Vinkkejä opiskelupaikan valintaan

Etkö tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan? Roadshow-lähettiläämme Sanna keräsi yhteen kuusi kullanarvoista vinkkiä.

Miten tietää, mitä opiskella?

Miten tietää, mitä opiskella?

Moni nuori ei vielä tiedä, mihin he aikovat hakea opiskelemaan. Toiset ottavat asian kevyesti, mutta osaa asia selkeästi painaa. Voi tuntua haastavalta keksiä, mikä on se oma juttu ja mistä pitäisi oikein lähteä liikkeelle. Vaikka suunta olisikin suunnilleen tiedossa, sitä ei aina osata pukea selkeiksi sanoiksi, tai sitten sitä ei syystä tai toisesta uskalleta tai haluta sanoa ääneen. Vuoden 2016–2017 Roadshow-lähettiläämme Sanna listasi ylös parhaat vinkkinsä opiskelupaikan valinnan ja hakuprosessin helpottamiseksi. 


1. Jotta voit tehdä valinnan siitä, mihin suuntaat, on sinun tiedettävä kuka olet!

Kuulostaa hölmöltä, mutta siinä on järkeä. Kyse on nimittäin itsetuntemuksesta. Jos et tiedä, millainen olet, mikä on sinulle tärkeää, mitkä ovat arvosi ja mikä sinua kiinnostaa, on sinun hyvin haastavaa pohtia, mikä koulutus on sinulle se oikea.

Mitä siis tehdä? Ota käteen kynä ja paperia tai vaikka älylaitteesi muistiinpanolehtiö. Pohdi, mitkä ovat omia arvojasi, joita pidät tärkeänä, kirjaa ylös vahvuuksiasi ja kehittämisen kohteitasi sekä luettele asioita, jotka sinua kiinnostavat. Apunasi voit käyttää erilaisia testejä, jotka antavat tulokseksi kuvauksen piirteistäsi. Tämän lisäksi voit kysyä apua ystäviltäsi ja perheeltäsi. Tavoitteena on tutustua itseesi ja tiedostaa, millainen tyyppi oikeastaan pohjimmiltasi olet.

2. Ole utelias ja tutustu vaihtoehtoihin aktiivisesti!

Jokainen tietää, että voi opiskella oikeustiedettä, kauppatiedettä, sairaanhoitajaksi, opettajaksi tai poliisiksi. Näiden kaikkien tietämien alojen lisäksi on olemassa valtavasti eri tieteenaloja, koulutusohjelmia ja muita kiinnostavia vaihtoehtoja, joihin voi suuntautua. Tutustu, tutustu ja tutustu sekä kysy, kysy ja kysy! Ole utelias ja tutki maailmaa, sillä se tarjoaa valtavasti erilaisia mahdollisuuksia, joista et vielä edes tiedä.

Toimi esimerkiksi näin: etsi Studentumin hakukoneesta eri koulutuksia hakusanoilla, jotka sinua kiinnostavat (voit myös hakea valmiina olevilla alojen nimillä). Klikkaile vaihtoehtoja ja vertaile niitä ja anna itsesi unohtua tutkimaan erilaisia mahdollisuuksia. Älä suotta rajaa samantien vaihtoehtoja suosikkikaupunkiisi, vaan ota tavoitteeksesi tutustua nimenomaan eri aloihin ja koulutusohjelmiin. Tee muistiinpanoja tai kirjaa mielenkiintoisia kohteita ylös, ettet unohda niitä! Hyvä vinkki on myös kirjata eri aloja ylös ja luokitella niitä esimerkiksi seuraavasti: 1. kiinnostavat, 2. voin harkita ja 3. ei ikinä. Tämä voi auttaa pohdinnassa.

Kysy, mikäli sinulla on kysyttävää. Studentumin koulutuksista voit löytää "ota yhteyttä oppilaitokseen" -tekstin, jonka avulla voit lähettää heille itseäsi askarruttavan kysymyksen mistä vain koulutukseen liittyvästä. He vastaavat sinulle mielellään. Tämä kysymisen kehotus kattaa kuitenkin myös muut mahdollisuudet: etsi käsiisi kiinnostavien alojen opiskelijoita ja kysy heiltä (esim. koulutusmessut, ainejärjestöjen nettisivut, koulutusvierailut, tuttavat jne.) sekä hyödynnä opinto-ohjaajaasi, sillä hän auttaa sinua varmasti todella mielellään.

3. Anna itsellesi aikaa

Tämä liittyy edelliseen kohtaan, sillä tarvitset aikaa tutkiessasi erilaisia vaihtoehtoja. Ammatinvalinta ei ole oikeastaan mikään valinta, vaan se on prosessi. Ja mitä prosessi oikein tarkoittaa? Sitä, että se vie aikaa ja vaatii pohdintaa. Salli tämä itsellesi, äläkä vitkuttele ja jätä esimerkiksi yhteishakua viimeiseen hetkeen, jolloin prosessi muuttuu automaattisesti pikaisemmaksi valinnaksi – tämä ei ole se idea.

4. Anna ammatinvalintatestien auttaa sinua

Ammatinvalintatestit voivat toimia tienviittoina kahdella eri tavalla: ne joko antavat suuntaa siitä, mikä sinua voisi kiinnostaa tai vaihtoehtoisesti ne antavat tuloksia, jotka voit pienen pohdinnan jälkeen poissulkea vaihtoehdoistasi. Tärkeintä on, että nimenomaan pohdit niiden antamia tuloksia. Kirjaa niitä mieluiten myös ylös, jotta voit palata niihin. Voit myös tulostaa saamiasi tuloksia ja alleviivata kohdat, jotka koskevat sinua (liittyy taas itsetuntemukseen).

Myös poissulkutekniikka voi toimia, jos tuntuu että mikään vastaantullut ala ei suoranaisesti kiehdo. Voit siis tutustua vaikka eri koulutusten listauksiin ja alkaa sulkea pois niitä, jotka eivät ainakaan kiinnosta. Tällöin myös se määrä, josta sinun tulee valita se lopullinen hakukohde, pienenee ja valinta alkaa helpottua. 

5. Unohda ahdistus

Helpommin sanottu kuin tehty? Kannattaa muistaa, että mikään ei ole lopullista. Jos sinua ahdistaa, että valitset väärin tai sitä omaa juttua ei löydy, niin ei hätää. Sinulla on mahdollisuus muuttaa suunnitelmiasi ja toteuttaa tulevaisuuttasi myös muilla tavoin ja juuri sitä sinun omaa polkuasi pitkin. Todella tärkeää onkin se, että kuuntelet nimenomaan omaa tahtoasi ja teet päätöksen itse.

Muut voivat antaa hyviä vinkkejä, mutta muista, että sinä olet loppujen lopuksi se, joka päätöksen tekee. Tee se rohkeasti ja kurota kohti unelmiasi. Esimerkiksi tyttö- ja poikaystävät kyllä pärjäävät toisellakin paikkakunnalla, kun tietävät, että juuri sinä olet toteuttamassa unelmaasi sillä alalla, joka tekee sinut onnelliseksi. 

6. Ei muuta kuin tsemppiä!

Saattoi kuulostaa työläältä lähteä noudattamaan näitä vinkkejä, mutta usko tai älä – teet tämän työn itseäsi varten. Me ainakin haluamme kannustaa sinua löytämään sun oman jutun!

Aloita matkasi ja löydä itsellesi koulutus

Mikä opiskelukaupunki sopisi sinulle? Katso TOP 10 Opiskelukaupungit 2022!


Mainokset