Kehitä näitä neljää osa-aluetta menestyäksesi

Kaikilla meistä on tapoja, jotka eivät aina ole eduksemme. 

Kaikilla meistä on tapoja, jotka eivät aina ole eduksemme. Onneksi meidän ei tarvitse olla tapojemme orjia, vaan voimme kehittää itseämme erilaisten harjoitusten ja koulutusten avulla. Kerromme neljä osa-aluetta, joita kehittämällä sinusta voi tulla varmempi versio itsestäsi, olitpa sitten opiskelija tai jo astunut työelämään.

Keskittyminen

Päivittäin ajattelumme keskeytyy lukemattomia kertoja: puhelimen näytölle tulee ilmoituksia, saamme kymmeniä sähköposteja, eksymme selailemaan nettikaupan tarjontaa mainosten kautta. Keskittyminen ja flow-tilaan pääseminen on entistä hankalampaa, sillä koemme jatkuvasti tarvetta siirtyä tehtävästä toiseen myös vapaa-ajalla. Miten saisimme ajatuksemme keskitettyä yhteen tiettyyn asiaan ja samalla työskenneltyä tehokkaammin?

Ajattelua voi kehittää poistamalla ylimääräiset häiriötekijät. Laita puhelimen ilmoitukset pois päältä ja sulje sähköpostiohjelma. Voit varmasti keskittyä paremmin, kun sinua ei jatkuvasti keskeytetä pop-up-ilmoituksilla. Tarvitseeko sinun olla tavoitettavissa 24/7? Sulje televisio ja mene hiljaiseen paikkaan tekemään hommia.

Minimoimalla erilaiset häiriöt pystymme keskittymään yhteen asiaan kerrallaan pitkäjänteisemmin ja paremmin. Tee tehokkaasti töitä tietty aika, jonka jälkeen voit tarkistaa sähköpostin ja pitää pienen tauon. Pohdi, onko somen selailu työpaikalla tai kouluhommia tehdessä tärkeää vai häiritseekö se liikaa keskittymistä. Palkitsemme itsemme muutaman minuutin puhelimen selailulla, mutta selailu venähtää helposti pidemmäksi.

Joka kerta, kun poistumme työskenneltävän tehtävän parista, menee meillä hetki päästä takaisin keskittyneeseen tilaan. Pieni breikki voi tuntua ansaitulta, mutta onko  välttämätöntä kuluttaa se somea selaillen? Pidä pieni tauko ja kävele vaikka korttelin tai ihan vaan työpisteen ympäri, syö pieni välipala tai jutustele kaverin kanssa, mutta älä tartu puhelimeen turhaan.

Keskittymistaitoa voi kehittää myös erilaisten keskittymistä kehittävien liikuntamuotojen kuten joogan tai pilateksen avulla. Mindfulness-harjoitukset auttavat tutkitusti keskittymisen kehittämisessä.

Motivaatio 

Ei ole lainkaan epätavallista, että joskus motivaatiopula yllättää pahimmalla mahdollisella hetkellä. Motivaatiota voi onneksi kehittää! On tärkeää löytää asioita, joiden parissa viihtyy ja joiden eteen haluaa tehdä töitä. Tällöin myös ne tylsät asiat sujuvat helpommin, kun on jotain mukavaakin tekemistä. Motivaation ollessa kadoksissa, kannattaa tarkastella myös omaa asennetta: olisiko asenteessani parannettavaa vai johtuuko motivaation puute ulkoisista tekijöistä?

Opiskelu ei ole yhtä ruusuilla tanssimista, leppoisia luentoja ja jouhevia ryhmätöitä hyvässä tiimissä. Tympeitä hetkiä mahtuu varmasti joukkoon, mutta yritä muuttaa oma asenteesi positiiviseksi. Opiskeluaika on vain pieni osa elämäämme, joten nauti siitä – myös niistä tylsistä hetkistä.

Jos opiskelumotivaatio on hukassa pitkään, mieti, onko mahdollista muuttaa opintoja mielekkäämmiksi. Voisitko ottaa toisesta koulutusohjelmasta kursseja tai olisiko joku luentosarja kiinnostava lisä opintoihisi? Vai onko sinulla kerta kaikkiaan liian paljon asioita lautasellasi, jolloin et pysty nauttimaan yhdestäkään? Juttele oman opinto-ohjaajan kanssa, jos opiskelu tuntuu puuduttavalta. Opiskeltavan alan vaihto on tietysti myös mahdollisuus, mikäli muut keinot eivät auta.

On harhaluulo, että työnteko olisi aina mukavaa tai etteikö unelma-alalla työskennellessä saisi olla yhtään tylsää hetkeä. Työpaikalla motivaation puutteen iskiessä kannattaa jutella esimiehen kanssa, jos työnkuvaasi olisi mahdollista muokata mielekkäämpään suuntaan. Ei ole kenenkään etu, jos työnteko on pelkkää pakkopullaa.

Motivaatiopulassa auttaa myös omien tavoitteiden hamottaminen. Kirjoita tavoitteesi ylös ja tee unelmakartta. Niiden avulla hahmotat, mitä tavoittelet ja miksi. Kun tavoitteet on selvillä, on helpompi tehdä töitä niiden eteen ja löytää kadonnut motivaatio.

Johtaminen 

Riippumatta siitä, oletko vastuussa suuresta projektista työelämässä tai ryhmätyöstä koulussa, voit hyötyä johtamistaitojen harjoittelusta. Harjoittelun ei tarvitse tähdätä siihen, kuinka muita pitäisi johtaa vaan voit hyötyä siitä yksilötasolla.

Etsi erilaisia inspiroivia kirjoja, videoita ja artikkeleja, joiden avulla opit asioita ryhmän johtamisesta. Kun ryhmää johdetaan johdonmukaisesti hyvällä otteella ja tavoitteet ovat selkeitä kaikille, voi helpommin keskittyä tehtävään työhön ja toimia tehokkaasti ryhmässä.

Johtaminen ei myöskään tarkoita sitä, että latelet tehtäviä muille ja otat itsellesi ne kivoimmat hommat. Ryhmätöissä ei useinkaan ole virallista johtajaa, vaikka useimmissa tapauksissa joku ottaakin automaattisesti ohjaajan roolin. Johtamistaitoa on myös se, että saa muut inspiroitumaan ja ottamaan tehtävän tosissaan. 

Johtamistaitojen harjoittelu ja opiskelu auttaa myös pärjäämään työelämässä. Vaikka et heti astuisikaan johtajan saappaisiin, voit ehkä ymmärtää pomosi päätöksiä ja strategioita paremmin, kun olet jollain tasolla kärryillä johtamistaidoista.

Kommunikaatio 

Väärinkäsitykset ja keskustelun puute johtavat ristiriitoihin väistämättä. Jos jokin on epäselvää, kannattaa aina kysyä. Keskinäinen ymmärrys ja muiden kunnioittaminen johtaa pitkällä aikavälillä hyviin tuloksiin. Jos sinusta tuntuu turhauttavalta, pysähdy hetkeksi ja katso ympärillesi – mistä se johtuu? Puhuminen auttaa yleensä aina.

Jos ryhmätilanteissa tyydyt olemaan hiljaa, vaikka joku mietityttäisi tai olisit jostakin eri mieltä, kokeile joskus sanoa mielipiteesi ääneen. On kaikkien mielestä turhauttavaa, jos mielipiteitä ei kerrota, vaikka niitä nimenomaan kysyttäisiin. Kiinnitä huomiota siihen, miten kerrot mielipiteesi tai parannusehdotuksesi. Jos oman mielipiteensä tuo esille liian rajuin sanakääntein, tulkitaan se helposti haukkumiseksi ja alentavaksi kommentiksi.

Jos haluat puhua epäkohdista ryhmätilanteessa, muista olla syyllistämättä. Tuo keskusteluun myös ratkaisuehdotuksia pelkän epäkohtien luettelun sijaan. Rakentava keskustelu puhdistaa ilmapiiriä, tavoitteena ei kuitenkaan ole saada kenellekään pahaa mieltä. 

Lähteet: PMI, studentum.se


Mainokset