Kansanopisto antaa miettimisaikaa

Kansanopisto antaa miettimisaikaa

KOULUTUSUUTINEN 28.10.2013

Kansanopisto-opiskelu ratkaisu vastavalmistuneelle ylioppilaalle?


Kaisa kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2013. Hänen unelmansa on opiskella lääkäriksi. Rankkojen ylioppilaskirjoitusten jälkeen voimat eivät riitä kurinalaisuutta vaativan lääkiksen pääsykokeiden valmistautumiseen. Kaisa tietää, että matematiikan ja fysiikan arvosanoillaan hän pääsisi suoraan opiskelemaan näitä aineita yliopistoon. Näin Kaisa voisi opiskella yhden lukuvuoden matematiikkaa ja fysiikkaa yliopistossa ja valmistautua rauhassa lääkiksen pääsykokeisiin. Mutta kannattaako yliopistoon haku, jos Kaisa menettää ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevan edun, kun hän seuraavan vuoden yhteishaussa hakee lääkikseen?

Opiskelijavalintauudistus on tulossa. Pitääkö huolestua?

Opiskelijavalintauudistus on saanut jatko-opintoja suunnittelevat nuoret miettimään, kannattaako tulevaisuudessa opiskeluvaravaihtoehtoihin hakea, jos se vaikeuttaa omalle unelmaopiskelupaikan saamista. 

Opiskelijavalintauudistus tarkoittaa sitä, että yhteishaun perusteet uudistuvat. Uudistuksen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, mutta tavoite on, että ensimmäistä kertaa opiskelupaikkaa tavoittelevat halutaan yhteishaun etusijalle. Ärhäkimmin uudistusta on kritisoitu siitä, että se rankaisisi  nuorta, jos hän erehtyy opiskelupaikan valitsemisessa ja haluaakin hakea toista opiskelupaikkaa.

Kansanopisto varteenotettava vaihtoehto

Eritoten abiturientit ja alanvaihtajat pohtivat, mitä opiskelijavalintauudistus tarkoittaa heidän kohdallaan. Abiturientit miettivät, kannattaako varavaihtoehtoihin hakea, jos se vie ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevan edun. Opiskelualan vaihtajat ovat huolissaan, huonontuuko heidän asemansa kun hakukriteerit muuttuvat.

Yksi vaihtoehto, jota esimerkiksi Kaisan tapauksessa kannattaa harkita, on oman unelma-alan opiskelu kansanopistossa. Kansanopistot ovat toiseen asteen oppilaitoksia, jotka antavat yleissivistävää ja ammatillista koulutusta.

Näin Kaisa voisi kokeilla, soveltuuko hän haaveidensa alalle. Kaisa voisi harjoitella alan pääsykokeissa vaadittavia taitoja yliopiston sijaan kansanopistossa ilman, että hän menettäisi ensimmäiseen korkeakoulupaikkaan hakevan edun. Monissa kansanopistoissa on mahdollista opiskella myös avoimen yliopiston kursseja, joita voi hyväksilukea myöhemmin yliopisto-opinnoissa.

Mitä opiskelijavalintauudistuksen takana?

Opetusministeriön vastuulla oleva opiskelijauudistusta tähtää työllisyyden parantamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nuoret halutaan heti lukion ja ammattikoulun jälkeen jatko-opintojen pariin, opintopolku tehokkaaksi ja valmistuneet korkeakouluopiskelijat töihin.

Opetusministeriö toi valmistelemansa opiskelijauudistuksen yliopistojen sekä korkeakoulujen pöydille lokakuun 2013 lopulla. Uudet yhteishaun perusteet astuvat aikaisintaan voimaan vuonna 2016. 


Lähteet: yli.fi: http://bit.ly/HcmA2H , uutisvuoksi.fi: http://bit.ly/191GS9W , minedu.fi: http://bit.ly/NCyT4m

Palaa lukemaan koulutusuutisia

Selaa kansanopistokoulutuksia


Mainokset