03.03.2011 - Hakemusmaksu saattaisi karsia turhia yliopistohakijoita

Hakemusmaksu

Hakemusmaksu saattaisi karsia turhia yliopistohakijoita

UAF-palvelutoimistoa johtava Paula Merikko on ulkomaalaisilta yliopistohakijoilta perittävän hakemusmaksun kannalla. Hän perustelee kantaansa sillä, että 50-100 euron suuruinen hakemusmaksu saattaisi karsia turhia hakijoita, muttei kuitenkaan olisi este motivoituneille.

University Admissions Finland (UAF) on yhdeksän yliopiston yhteinen palvelutoimisto, joka käsittelee ulkomaalaisten yliopistohakijoiden hakemuksia. Palvelutoimisto tarkastaa hakijoiden kielitaito- ja koulutodistukset sekä varmentaa niiden aitouden ja oikeellisuuden käyttäen apuna kotimaisia ja ulkomaisia tietokantoja.

Väärennösten määrä on vähentynyt viime vuosina paremman tiedottamisen ja kampanjoiden seurauksena. Kuitenkin kaikista hakijoista kelpoisuusvaatimukset täyttää usein vain osa, hakukierroksella 2009-2010 noin 70%. Hyväksytyistäkin vain osa ottaa opiskelupaikan vastaan. Esimerkiksi Helsingin yliopistoon viime vuonna hyväksytyistä 400 ulkolaisesta opiskelijasta vain puolet aloitti opiskelut.

Merikon mukaan hakemusmaksu saisikin hakijat harkitsemaan hakujaan tarkemmin. Hakemusten käsittelystä aiheutuu kustannuksia, joita voisi myös osittain kattaa hakemusmaksuilla.

Hakemusmaksun veloittamista on ehdotettu ennenkin, mutta sitä ei ole hyväksytty. Perusteluna on vedottu Suomen maksuttomaan tutkinto-opiskeluun.

Lähde: Helsingin Sanomat 26.2.2011

Viimeksi päivitetty: 17 loka 2017

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi