15.01.2010 - Aalto yliopisto - uusi tiede- ja taideyhteisö

Aalto yliopisto - uusi tiede- ja taideyhteisö

Aalto-yliopisto on pääosin Helsingissä ja Espoossa toimiva yliopisto. Aalto-yliopisto aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2010. Aalto-yliopisto muodostuu kolmesta akateemisesti itsenäisestä korkeakoulusta, jotka vastaavat vanhoja itsenäisiä korkeakouluja:

Opiskelijoita uudessa yliopistossa on lähes 20 000 ja henkilöstöä on noin 4000 joista professoreita noin 300. Aalto-yliopisto toimii Helsingissä kahdella kampuksella: Arabiassa (Taideteollinen korkeakoulu) ja Etu-Töölössä (Kauppakorkeakoulu). Kolmas kampus on Espoon Otaniemessä (Teknillinen korkeakoulu). Lisäksi yliopistolla on toimintaa Mikkelissä, Lahdessa, Vaasassa ja Porissa. Kampuksilla järjestetään opastettuja tutustumiskäyntejä koululais- ja opiskelijaryhmille sekä arkkitehtuurista kiinnostuneille. Kolmen yliopiston yhdistäminen toivotaan antavan uusia mahdollisuuksia monialaiseen vahvaan opetukseen ja tutkimukseen.

Aalto-yliopiston yhtenä tavoitteena on maailmanluokan tutkimusyliopiston muodostaminen. Lähtöasetelma on haastava, sillä maailman mittakaavassa paras suomalainen yliopisto löytyy tällä hetkellä tutkimuksesta tai rankingista riippuen noin sadan paikkeilta. Uusi huippuyliopistomalli, jossa samassa yliopistossa on perustieteiden, tekniikan, kaupan ja taiteen tutkimusta, on suomalaisten oma idea.

Aalto yliopiston visuaalinen ilme

Aalto-yliopiston visuaalisen ilmeen suunnittelukilpailuun lähetettiin yhteensä 117 Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden, henkilöstön ja alumnien tekemää kilpailuehdotusta. Kilpailun tarkoitus oli tuottaa Aalto-yliopistolle visuaalisen ilmeen peruselementit.

Aalto-yliopiston logo-kilpailun voittanut merkki herätti julkisuudessa paljon keskustelua. Suunnittelukilpailun voittanut Rasmus Snabb kuvaa logoa seuraavasti: ”Merkki edustaa yliopistoa, joka on avoin keskustelulle, kritiikille ja muutokselle.... Logolla ei ole yhtä staattista muotoa, siitä voidaan luoda lukuisia variaatioita järjestämällä symboleita uudelleen”.

Aalto yliopisto mullistaa opiskelun – yhden ryhmäläisen tentti arvostellaan

Aalto-yliopistossa haudotaan kokonaan uusia opiskelumenetelmiä. Muutoksia on luvassa jo syksyllä 2010 alkavaan biotuotetekniikan tutkinto-ohjelman ensimmäisen ja toisen lukuvuoden opiskelijoille.

Opiskelijoista on tarkoitus hioa timantteja tiukalla ryhmäkurilla. Heidät suunnitellaan jaettavaksi noin viiden opiskelijan ryhmiin. Opiskelijoille järjestetään tentti kahden–kolmen viikon välein. Kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat tenttiin, mutta opettaja lukee ja arvostelee vain yhden, sattumanvaraisesti valitun ryhmän jäsenen vastauksen. Hänelle annetusta arvosanasta tulee kaikkien ryhmän opiskelijoiden arvosana. Uusi menetelmä on haasteellinen; opettajalle uusi opiskelumenetelmä tarkoittaa aiempaa vähemmän luettavia koevastauksia. Yksi ja sama henkilö ei myöskään saa päätyä arvosteltavaksi joka kerta. Päätös uudesta opiskelu menetelmästä on vielä suunnitteilla ja lopulliset päätökset siitä, kuinka opetus toteutetaan tehdään kevään 2010 aikana.

Hakeminen Aalto yliopistoon

Hakeminen tapahtuu edelleen ns. vanhan kaavan mukaan eli opiskelija hakee edelleen joko Helsingin kauppakorkeakouluun, Taideteolliseen korkeakouluun tai Teknilliseen korkeakouluun. Hakuaika Aalto-yliopiston korkeakoulujen kandidaattitason päävalintoihin on 1.3.−16.4.2010. Aalto-yliopiston korkeakoulut ovat mukana sähköisessä yhteishaussa, jossa hakulomakkeen voi täyttää internetissä osoitteessa www.yliopistohaku.fi.

Maisteriohjelmia koskee erillinen hakumenettely. Hakuaika on 4.1. −26.2.2010.

Lähde: Aalto-yliopisto (www.aalto.fi/fi/)

Tekniikkatalous.fi (www.tekniikkatalous.fi/tyo/article354159.ece)

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2010

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi