03.03.2010 - Lukukausimaksukokeilu käynnissä

Lukukausimaksukokeilu käynnissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa

- Opetusministeriön työryhmä ehdottaa maksuja myös suomalaisille opiskelijoille

Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita koskeva lukukausimaksukokeilu käynnistyy yhdeksässä yliopistossa ja kymmenessä ammattikorkeakoulussa keväällä 2010. Kokeilu päättyy vuoden 2014 lopussa. Yhteensä kokeiluun osallistuu 130 koulutusohjelmaa. Vuonna 2010 alle puolet kokeilun ohjelmista on maksullisia, muissa maksujen perimisen on tarkoitus käynnistyä myöhemmin kokeilun aikana. Lukukausimaksujen perimisen edellytyksenä on, että korkeakoululla on apurahajärjestelmä, jolla voidaan tarvittaessa tukea maksullisiin koulutusohjelmiin osallistuvien opiskelijoiden opiskelua.

Lukukausimaksukokeilun tarkoituksena on hallituksen mukaan vahvistaa korkeakoulujen kansainvälistymistä ja laajentaa mahdollisuuksia toimia kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla.

Korkeakoulut voivat itse määritellä perittävien maksujen suuruuden. Kokeilun aikana yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat periä maksuja vieraskieliseen ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutusohjelmaan hyväksytyltä ETA-alueen ulkopuolelta tulevalta opiskelijalta. Maksukokeilun seurantaan on asetettu työryhmä jossa on edustajia korkeakouluista, opiskelijajärjestöistä, korkeakoulujen arviointineuvostosta, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOsta sekä opetusministeriöstä.

Keskustelu suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista jatkuu

Keskustelu myös suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista jatkuu vilkkaana. Opetusministeriön työryhmä suunnittelee ehdotusta kaikille opiskelijoille yhtenäisestä opintomaksusta, kertoo Helsingin Sanomat. HS:n mukaan opintomaksu olisi suuruudeltaan tuhat euroa lukuvuotta kohti. Työryhmän lukukausimaksu- ehdotuksen ohella valtion takaaman opintolainan ylärajaa nostettaisiin lukukausimaksun verran.

Lukukausimaksut tuottaisivat nykyisillä opiskelijamäärillä noin 250 miljoonaa euroa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitukseen. Rahoilla voitaisiin esimerkiksi palkata lisää opettajia. Kaikille opiskelijoille yhtenäinen lukukausimaksu on vain yksi työryhmän vaihtoehtoisista ehdotuksista. Esitykset luovutetaan opetusministerille 18. maaliskuuta 2010. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on ehdotuksista huolimatta vakuuttanut helmikuun lopulla eduskunnan kyselytunnilla ettei suomalaisille ole tulossa lukukausimaksuja.

Ammattikorkeakoulujen maksulliset koulutusohjelmat

Yliopistojen maksulliset koulutusohjelmat löydät Opetusministeriön kotisivuilta.

Lähde: Opetusministeriön lehdistötiedote (24.02.2010)

”Ministeriön työryhmä: Kaikille opiskelijoille tonnin lukuvuosimaksu” HS.fi (03.03.2010)

Viimeksi päivitetty: 29 maalis 2010

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi