25.11.2011 - Korkeakoulujen haku-uudistus rajaa valintamahdollisuuksia

korkeakoulujen haku

Korkeakoulujen haku-uudistus rajaa valintamahdollisuuksia

Korkeakouluihin on tulossa 2013 haku-uudistus, joka panee pyrkijät miettimään nykyistä tarkemmin, mitä haluavat opiskella. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sähköiset haut on määrä yhdistää yhdeksi valtakunnalliseksi hauksi, jossa voi hakea enintään kuuteen kohteeseen. Kaikkiaan mahdollisia hakukohteita, kuten koulutusohjelmia, on olemassa tuhatkunta. Tosin joissakin yliopistoissa on jo otettu käyttöön myös laajempia hakukokonaisuuksia pääaineiden sijaan.

Pyrkijän tulee asettaa kuusi toivettaan mieluisuusjärjestykseen. Hänelle tarjottaisiin vain yhtä paikkaa eli sitä, minkä hän on asettanut korkeimmalle sijalle ja mihin todistus- ja pääsykoepisteet riittävät. Nykyisin hakija voi tulla hyväksytyksi useaankin paikkaan, joista voi valita mieluisimman. Uudistuksella halutaan selkeyttää ja nopeuttaa nuorten pääsyä korkeakouluopintoihin.

Hallitusohjelman mukaan korkeakoulujen päävalinnat varataan hakijoille, joilla ei ole aiempaa vastaavan tasoista tutkintoa tai opinto-oikeutta. Tavoitteeseen on määrä edetä vaiheittain eli kiintiöiden avulla. Ensimmäistä paikkaansa hakevien aseman parantamiseksi ne, joilla on jo opiskelupaikka tai tutkinto, voitaisiin valita omassa kiintiössään.

Uudistuksen vaiheittaisella toteutuksella varattaisiin korkeakouluille aikaa rakentaa erillisiä hakuväyliä ja siirtymismahdollisuuksia niille, jotka haluavat vaihtaa alaa. Hakijoiden opinto-oikeuksien ja tutkintojen seurantaa varten perustetaan laaja valtakunnallinen tietovaranto, eräänlainen superrekisteri.

Opetusministeriö on lähettänyt ehdotuksensa tarvittavista lainmuutoksista lausuntokierrokselle, joka päättyy 5. joulukuuta. Lait tulisivat voimaan kesällä 2012. Uudistusta on jo ehditty arvostella. Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokous moitti kannanotossaan uudistusta jäykkyydestä ja liiasta kiireestä. Kannanoton mukaan päävalintojen rajaaminen pelkästään ilman opintopaikkaa oleville ei purkaisi ylioppilassumaa, vaan rankaisisi nuoria pieleen menneistä koulutusvalinnoista.

Lähde: HS.fi 25.11.2011

Viimeksi päivitetty: 25 marras 2011

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi