Vinkit parempaan opiskelutekniikkaan

Keräsimme avuksesi kuusi vinkkiä, joiden avulla voit ottaa askeleen kohti parempaa opiskelutekniikkaa.

Vinkit parempaan opiskelutekniikkaan

Kun aloitat opiskelun uudessa oppilaitoksessa, sinun on otettava vastuu opinnoistasi. Opinnot muuttuvat peruskoulun jälkeen itsenäisemmiksi, mikä edellyttää motivaatiota, itsekuria, keskittymistä ja suunnittelua. On tärkeää omaksua itselle sopiva opiskelutekniikka, jotta aikaa jää muuhunkin kuin opiskeluun. 

Keräsimme avuksesi kuusi vinkkiä, joiden avulla voit ottaa askeleen kohti parempaa opiskelutekniikkaa. Vinkit sopivat erityisesti sinulle, joka stressaat tulevista kokeista tai kotitehtävistä. Sinustakin voi tulla tehokkaampi oppija!

Mistä lähteä liikkeelle?

Oletko yksi niistä, jotka jättävät lukemisen viime tinkaan ennen kokeita ja lukevat paineen alla koko viimeisen yön? Tai onko sinulla vaikeuksia löytää tasapaino opintojen ja vapaa-ajan välillä? Olitpa sitten yksi tehokkaimmista oppijoista tai se, joka aina kamppailee opintojen kanssa, kannattaa lukaista alta vinkit eri opiskelutekniikoihin.

Tutustumme lähemmin kuuteen vinkkiin:

  1. Karsi häiriötekijät

  2. Aloita ajoissa

  3. Suunnittele

  4. Löydä oma opiskelutekniikkasi

  5. Pidä motivaatiota yllä

  6. Pyydä tarvittaessa apua


1. Karsi häiriötekijät

Ajaudutko helposti selailemaan somea päämäärättömästi silloin, kun sinun täytyisi tehdä jotakin? Voit estää omaa työskentelyäsi häiritseviä sovelluksia ja verkkosivuja asettamalla niihin käyttörajoituksia. 

Voit myös käydä esimerkiksi kirjastossa tai koululla opiskelemassa, jolloin oppimisympäristössäsi ei ole ylimääräisiä ärsykkeitä.

Jos keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan on vaikeaa, voi hälytyksen asettaminen auttaa. Hälytyksen voi asettaa vaikkapa 20 minuuttiin ja työskennellä sitten keskittyneesti siihen asti, kunnes hälytys soi.

Taukojen pitäminen on muutenkin hyvä idea – sen sijaan, että luet useamman tunnin putkeen kunnes silmäsi eivät pysy enää auki, on hyödyllisempää lukea esimerkiksi vain yksi tunti ja pitää tämän jälkeen tauko. Aivot tarvitsevat aikaa asioiden sulattelemiseen, jotta ne kykenevät jälleen imemään lisää tietoa.


2. Aloita ajoissa

Sen sijaan että lykkäisit tehtävien aloitusta, tee heti alkuun suunnitelma ja tartu härkää sarvista! Jos aloitat liian myöhään, tulet stressaantuneeksi, jolloin asioiden sisäistäminen on vaikeampaa. Tällöin et kykene yhdistämään asioita toisiinsa ja unohdat nopeasti juuri oppimasi asian.


3. Suunnittele ja jaa tehtävät osiin

Isot tehtävät ja tavoitteet voivat tuntua musertavilta, mutta välitavoitteita asettamalla mistään kokeesta tai tehtävästä ei tule liian suuri. Jaa siis tehtävät osiin ja luo yksinkertaisia rutiineja. Voit esimerkiksi lukea ennalta sopimaasi sivumäärään asti tai palkita itsesi oikein ratkaistusta tehtävästä. Mieti itsellesi sopiva palkinto, joka voi olla esimerkiksi hyvä välipala, sosiaalisen median tarkastaminen tai ystävän kanssa jutustelu.

Tee suunnitelma päivittäin tai viikoittain ja merkitse ylös koepäivät ja tehtävät, jotta ehdit valmistautua kaikkeen ajoissa. Tietokoneen, puhelimen tai perinteiseen paperiseen kalenteriin voit merkitä aikataulusi ylös, ja sen seuraaminen sekä noudattaminen on helpompaa.


4. Löydä opiskelutekniikka, joka sopii juuri sinulle

Kaikki oppivat eri tavoin. Joillekin toiset opiskelutekniikat toimivat paremmin kuin toisille. Esimerkiksi muistiinpanojen tekemiseen on monia tapoja: voit valita haluatko kirjoittaa tietokoneella, käsin, liitutaululle tai vaikkapa äänittää muistiinpanot.

Voit tehdä listoja, kuvia ja ajatuskarttoja opettelemistasi aiheista. Käytä apunasi värejä ja kuvioita, jotka koet omaksesi.

Muistiinpanoja tehdessäsi kiinnitä huomiota avainsanoihin, matemaattisiin kaavoihin ja tärkeisiin lauseisiin. Ota tavaksi puhtaaksi kirjoittaminen ja jäsentele muistiinpanot mahdollisimman pian ennen kuin unohdat ne.

Alleviivaa tärkeät lauseet kirjoista tai yritä kirjoittaa oppimasi asiat ylös omin sanoin. Tämä auttaa sinua muistamaan ja ymmärtämään paremmin! Palaa säännöllisesti jo oppimaasi ja varmista, että olet ymmärtänyt sen oikein, etkä ole jättänyt huomioimatta mitään tärkeää. Kun sinulla on hyvät muistiinpanot, voit helposti palata niihin myöhemmin.

Voit myös yrittää kerrata jollekin toiselle mitä olet oppinut esimerkiksi lukemalla tai selittämällä ratkaisun tehtävään. Kun kerrot ääneen mitä olet oppinut, auttaa se muistamaan asian paremmin ja erottamaan tärkeät asiat.


5. Pidä motivaatiota yllä

Ajattele positiivisesti! Yritä nähdä koulutyöt, tulevaisuutesi, itsesi ja elämäsi positiivisessa valossa. Positiviisella ajattelulla saat lisää energiaa ja näin parempia tuloksia opiskelussasi.

Opiskeluissa menestyminen edellyttää hyvää motivaatiotasoa ja mielenkiintoa opintoihin. Tiedätkö jo esimerkiksi mitä alaa haluat opiskella tai millä alalla haluat työskennellä tulevaisuudessa? Keskity tavoitteeseesi, niin myös opinnoissa edistyminen tuntuu mielenkiintoisemmalta.

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Olemme koonneet myös tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista, joista voit lukea täältä.


6. Pyydä apua

Pyydä apua opettajaltasi tai käytä tarvittaessa hyödyksesi koulun muita resursseja. Oletko esimerkiksi jäljessä matematiikassa – kysy matematiikan tukiopetusta! Jos et ymmärrä jotain asiaa, niin voit aina kysyä apua. Luokassa saattaa olla muitakin, jotka eivät myöskään ymmärrä kyseistä asiaa.

Hyvä idea on myös hyödyntää ystävää, joka lukee samoja aineita kuin sinä. Keskustelemalla aiheesta ystäväsi tai opiskelutovereiden kanssa saat uusia näkökulmia ja lähestymistapoja aiheeseen. Ehkä näin saat vastauksen asiaan, joka on itsellesi täyttä hepreaa.


Mainokset