Liikunta-ala

Liikunta-alalla työskennellään monipuolisesti liikunnan ja urheilun parissa. Tutustu liikunta-alan koulutuksiin, työhön ja siihen, mitä alalla työskentelevän kannattaa opiskella!

Liikunta-ala

Liikunta-ala

Työn kuvaus

Liikuntaan ja urheiluun liittyvän tutkinnon suorittaneilla on mahdollisuus työllistyä kuntien, urheilujärjestöjen, koulujen tai erilaisia liikuntapalveluja tarjoavien yritysten palvelukseen. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi kuntoutuskeskukset ja yksityiset kuntosalit. Valmistuneiden ammattinimikkeitä ovat muun muassa liikunnanohjaaja, liikuntaneuvoja ja liikunnanopettaja. Liikunnan ammattilaiset voivat työllistyä myös erilaisiin tutkimuslaitoksiin tai vaikka urheiluvälineliikkeeseen. 

Yhä useammat liikunnan ammattilaiset ovat myös ryhtyneet yksityisyrittäjiksi ja tarjoavat näin osaamistaan konsultointipalvelujen kautta.

Työllisyys

Liikunta-alan työpaikat ovat hajaantuneet monelle eri taholle. Liikunta-alan ammattilaisten työllisyystilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä. Tulevaisuudessa kysyntä tulee todennäköisesti kasvamaan suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen myötä. Tuolloin yhä useammilla on aikaa liikkua ja myös varaa panostaa rahallisesti omaan hyvinvointiinsa.

Palkkaus

Liikunta-alan ammattilaisten palkkaus vaihtelee työtehtävien, kokemuksen ja koulutustaustan mukaan. Kuntatyönantajien mukaan liikunnan lehtorin kokonaisansio on 3955 euroa kuukaudessa. Liikunnanohjaajan palkka on puolestaan 2385 euroa ja liikunnanopettajan 2858 euroa.

Missä voi opiskella?

Liikuntatieteitä voi Suomessa opiskella kaikilla koulutustasoilla. Ammattioppilaitoksissa voi opiskella liikunnan ammattitutkinnon. Osaamisalaksi voi valita esimerkiksi aikuisliikunnan, Personal Trainer -opinnot tai lasten ja nuorten liikunnan. Ammatillisissa oppilaitoksissa on tarjolla myös liikunta-alan erikoisammattitutkintoja.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa esimerkiksi liikunnan ja vapaa-ajan tutkinnon tai liikunnanohjaajakoulutuksen. Ammattikorkeakoulusta valmistutaan liikunnanohjaajaksi. Tarjolla on myös liikunta-alan ylempiä AMK-tutkintoja.

Yliopistotasolla koulutusta tarjoaa Suomessa Jyväskylän yliopisto, josta voi valmistua liikuntatieteiden maisteriksi. Ulkomailla maisteritasoisia liikunta-alan opintoja on tarjolla runsaammin. 

Kansanopistoissa voi niin ikään opiskella liikunta-alaa. 

Lähteet: Ammattinetti.fi, Kuntatyönantajat, Opintopolku......


Mainokset