Palveluala

Palvelualalla tuotetaan erilaisia hyvinvointia lisääviä palveluja, kuten kauneudenhoito-, liikunta- ja siivouspalveluja. Tutustu palvelualan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Palveluala
Palveluala

Työn kuvaus

Palvelualalla tuotetaan sekä yksityishenkilöille että yrityksille suunnattuja palveluita, joilla voidaan lisätä hyvinvointia esimerkiksi kohentamalla ulkonäköä, parantamalla kuntoa tai auttamalla arkisissa askareissa kuten esimerkiksi siivouksessa.

Kauneudenhoitoalan palveluja ovat parturi-kampaamopalvelut, kosmetologinen hoitotyö ja maskeeraus. Liikuntapalveluja tarjoavat yritykset ja urheiluseurat järjestävät ohjattua liikuntaa ja opastusta kymmenissä eri liikuntalajeissa. Kotityöpalveluja ovat esimerkiksi kotisiivous, vaatehuolto, ruoanvalmistus, henkilökohtainen avustaminen ja asiointipalvelut. Pesulat tarjoavat tekstiilien puhdistusta ja jälkikäsittelyä. Hieronnalla pyritään huoltamaan lihaksia, lievittämään kipua sekä helpottamaan yleistä rentoutumista.

Työ palveluammatissa edellyttää oman alan vankan ammattiosaamisen lisäksi asiakaspalvelutaitoja, vuorovaikutustaitoja ja luotettavuutta. Alalla toimitaan usein yrittäjinä tai ammatinharjoittajina, mikä edellyttää myös liiketoiminnan osaamista, laatutietoisuutta sekä myynti- ja markkinointiosaamista.

Työllisyys

Palvelualan työllisyyttä pitää yllä palveluiden jatkuva kysyntä, ihmisten halu panostaa ulkoiseen olemukseensa ja hoitaa itseään sekä edustavuuden merkityksen korostuminen myös työelämässä. Myös kotisiivouksen ja tekstiilien puhdistamisen tarve on jatkuvaa suhdanteista riippumatta.

Hiusalalla työskentelee arviolta noin 15 000 ammattilaista, joista suurin osa on ammatin- tai liikkeenharjoittajina toimivia yrittäjiä. Ammattitaitoisille parturi-kampaajille on kysyntää tulevaisuudessakin.

Kotityöpalveluiden työllisyyttä ylläpitää palveluiden luonne, sillä perustyön kuten kotisiivouksen tarve on jatkuva. Työllisyystilanne on hyvä, ja ammattitaitoisista työntekijöistä on jopa pulaa. Työllistymisessä on hyötyä mahdollisimman monialaisesta osaamisesta. Hyötyä on esimerkiksi kotityöpalvelujen ammattitutkinnosta.

Liikunnan arvioidaan työllistävän tulevaisuudessa nykyistä enemmän liikuntayrityksissä. Liikunnan työllisyyttä edistää sen harrastamisen kiistaton yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Monilla on myös varaa ja halua palkata henkilökohtainen valmentaja. Väestön ikääntymisen myötä syntyy uusia työtilaisuuksia, koska yhä useammalla on aikaa liikkua. Ihmiset käyttävät liikuntapalveluja talouden suhdanteista riippumatta.

Tekstiilihuoltoalan työllisyystilanne on melko vakaa. Pesulat ja muut alan yritykset rekrytoivat uusia työntekijöitä tarpeen mukaan. Ala työllistää paljon myös osa-aikaisia työntekijöitä. Työllistymistä edistävät ammattitaito ja koulutus, mutta myös halu oppia työssä ja ahkeruus. Erityisesti nuorten työntekijöiden saatavuudessa on esiintynyt vaikeuksia esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Missä voi opiskella?

Palvelualalle voi kouluttautua monia eri reittejä, ja koulutuksia löytyy aina toiselta asteelta yliopistotasolle asti.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettavia palvelualan tutkintoja ovat esim. kauneudenhoito- tai hiusalan perustutkinto, kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto sekä liikunnanohjauksen perustutkinto. Yksityisissä oppilaitoksissa voi suorittaa myös maskeeraajan tai hierojan tutkinnon.

Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa lisäksi monia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella kauneudenhoitoalaa (estenomi AMK), palvelujen tuottamista ja johtamista (restonomi AMK) tai liikuntaa ja vapaa-aikaa (liikunnanohjaaja AMK).

Yliopistoissa voi opiskella esimerkiksi kuluttajaekonomiaa (maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti ja maisteri), kauppatieteitä (kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri) tai liikuntatieteitä (liikuntatieteiden kandidaatti ja maisteri).

» Tutustu hierontakoulutuksiin

» Tutustu liikunta-alan koulutuksiin

» Tutustu kauneudenhoitoalan koulutuksiin

» Tutustu kotityö- ja puhdistuspalvelukoulutuksiin

» Lue lisää muista ammattialoista

Lähteet: Ammattinetti.fi, Oulunhieronta.fi


Mainokset