Näyttää 1-20 koulutusta 644 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 644 tuloksesta
1
2
3
4
...
33

Sosiaali- ja terveysala

Haluatko vastuullisen, merkittävän ja haastavan työn lähellä ihmistä? Haluatko auttaa ja toimia erilaisten ihmisten tukena heidän elämänsä eri tilanteissa? Sosiaali- ja terveysala on laaja ja koulutus- ja erikoistumismahdollisuuksia on monia. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena olet tärkeässä asemassa vaikuttamassa ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Sote-ala on tulevaisuussuuntautunutta ja käytännönläheistä.

Sosiaali- ja terveysala on mahdollisuuksien ala, josta löytyy runsaasti koulutus- ja suuntautumisvaihtoehtoja. Alaa voivat opiskella niin peruskoulun päättäneet nuoret kuin aikuiset ammatinvaihtajatkin. Voit opiskella sosiaali- ja terveysalaa niin yliopistossa, ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa kuin kansanopistoissakin. Myös sosiaali- ja terveysalan verkko-opiskelu on nostanut suosiotaan.

Sote-alan ammattilaiset työskentelevät sekä julkisissa terveyspalveluissa, kuten perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä yksityisellä sektorilla. Sosiaali- ja terveysalalla ammatinharjoittaminen on tarkasti säänneltyä ja valvottua.

Sosiaali- ja terveysalan vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviltä edellytetään valmiuksia erilaisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa toimimiseen. Työ edellyttää yhteistyökykyä, vuorovaikutustaitoja ja empatiakykyä sekä riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa ja terveyttä.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat vastuussa omasta työstään ja potilaiden tai asiakkaidensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta tarvitaan muun muassa potilaiden lääkehoidossa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta vaaditaan joustavuutta, sopeutumiskykyä ja valmiuksia toimia tehokkaasti paineen alla. Alalle aikovien kannattaa myös huomioida, että työ on usein fyysisesti raskasta vuorotyötä. Sosiaali- ja terveysalan ammatti kannustaa jatkuvaan itsensä ja oman osaamisensa kehittämiseen. Ala kehittyy nopeasti ja vaatii työntekijöiltä usein täydennyskoulutusta uran eri vaiheissa.

Sosiaali- ja terveysalan koulutus

Ammatillisissa oppilaitoksissa voit suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, josta valmistuneen tutkintonimike on lähihoitaja.

Ammattikorkeakouluissa on mahdollista suorittaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Ammattikorkeakoulusta valmistuttua tutkintonimike voi olla sairaanhoitaja, kätilö, laboratoriohoitaja/ bioanalyytikko, suuhygienisti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, geronomi ja optikko.

Yliopistoissa suoritetun sote-alan yliopistotutkinnon jälkeen nimikkeesi voiolla lääkäri, terveystieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä, hammaslääkäri, puheterapeutti tai ravitsemusterapeutti. Sosiaalityöntekijät työskentelevät asiantuntijatehtävissä muun muassa sosiaalitoimistoissa, vanhustyössä, lastensuojelussa, päihde-, mielenterveys- ja kriisityössä, kouluissa, terveydenhuollossa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä projekti- ja järjestötehtävissä.

Erikoislääkäri ja erikoishammaslääkäri ovat yliopistollisia jatkotutkintoja. Opintoja voi jatkaa aina tohtorin tutkintoon saakka.

Sosiaali- ja terveysalan aikuiskoulutus on suosittua ja myös koulutustarjonta runsasta. Aikuiskoulutuksena toteutettavat opinnot on suunniteltu siten, että ne on usein mahdollistaa suorittaa joustavasti myös oman työn ohella. Aikuiskoulutukset toteutetaan yleensä monimuoto-opiskeluna muodostuen lähiopetuspäivien lisäksi ohjatusta etäopiskelusta ja itsenäisestä työskentelystä. Myös täydennyskoulutukset ovat suosittuja hoitoalalla, esimerkiksi lähihoitajan kouluttautuminen sairaanhoitajaksi.

Kansanopistoissa voit suorittaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalle ja jatko-opintoihin valmentavaa koulutusta tai nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tai liikunnanohjaajan työtehtäviin valmentavaa koulutusta. Kansanopisto-opintojen aikana voit usein suorittaa myös avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintoja.

Työelämä

Sosiaali- ja terveysala on tunnettu on erittäin hyvästä työllisyystilanteesta. Myös sote-alan tulevaisuus työllisyyden osalta on lupaava, sillä työvoiman tarve kasvaa jatkuvasti erityisesti suurten ikäluokkien ikääntyessä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat halutessaan työllistyä myös ulkomaille, sillä alalla on jatkuva työvoimapula ympäri maailmaa. Sosiaali- ja terveysalan ammatit ovat moninaisia, joten "jokaiselle jotakin" pitää alalla paikkansa.

Sote-alan työpaikat ovat usein myös lyhytkestoisia sijaisuuksia. Uusia vakinaisia sote-alan virkoja tai toimia perustetaan vähän, vaikka ammattikohtaisia ja alueellisia eroja onkin. Tilanne tulee kuitenkin kehittymään tulevaisuudessa.

Suurilta osin sosiaali- ja terveysalan työpaikat ovat julkisella sektorilla kunnissa ja kuntayhtymissä. Myös valtio ja järjestöt työllistävät hoitoalan ammattilaisia. Sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja on muun muassa terveyskeskuksissa, sairaaloissa, kouluissa, laboratorioissa ja päiväkodeissa. Valmistunut voi toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana. Yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tarjoavat esim. yksityissairaalat, lääkärien yksityisvastaanotot ja hammaslääkäriasemat.

Palaa sivun alkuun

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!