Etsi koulutusta 👉

Sosionomin työllistyminen

12 syys 2024
KYSYMYS
Mihin sosionomi työllistyy? Pysyykö sosionomi tekemään töitä esimerkiksi sairaalassa samaan tapaan kuin yliopistotasoinen sosiaalityöntekijä? Millaisia työtehtäviä sosionomi tekee lastensuojelussa? Miten virka eroaa yliopistotason sosiaalityöntekijän rinnalla?

Vastaus

12 syys 2024

Hei,

kiitos kysymyksestä! Sosionomi tekee töitä sosiaalialalla. Sosionomin työtehtävät ovat monipuolisia ja tutkinnon suorittuneet sijoittuvat laajalti sosiaalialan eri tehtäviin. Yleisimpiä sosionomin tehtäviä ovat sosiaaliohjauksen, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun sekä hankkeiden ja järjestökentän tehtävät.   

Sosionomin yleisimmät ammattinimikkeet ovatkin esimerkiksi lastensuojelulaitoksen ohjaaja, sosiaaliohjaaja, asumispalveluyksikön ohjaaja, kuntouttava ohjaaja, perhetyöntekijä tai päiväkodin johtaja. Sosiaalityöntekijällä yleisimmät työpaikat taas sijoittuvat sairaaloihin, perheneuvolaan, mielenterveystoimistoihin tai esimerkiksi koulut ja oppilaitokset. En kuitenkaan harmillisesti löytänyt suoraa vastausta siihen, onko sosionomin mahdollista työskennellä sairaalassa samalla tavalla kuin sosiaalityöntekijän, mutta vahvasti veikkaan, että ohjaajan roolissa sosionomi voi sairaalassa työskennellä.

Lastensuojelussa sosionomi voi työskennellä sosiaaliohjaajana. Sosiaaliohjaajan tehtäväalueisiin kuuluvat erityisesti palvelutarpeen arviointi yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa, perhetyö ja avohuollon tukitoimien sekä jälkihuollon toteuttaminen asiakassuunnitelmassa sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

Sosionomin ja sosiaalityöntekijän suurin ero on siinä, että sosiaalityöntekijät ovat käyneet yliopiston ja valmistuneet tutkintoon sekä ovat laillistettuja ammattihenkilöitä. Sosionomi taas on amk-tutkinto, jonka suorittanut sosionomi toimii usein ohjaaja-nimikkeellä, sosiaalityöntekijän ollessa viranomainen. Sosiaalityöntekijän vastuu on siis korkeampi, kuin sosionomilla. Työelämässä ammatit kuitenkin toimivat usein yhdessä: asiakkaalla voi olla sosiaaliohjaaja, joka taas on yhteydessä asiakkaan asioista päättävään sosiaalityöntekijään.

Toivottavasti tämä selkeyttää hieman käsitystä sosionomista ja sosiaalityöntekijästä :). 

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi