11.04.2011 - Taideyliopiston perustamiselle hyvät edellytykset

Taideyliopiston perustamiselle hyvät edellytykset

Tammikuussa 2011 Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esitti, että Kuvataideakatemiasta, Sibelius-Akatemiasta sekä Teatterikorkeakoulusta muodostettaisiin monialainen taideyliopisto, jonka perustamista koskeva valmistelu tulisi aloittaa.

Nyt taideyliopiston muodostamista koskeneesta ehdotuksesta on valmistunut lausuntoyhteenveto, jossa lausunnonantajat suhtautuvat hyvin myönteisesti uuden taideyliopiston perustamiseen.

- Olen iloinen, että ehdotus sai lausunnonantajilta laajan tuen. Taideyliopisto muodostaisi kokonaisuuden, joka vahvistaa taidekoulutuksen sekä taide- ja taiteilijalähtöisen tutkimuksen laatua ja kansainvälisyyttä. Vahva taideyliopisto nostaisi osaltaan taiteen ja kulttuurin merkitystä koko yhteiskunnan kehittämisessä, opetusministeri Henna Virkkunen sanoo.

TaideyliopistoKaikki taidealan koulutusta antavat yliopistot kannattavat taideyliopiston perustamista koskevan valmistelun käynnistämistä. Yliopistot ovat nimittäin sitä mieltä, että uusi taideyliopisto vahvistaisi taiteen asemaa ja autonomiaa yhteiskunnassa.

Pääsääntöisesti myös puolueet kannattavat taideyliopiston luomista. Puolueet kuitenkin korostavat, että yliopistojen on sitouduttava yhdistymiseen omasta tahdostaan ja yhdistämisen tulisi tapahtua yliopistojen autonomiaa kunnioittamalla. Yhdistämisellä tulisi myös saavuttaa merkittäviä toiminnallisia ja taloudellisia etuja.

Opetusministeri Virkkusen mukaan lausuntokierros antaa hyvät edellytykset sille, että taideyliopisto kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan. Tavoitteena on, että uusi yliopisto aloittaisi toimintansa vuonna 2013.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö 4.4.2011

Viimeksi päivitetty: 11 huhti 2011

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi