Ammattilaisen haastattelu: Parturi-kampaaja

Petra Rosenberg innostui hiuksista jo aivan pienenä. Tulevaisuuden ammatinvalinta oli siis helppoa, kun vain seurasi unelmiaan.

Julkaistu: toukokuu 2015

Parturi-kampaajaNimi: Petra Rosenberg

Ikä: 27

Ammatti: Parturi-kampaaja

Koulutus: Hiusalan perustutkinto

Oppilaitos: Koulutuskeskus Tavastia


Petra Rosenberg innostui hiuksista jo aivan pienenä. Tulevaisuuden ammatinvalinta oli siis helppoa, kun vain seurasi unelmiaan. Petra suoritti hiusalan perustutkinnon Koulutuskeskus Tavastiassa, Hämeenlinnassa ja valmistui parturi-kampaajaksi.

Tekemällä oppii

Petra kertoo, että parturi-kampaajan koulutuksen ensimmäinen vuosi opiskellaan enimmäkseen teoriaa eli istutaan, kuunnellaan ja tehdään muistiinpanoja. Kaksi seuraavaa vuotta harjoitellaan käytönnön töitä eli hiotaan kädentaitoja. Petran mukaan parturi-kampaajan ammatti on käsityötä ja parhaiten siinä harjaantuu tekemällä. Hänen mielestään koulutuksesta saa hyvän pohjan työelämää varten.

– Kouluksen aikana oppii perusjutut hyvin, mutta vasta työelämässä saa kokemuksen kautta parhaimmat, töitä edistävät oivallukset.

Työpäivät ovat harvoin samanlaisia

Tällä hetkellä Petra työskentelee Forssassa parturi-kampaamo -alan yrityksessä sopimusyrittäjänä eli hän hän maksaa vuokraa liikkeen omistajalle. Työpaikka löytyi lehti-ilmoituksen kautta. Samassa liikkeessä työskentelee myös kaksi muuta parturi-kampaajaa ja kaikkien vastuulla on liikkeen pankkiasiointi, tilaustenteko ja muut liikkeen toimintaan liittyvät työtehtävät. Varsinaista liikkeenvastaavaa ei ole, vaan kaikki toimivat vuorotellen vastaavan tehtävissä.

– Päivät ovat harvoin samanlaisia, mutta kiireisinä päivinä asiakkaita tulee tehtyä kuin liukuhihnalta. Joskus taas on hiljaisempaa ja asiakkaiden välissä on aikaa siivoilla ja järjestellä liiketiloja.

Mielenkiintoisimpina työtehtävinä Petra pitää mallinmuutoskokonaisuuksia, joissa asiakkaille suunnitellaan uusi väri ja malli. Myös kampaukset ovat hänen mielestään kiinnostavia tehdä, koska niissä saa kunnolla käyttää luovuutta. Haastavimpia ovat puolestaan suuret vaalennukset, joissa asiakas haluaa esimerkiksi mustasta mahdollisimman vaaleaksi.

Lähde rohkeasti opiskelemaan parturi-kampaajaksi!

Petran mielestä parturi-kampaajalle tärkeitä luonteenpiirteitä ovat iloisuus, rohkeus ja sopivissa määrin räväkkyys. Myös se, että on luotettava ja hyvä kuuntelija, ovat tärkeitä ominaisuuksia, koska parturi-kampaajalle puretaan välillä vaikeitakin asioita.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Petralla on suorittaa hiusalan erikoisammattitutkinto. Lisäksi hän haluaisi toimia joskus myös hiusalan opettajan tehtävissä. Petra kannustaa parturi-kampaajaksi erityisesti sellaisia, jotka ovat näppäriä käsistään ja omaavat hyvät sosiaaliset taidot.

– Loput oppii sitten koulutuksen aikana, joten rohkeasti vain kouluttautumaan. Työ on monipuolista ja palkitsevaa. Aina näkee heti tekemänsä työn lopputuloksen ja asiakkaiden tyytyväisyys on parasta palautetta.


Tutustu parturi-kampaajan koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin


Mainokset