28.03.2010 - Yliopisto-opiskelijat juovat entistä enemmän

Yliopisto-opiskelijat juovat entistä enemmän

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tutkimus on selvittänyt opiskelijoiden elämäntapoja ja terveydentilaa. Valtakunnallinen tutkimus tehdään neljän vuoden välein. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui liki 10 000 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vastauksia tuli noin 5 000.

Tutkimuksen mukaan kosteinta elämää viettävät taideaineiden opiskelijat. Vähiten alkoholi maistuu lääketieteen opiskelijoille. Yliopisto-opiskelijoiden alkoholinkulutus on jonkin verran lisääntynyt vuodesta 2004 vuoteen 2008. Eniten juovat yli 25-vuotiaat miesopiskelijat. Neljässä vuodessa 25–29-vuotiaiden miesten alkoholin kulutus on lisääntynyt keskioluella mitattuna 330 pullosta 381 pulloon vuodessa. Vanhemmilla miehillä lisäys on vielä suurempi: 311 pullosta 394 pulloon.

Helsingin sanomien haastattelema YTHS:n yhteisöterveydenhoidon ylilääkäri Kristina Kunttu on erittäin pettynyt siihen, että kulutus näyttää olevan kasvussa.

"Yhdessä ainejärjestöjen kanssa on toteutettu useita projekteja. Järjestöt ovat itse tuottaneet erilaista valistusmateriaalia, ja ne järjestävä myös täysin päihteettömiä tapahtumia."

Tutkittua tietoa ei ole, joten syitä juomatapojen eroihin voi etsiä muun muassa opiskelijakulttuurista. "Joillakin ainejärjestöillä alkoholi kuuluu olennaisesti kaikkeen toimintaan. Hirveän paljon merkitystä on sillä, mihin opiskelija ensimmäisenä vuonna sosiaalistetaan."

Ikävänä Kunttu pitää myös sosiaalisen paineen vaikutusta. Erityisesti miehistä tuntuu, että kaveriporukassa on juotava enemmän kuin oikeastaan haluaisi. Myös he, jotka valitsevat juhlissa alkoholittoman vaihtoehdon, kokevat ratkaisunsa herättävän entistä enemmän huomiota. 

Lähde:  Helsingin Sanomat (28.3.2010)

Viimeksi päivitetty: 29 maalis 2010

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi