Vuokralla asuvan opinto ja asumistuet?

03 syys 2013
KYSYMYS
Hei! Minua kiinnostaisi tietää minkälaisiin tukiin kansanopistossa opiskeleva mutta muualla asuva on oikeutettu? Lemmikeistä johtuen minun olisi asuttava vuokralla omassa kämpässä lähellä opistoa, osaisiko joku kertoa minkä hintaluokkaisia vuokra-asuntoja kannattaisi katsella?

Vastaus

03 syys 2013

Hei,

Kansanopistossa järjestettävät opinnot oikeuttavat opintotukeen.

Opintotukea myönnetään päätoimisten opintojen ajaksi, joka tarkoittaa sitä, että kansanopisto-opintojesi on kestettävä yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan viikkoa.

Kansanopisto-opintoihin saatava opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Opintoraha ja asumislisä ovat valtion rahoittamia avustuksia, jotka maksetaan kuukausittain opiskelijan pankkitilille. Opintoraha on veronalaista tuloa ja omat tulosi vaikuttavat oikeuteen saada opintorahaa.

Asumismuotosi ja perhesuhteesi ratkaisevat, kuuluutko asumislisän vai yleisen asumistuen piiriin. Suomessa opiskelevan asumislisä on 80 prosenttia hyväksyttävistä asumismenoista. Asumislisää maksetaan vain opiskelukuukausilta opiskeluasunnon asumismenoihin.

Kansanopiston maksullisella linjalla opiskelevan, oppilaitoksen asuntolassa asuvan opiskelijan asumislisä on 88,87 euroa kuukaudessa. Asumislisän myöntämisen yleiset edellytykset ovat samat kuin opintotuessa yleensä. Voit siis saada asumislisää vain opiskelukuukausilta ja sellaiseen asuntoon, josta käsin voit suorittaa opintojasi. Siten, jos et asu opiston asuntolassa, voit toki saada asumislisää myös muualta vuokraamaasi asuntoon.

Tarkemmat tiedot asumislisän määrästä saat kelalta.

Terveisin,
Studentum.fi

Lähde: kela.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi