18.08.2010 - Aalto yliopisto maailman parhaiden yliopistojen joukkoon!

Aalto yliopisto maailman parhaiden yliopistojen joukkoon!

Maailmassa on noin 15 000 yliopistoksi luettavaa oppilaitosta. Shanghain Jiao Tong –yliopisto tekee vuosittain listan (Academic Ranking of World Universities) parhaimmista yliopistoista. Shanghain listaus painottaa tutkimusta kun taas toinen tärkeä brittiläinen The Times Higher Education -listaus keskittyy enemmän koulutukseen.

Kaikkiaan kuusi suomalaista yliopistoa mahtuu tuoreen kiinalaisvertailun mukaan viidensadan maailman parhaan yliopiston joukkoon. Tulos on suomalaisittain katsottuna parantunut viime vuodesta, sillä Aalto-yliopisto on noussut listalle uutena tulokkaana. Sadan parhaan yliopiston joukkoon yltää Suomesta vain Helsingin yliopisto, joka on sijalla 72. Sijoitus on pysynyt miltei samana viime vuodet. Sadan parhaan oppilaitoksen alle jäävät yliopistot niputetaan yhteen aina sata kerrallaan. Niinpä sijoilta 301–400 löytyvät Oulun ja Turun yliopistot, ja sijoilta 401–500 Jyväskylän yliopisto, Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Shanghai Ranking Consultancy -organisaation kokoaman listan kärjessä olivat yhdysvaltalaiset Harvardin, Stanfordin ja Berkeleyn yliopistot. Amerikkalaiset opinahjot ovat vahvasti edustettuina vertailussa: kymmenen parhaan joukosta löytyy kahdeksan ja sadan parhaan joukosta 54 amerikkalaisyliopistoa.

Shanghailainen Jiao Tong -yliopisto on vuodesta 2003 lähtien arvottanut maailman yliopistoja. Harvardin lisäksi kärkikolmikkoon mahtuvat Berkeleyn ja Stanfordin yliopistot. Britannian Cambridge on sijalla viisi ja Oxford 10. sijalla.

Arvosteluperusteina kiinalaiset pitävät opinahjon tutkijoiden saamia Nobel-palkintoja ja muita tunnustuksia sekä tutkijoiden tieteellisiä julkaisuja.

Lähde: 18.08.2010 Helsingin Sanomat

Viimeksi päivitetty: 18 elo 2010

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi