Opintotuesta

03 syys 2013
KYSYMYS
Moikka! Suunnitelmissani olisi käydä leipuri-kondiittori opiskelu Iisalmessa peruskoulun jälkeen. Olen nyt siis 9. luokalla. Asuisin opiskelija-asunnossa muiden opiskelijoiden kanssa, mutta miten saan rahaa ruokaan, asumiseen, ym. Jos saan opiskelutukea, voiko sillä ostaa mitä vain vai onko se tarkoitettu koulukirjoihin ja muihin koulutarvikkeisiin? Vanhempani tietenkin tukevat minua ja antavat rahaa. Voiko olla että en saa opiskelutukea jos vanhemmilla on suuret tulot?

Vastaus

03 syys 2013

Hei Milla,
Kiva kuulla, että olet löytänyt sinua kiinnostavan koulutusalan! On myös todella hienoa, että olet alkanut pohtia tulevien opintojesi rahoitusta jo tässä vaiheessa.

Kelan myöntämä opintotuki on tarkoitettu kattamaan opiskeluaikana syntyneitä elinkustannuksia, kuten erilaisia ateria-, asumis- ja matkakustannuksia. Opiskelija voi käyttää myönnetyn tuen itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Opintotuki koostuu pääsääntöisesti opintorahasta, opintotuen asumislisästä ja opintolainasta.

Ammattikoulujen järjestämiin toisen asteen opintoihin voit hakea opintorahaa, kun olet täyttänyt 17-vuotta. Alle 17-vuotiaana vanhemmillesi maksetaan lapsilisää, etkä tämän vuoksi voi saada opintorahaa. Alle 17-vuotiaskin voi kuitenkin määrätyin ehdoin saada opintotuen asumislisää. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat lisäksi hakea koulumatkatukea, mikäli koulumatka on yli 10 kilometriä, ja siitä aiheutuvat kustannukset yli 54 euroa kuukaudessa. Sinun kohdallasi tämä ei kuitenkaan varmastikaan ole tarpeen, mikäli tulet asumaan tulevien opintojesi ajan opiskelija-asuntolassa. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville voidaan myöntää määrätyin ehdoin myös opintolainaa. Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä.

Opintorahan myöntämiseksi opintojen tulee lisäksi aina olla päätoimisia. Ammatilliset opintojen katsotaan olevan päätoimisia, jos opintojen laajuus on keskimäärin vähintään kolme opintoviikkoa opiskelukuukautta kohti. Tämä tarkoittaa, että sinun on opiskeltava keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa.

Alle 20-vuotiailla toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevilla nuorilla vanhempien tulot vaikuttavat opintorahan määrään. Vanhempiesi tulot voivat pienentää opintorahasi määrää tai estää sen myöntämisen kokonaan. Vastaavasti opintorahan määrää saatetaan korottaa, jos opiskelijan vanhemmat ovat pienituloisia. Myös asumislisän määrä määräytyy vanhempien tulojen mukaan niin kauan kuin olet alle 18-vuotias.

Suosittelisin sinua suunnittelemaan opintojesi rahoitusta ja tutustumaan Kelan myöntämän opintotuen ehtoihin yhdessä vanhempiesi kanssa. Opintotuki on melko monimutkainen asia, ja omien etuuksien selvittämiseen kannattaa varata aikaa ja hippunen kärsivällisyyttäkin. Kelan verkkosivuilta löydät yksityiskohtaista tietoa opintotuesta, sen määrästä ja tuen myöntämisen perusteista.

Tsemppiä syksyyn ja tuleviin opintoihisi!
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi