Jätänkö lukion kesken?

03 syys 2013
KYSYMYS
Olen käynyt lukiota jo kohta kaksi vuotta ja minusta tuntuu ettei se ole minun paikkani. Mitä tehdä?

Vastaus

03 syys 2013

Hei,

Olet jo ylittänyt puolivälin lukio-opinnoissasi. Varsinkin, jos olet edennyt opintosuunnitelman mukaisessa tahdissa. Mieti tässä vaiheessa tarkkaan, jaksaisitko sittenkin rutistaa lukio-opintosi loppuun.

Voisiko olla kyse väliaikaisesta turhautumisesta vai oletko oikeasti sitä mieltä, että lukio ei ole sinua varten?

Jos lukio ei tunnukaan omalta paikalta, voi olla hyvä tutkia tarkemmin ammatillisten oppilaitosten tarjontaa.  Ammatillista peruskoulutusta löytyy monelta eri paikkakunnalta ja alalta. Kannattaa myös käydä juttelemassa oman opinto-ohjaajan kanssa siitä, miksi lukio ei enää tunnukaan omalta paikalta.

Jos sinusta tuntuu siltä, että oma ammattiala on vielä täysin hukassa, voisit ennen opinto-ohjaajalle menoa käydä tekemässä pari testiä, jotka saattavat antaa ainakin uusia ideoita tai selkiinnyttää päätöksentekoa. Studentum.fi-sivustolla on Ammatinvalintatesti ja Lukioon vai ammatilliseen oppilaitokseen? -testi.

Jos lukion keskeyttäminen tuntuu lopulta parhaalta ratkaisulta eikä omaa alaa kuitenkaan vielä löydy, voit viettää välivuoden esimerkiksi kansanopistossa.  Kansanopistot tarjoavat monopuolisesti lyhyitä kursseja, ja osa kansanopistoista tarjoaa jopa perustutkintoon johtavaa koulutusta. Yleensä pieni ajatustauko voi selkiinnyttää omia urasuunnitelmia, jos tuntuu siltä, että nykyinen oppilaitos ei sovikaan itselle.

Toivottavasti vinkeistä oli hieman apua. Tärkeintä on tietenkin aina se, että opiskelu tuntuu mielekkäältä eikä pakkopullalta.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi