääketieteen lisensiaatti tai lääketieteen tohtori) suorittamista.Kanditutkinnon suorittanut voi kuitenkin toimia sijaisena esimerkiksi kesälomien aikana.

  • Lääketieteen lisensiaatti on Suomessa käytössä oleva lääketieteen alan korkeakoulututkinto. Lääketieteen lisensiaatin tutkinto kestää yleensä 6 vuotta ja sen suorittaminen edellyttää opintoja sekä teoreettisilla että käytännön kursseilla.

    Sen suorittamisen jälkeen opiskelijat voivat erikoistua tiettyyn lääketieteen alaan suorittamalla erikoislääkärin tutkinnon

  • Lääkärin erikoistuminen tarkoittaa lääkärin syventävien opintojen suorittamista tietyn lääketieteen alan erikoistumiskoulutusohjelmassa. Erikoistumisohjelmia on erilaisia, ja ne kestävät yleensä 4-6 vuotta.

    Erikoistumisohjelman suorittanut lääkäri voi esimerkiksi toimia neurologina, psykiatrina, gynekologina, lastenlääkärinä tai sisätautilääkärinä.

  • Lääketieteellinen koulutus on jaettu yleensä kahteen pääosaan: preklinikkaan ja klinikkaan. Preklinikka kuvaa lääketieteen opintojen alkuvaihetta, joka keskittyy ihmisen anatomialle, fysiologialle ja biokemialle. Preklinikkaan kuuluu myös muita perustieteenaloja, kuten mikrobiologia, farmakologia ja patologia.

  • Lääketieteellinen koulutus on jaettu yleensä kahteen pääosaan: preklinikkaan ja klinikkaan. Klinikkaopinnoissa opiskelijat oppivat soveltamaan teoriaa käytännössä ja osallistuvat kliiniseen työhön sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!