Hammaslääketiede, logopedia vai psykologia?

23 syys 2011
KYSYMYS
Hei, olen viimeisen vuoden miettinyt kuumeisesti mikä ala olisi minulle sopiva. Olen miettinyt mm. psykologi, hammaslääkäri, logopedia.
Itselläni on jo kaksi perustutkintoa takana ja nyt olisi aika lukea korkeakoulututkinto. Ongelman tuottaa oma kyvyttömyys tehdä päätös, tahtoa lukemiseen kyllä päätöksen jälkeen löytyy. Haluan nähdä työni tuloksen ja pidän mm. taideterapiaa erittäin mielenkiintoisena, koska ihmismieli kiinnostaa ja uskonkin vahvasti, että puhumisen sijasta tekeminen auttaa "purkautumisessa" Hammaslääkärissä kiinnostaa käsillä tekeminen ja tuloksen näkeminen. Olen hyvä sovittelemaan, silmän ja käden yhteistyö psyk.testeissä täysi kymppi. Pidän työstä jossa tapaan ihmisiä, olen oman alan ammattilainen, työn pitäisi olla itsenäistä joskin en halua yksin työskentelyä.
Olisin kiitolinen jos saisin jotain viitteitä ammateista, toki tiedän, että tälläisen pienen kuvauksen pohjalta se on vaikeaa. Kiitos jo etukäteen ja hyvää syksyä :)

Vastaus

28 elo 2019

Hei,

Tässä esittelyjä sinua kiinnostavista ammateista/aloista ja meidän mietteitämme.

Hammaslääkäri

Yliopistossa hammaslääketiedettä lukemalla voit kouluttautua hammaslääkäriksi. Suomessa hammaslääkäriksi voi opiskella Helsingin, Oulun ja Turun yliopistojen lääketieteellisissä tiedekunnissa, joissa suoritetaan 5 vuotta kestävä hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto (HLL).

Hammaslääketieteen lisensiaatti saa oikeuden toimia itsenäisenä hammaslääkärinä suoritettuaan peruskoulutuksen jälkeen 9 kk kestävän käytännön palvelun.

Suurin osa hammaslääkäreistä työskentelee terveyskeskuksissa tai yksityisvastaanotoilla. Hammaslääkärin työ on vastuullista ja edellyttää monimutkaisen tiedon hallintaa sekä kädentaitoja, nopeaa päättelykykyä ja stressinhallintaa. Työ on vaativaa, mutta myös antoisaa ja arvostettua.

Logopedia

Logopedia tarkastelee laaja-alaisesti ihmisten välistä vuorovaikutusta ja viestintää sekä niiden häiriöitä. Koulutuksen aikana opiskelijat perehtyvät kielellisen ja ei-kielellisen viestinnän normaaliin kehitykseen, toimintaan ja häiriöihin sekä logopediseen diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. 

Logopedian koulutus sisältää logopedian pääaineopinnoissa perus-, aine- ja syventävät opinnot, sekä pakolliset kieli- ja viestintäopinnot. Lisäksi pakollisina sivuaineopintoina logopedian opiskelijat suorittavat psykologian, lääketieteen ja kielitieteen opintoja.

Psykologia

Psykologia tutkii ihmisen toimintaa ja sen lainalaisuuksia. Psykologinen tutkimus liikkuu monien tieteenalojen rajamaastossa ja yhdistyy luontevasti muun muassa lääketieteellisiin ja luonnontieteellisiin aloihin sekä kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimukseen.

Valmistuneet sijoittuvat työelämään hyvin. Psykologian koulutus on luonteeltaan ensisijaisesti psykologin ammattiin johtavaa koulutusta, mutta myös yleiskoulutusta, joka tähtää mahdollisimman joustavaan liikkuvuuteen tehtäväalueelta toiselle.

Johtopäätös

Näin kertomasi perusteella voin kuvitella, että logopedia voisi sopia sinulle. Logopedian opinnothan sisältävät myös psykologiaa ja lääketiedettä, joten siinä yhdistyisivät useampi sinua kiinnostava aihe. Saisit työskennellä lasten ja nuorten kanssa. Näkisit hyvin työsi tulokset ja kohtaisit lasten onnistumisia ja ilon hetkiä. Olisit vuorovaikutuksessa lasten ja heidän vanhempiensa kanssa, mutta työ on kuitenkin itsenäistä ja vastuullista. Työ on myös haastavaa ja voit kohdata vaikeitakin tapauksia.

Studentumista löytyvät logopedian koulutukset löydät täältä.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä, ja tsemppiä oman koulutuksesi löytämiseen!
Mukavaa syksyn jatkoa!

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi