Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta

Kosmetologin koulutus valmistaa ihonhoidon ammattilaiseksi

Pidätkö ihmisten parissa työskentelystä ja heidän hyvinvoinnistaan huolehtimisesta? Kosmetologiopinnot soveltuvat henkilöille, jotka ovat asiakaslähtöisiä, sosiaalisia ja lisäksi kiinnostuneita ihmisten kehon hyvinvoinnista sekä ihonhoidosta.

Työ edellyttää hyvää tuntemusta ihmisen fysiologiasta, hoitotuotteista sekä sairauksista, jotka voivat vaikuttaa hoitotoimenpiteisiin.

Kosmetologisia hoitoja tehdään erilaisissa kauneudenhoitoalan yrityksissä, kuten esimerkiksi kauneushoitoloissa ja kylpylöissä.

Kosmetologin työ

Kosmetologi on ihonhoidon ammattilainen. Kosmetologin työtehtäviä ovat muun muassa:

  • ihonpuhdistus
  • kasvohoidot
  • käsihoidot
  • jalkahoidot
  • vartalohoidot
  • ehostus
  • ripsien ja kulmien kestovärjäys

Lisäksi kosmetologit voivat tehdä erilaisia laitehoitoja.

Perinteisen hoitolatyön lisäksi kosmetologi voi toimia tuote-esittelijänä ja -kouluttajana, kosmetiikkaan erikoistuneena myyjänä, alan tiedotustehtävissä tai ammattiopettajana.

Kosmetologin työn vaatimukset

Kosmetologit voivat toimia vuokratuoliyrittäjinä, palkattuina työntekijöinä tai yksityisyrittäjinä. Myös myynnin ja markkinoinnin tehtävissä sekä opetuksessa työskentelee kosmetologeja.

Kosmetologi tarvitsee työssään paitsi alan asiantuntemusta ja kädentaitoja, myös asiakaspalvelutaitoja, luovuutta ja estetiikan tajua. Lisäksi on tunnettava ihmisen fysiologiaa, ihon rakennetta, sen toimintaa ja sairauksia sekä yleisiä hygienia-asioita.

Kosmetiikkaesittelijän työssä luontevasta esiintymistaidosta ja kielitaidosta on hyötyä. Alalla työskentelevien on lisäksi hyvä olla perillä muodin suuntauksista sekä seurattava alaan liittyvän terveydenhuollon, tuotteiden ja teknologian kehitystä.

Kosmetologin koulutus ja kosmetologi työelämässä

Kosmetologiksi tai kosmetiikkaneuvojaksi on mahdollista valmistua suorittamalla toisen asteen ammatillisista opinnoista kauneudenhoitoalan perustutkinto. Koulutus kestää 2–3 vuotta. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös näyttötutkintona aikuiskoulutuksessa.

Valtaosa kosmetologeista työskentelee yksityisyrittäjinä. Muita työpaikkoja voivat olla kauneushoitolat, terveydenhoitoalan yritykset, kylpylät, kosmetiikkamyymälät ja kosmetiikan maahantuojat. Työajat painottuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin. Työn kiireisimpiä aikoja ovat yleensä tietyt vuodenajat. Työhön voi sisältyä myös työmatkoja kotimaassa tai ulkomailla (erityisesti maahantuojien palveluksessa). 

Kosmetologin palkka

Suurin osa kosmetologeista toimii itsenäisinä yrittäjinä, jolloin heidän tulot määräytyvät liiketoiminnan kannattavuuden mukaan. Toisen palveluksessa työskentelevillä kosmetologeilla ei ole varsinaista työehtosopimusta, mutta alalla käytetään yleisesti hiusalan palkkataulukkoja. 

Hiusalan työehtosopimuksessa työntekijän palkka määräytyy joko kiinteänä taulukkopalkkana tai provisiomuotoisena palkkana. Kiinteätaulukkopalkka on kokoaikaiselle työntekijälle kuukausipalkka ja osa-aikaiselle tuntipalkka.

Koulutus, työssäolovuodet, työtehtävät, työaika, vastuut, lisä ja kuntien kalleusluokitus vaikuttavat kuukausi- ja tuntipalkan määrään. Provisiopalkka perustuu työntekijän työpanokseen.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Tyomarkkinatori.fi, Suomen Kosmetologien Yhdistys ry

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!