Helsingin yliopisto, kemian aineenopettajan koulutus

Haastattelu: Kemiaa suonissa, opettajuus sydämessä

"Koko lukioajan uskoin vakaasti kutsumukseni olevan lääkärinä. Ruinasin vanhemmiltani mansikoita ja maltaita kustantaneen pääsykoekurssin unelmani varmistamiseksi. Kohtaloni sinetöityi pääsykoekurssin kemian tunneilla.

Opettaja oli niin innostava, että sai kemian tuntumaan kiinnostavammalta kuin mikään asia aiemmin. Päätin, ettei minusta ole parantamaan vaivaisia vaan paikkani on innostamassa lapsia ja nuoria. Niinpä keväällä 2004 hain Helsingin yliopiston kemian laitokselle kemian opettajan koulutusohjelmaan ja pääsin sisälle.

Olen viidennen vuoden kemian opettaja opiskelija ja loppusuora häämöttää. Opiskelu on saanut minut täydellisesti pauloihinsa eikä valmistuminen maisteriksi ole opintojeni pää. Aion jatkaa edelleen jatko-opiskelijana ja viettää vielä monta kiehtovaa vuotta kemian ja opetuksen parissa.

Opiskelu kemian opettajankoulutusyksikössä on avannut minulle mahdollisuuden tehdä oman alani töitä opiskelun ohella. Alkuun tein paljon sijaisuuksia, joista sai hyvän palkan lisäksi kokemusta, jota ei luentosalissa opita. Myöhemmin minulle avautui mahdollisuus tehdä töitä Kemianluokka Gadolinissa, joka on uusi oppimisympäristö kouluille kemian laitoksella sekä sain ihanimman mahdollisen pestin LUMA-keskuksen lasten luonnontieteellisen Jippo-verkkolehden parissa.

Opiskeluaikani ei ole ollut perinteistä opiskelijaelämää kemuista toiseen. Olen saanut kokea opintojeni myötä avautuneiden työtehtävien ansiosta uskomattoman paljon kiinnostavia ja innostavia hetkiä, jotka ovat tiukempina opiskeluaikoina valaneet uskoa siihen mitä teen.

Suosittelen lämpimästi kemian opettajan uraa jokaiselle, joka kokee lasten ja nuorten oppimisen ilon ja aidon innostumisen sydämen asiaksi. Opettajalla on lukuisia sijoittumispaikkoja alakoulusta aina aikuisopetukseen. Mahdollisuuksia voi löytyä myös esimerkiksi oppimateriaalin tuottajana. Parasta alassani on mahdollisuus käyttää rajattomasti luovuutta ja nähdä onnistumiset lasten ja nuorten aidossa oivaltamisen riemussa."

Jenni Västinsalo


Mainokset