✨ Korkeakoulujen yhteishaku päättyy to 30.3. klo 15! ✨ Katso haussa olevat yliopisto- ja AMK-koulutukset 

21.10.2009 - Opintotukeen suunnitellaan merkittäviä muutoksia!

Opintotukeen suunnitellaan merkittäviä muutoksia

- opiskelijat halutaan entistä nopeammin työelämään

Opintotukijärjestelmään kaavaillaan merkittäviä rakenteellisia uudistuksia. Opiskelijajärjestöjen edustajista sekä ministeriöiden ja Kansaneläkelaitoksen henkilöistä koostuva työryhmä esittää uudistuksia opintotukeen tämän vuoden loppuun mennessä.

Opetusministeriön opintotuen uudistamista pohtivan työryhmän tehtävänä on keksiä keinot, joiden avulla opiskelijat saadaan nykyistä nopeammin kouluista työelämään. Työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Marcus Rantalan mukaan muutokset tulevat olemaan merkittäviä.

Opintojen edistymistä halutaan seurata nykyistä tehokkaammin. Pohdinnassa on muun muassa ollut pitäisikö opintotuen saamiseen vaadittavien opintosuoritusten määrää korottaa. Työryhmän mukaan nykyinen 4,8 suoritetun opintopisteen määrä per kuukausi ei ole riittävä opiskelun tavoiteaikojen kanssa.

Opintolainan suosiota halutaan kasvattaa. Lainahalukkuutta lisättäisiin tekemällä lainanottoa edullisemmaksi korkotuen avulla, ja opintojen loppuvaiheessa opintotuki voitaisiin muuttaa lainarahan suuntaan. Työryhmä on pohtinut myös asumislisän irrottamista opintotuesta. Ajatus on lähtenyt asumistukijärjestelmän uudistamista pohtineesta Sata-komiteasta, jossa on mietitty, voisiko opiskelijat siirtää yleisen asumistuen piiriin. Opetusministeriön opintotuen uudistamista pohtiva työryhmä on miettinyt esimerkiksi tukikuukausien jakamista korkeakouluopintojen eri vaiheisiin.

Korkeakouluopiskelijoiden opintotukea koskevat muutokset on tarkoitus julkistaa marraskuun loppuun mennessä. Toisen asteen eli lukioiden ja ammattikoulujen opintotukea ryhdytään pohtimaan ensi vuoden alussa.

Lähde: yle.fi (21/10/09)

Viimeksi päivitetty: 29 maalis 2010

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi