Konetekniikan opiskelija Viljami Hoffrén

Julkaistu joulukuussa 2012

TTY:n konetekniikan opiskelija Viljami Hoffrén

Nimi: Viljami Hoffrén

Ikä: 21

Oppilaitos: Tampereen teknillinen yliopisto

Opiskeluala: Konetekniikka

Miksi halusit opiskella Tampereen teknillisessä yliopistossa ja juuri konetekniikan opiskelualalla?

Pyrkimiseeni Tampereen teknilliseen yliopistoon oli kaksi merkittävää tekijää. Ensimmäinen oli yliopiston hyvä maine laadukkaana ja toimivana yliopistona. Toinen kriteeri liittyi puhtaasti kaupungin valintaan. Helsinki ei kiinnostanut ja Turku oli liian pieni ja lähellä kotipaikkakuntaani Loimaata, looginen valinta oli siis Tampere. Tekniikkahan on luonnollisesti kiinnostanut pienestä piltistä saakka.

Vaikeampi kysymys onkin miksi konetekniikka. Yhteishaun viimeisenä päivänä vielä tasapainottelin kahden kiinnostavan vaihtoehdon välillä, joko konetekniikka tai rakennustekniikka. Myönnettäköön, että valinta tapahtui loppujen lopuksi opiskelualoista kirjoitettujen kahden kappaleen mittaisen esittelytekstin perusteella. Eikä ole kyllä tarvinnut tuota valintaa vielä tähän päivään mennessä katua.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Mikä on ollut haastavinta?

Kahdentoista vuoden puuduttavien perusopintojen jälkeen hienoimpia tunteita on huomata, että hei ensimmäistä kertaa koulutaipaleen aikana luen jotain mikä minua oikeasti kiinnostaa ja mistä tuleva ammatti voi vielä viritä. Se lisää kummasti opiskelumotivaatiota.

Haasteet yliopistomaailmassa kumpuavat enemmänkin oman ajankäytön jaksottelusta kuin tehtävien haasteellisuudesta. Ei sillä, etteivätkö annetut työt olisi vaikeita, mutta ne haasteellisemmat työt vaativat vain enemmän aikaa. Haasteet lisääntyvät koko ajan tasaisesti opiskelujen edetessä, syvennyttäessä yhä tarkemmin omaan opintokokonaisuuteen. Itsensä jatkuva haastaminen pitää opiskelun nimenomaan mielekkäänä, eihän siitä muuten mitään tulisi.

Opintoihisi kuuluu ilmeisesti paljon innovatiivisia harjoitustöitä. Kertoisitko jonkin esimerkin?

Harjoitustöiden osuus kasvaa reilusti opintojen edetessä muuttuen yhä tärkeämmäksi osaksi kursseja. Opintojen myöhemmässä vaiheessa niitä tehdään yhteistyössä yritysten kanssa ja yhä laajemmista aihekokonaisuuksista.

Nyt toisen vuosikurssin opiskelijana harjoitustöiden kattaukseni on vielä suhteellisen suppea, mutta hyvänä esimerkkinä mielenkiintoisesta harjoitustyöstä on vastikään hydrauliikan opintoihin tehty työ. Siinä yritys antoi meille perusteet kivisahasta ja vaatimukset toiminnasta. Suunnittelimme sille hydraulijärjestelmän vaadittuihin tarpeisiin sopivaksi ja laskelmiimme perustuen valitsimme tarvittavat toimilaitteet, putket ja moottorin eli teimme käytännössä kaiken alkaen toimeksiannosta aina rakennusvaiheen alkamiseen saakka.

Millaisia mahdollisuuksia koulutuksesi tarjoaa työelämässä ja millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?

Työelämän tarpeisiin konetekniikan diplomi-insinöörin tutkinto antaa perusteet hyvin laajalle tehtäväkentälle. Työnkuva saattaa olla koneenosien ja järjestelmien 3D-mallintamista. Suunnittelun ja mallinnuksen kohteena saattaa olla esimerkiksi lämpövoimala tai valtameriristeilijä. Toinen ääripää voisi olla vaikkapa konealan yrityksen markkinointistrategian toteuttaminen. Kaikki riippuu omista pää- ja sivuainevalinnoista. Voit valita opinnoiksesi vaikkapa turvallisuuteen, talouteen tai johtamiseen liittyviä kokonaisuuksia.

Tämänhetkisten kiinnostuksen kohteiden perusteella näen itseni tulevassa ammatissani yhdistävän vankasti konetekniikan ja talouden oppeja. Yrittäjyys on kiinnostanut ja kiehtonut minua aina suuresti ja voin melko varmasti sanoa jossain vaiheessa uraani ryhtyväni yrittäjäksi.

Miten kansainvälisyys näkyy Tampereen teknillisen yliopiston arjessa?

Koulun päivittäisessä elämässä ulkomaalaiset opiskelijat näkyvät aktiivisena osana yliopistoa. Opiskelijoita saapuu kouluumme ympäri maailmaa ja vastavuoroisesti opiskelijamme lähtevät täydentämään opintojaan maailman joka kolkkaan. Tätä prosessia helpottamassa ovat koulullamme toimivat useat järjestöt, jotka auttavat opiskelijoita järjestämällä hakuja maailman yliopistoihin. Paikan löydyttyä järjestöt auttavat käytännön järjestelyissä opiskeluun liittyvissä seikoissa mm. asunnon hankkimisessa sekä myöntävät stipendejä matkakuluja varten.

Koulun ilmapiiri kannustaa myös kovasti vaihto-opiskeluun ja globaalin ajattelun merkitystä korostetaan voimakkaasti.

Minkälainen Tampere on opiskelukaupunkina?

Tampereesta opiskelukaupunkina ei voi muuta sanoa kuin että aivan MAHTAVA! Tampere on todella opiskelijaystävällinen kaupunki. Lähes kaikista ravintoloista saat opiskelija-alennuksen, harrastusmahdollisuudet ovat mainiot ja paikalliset ihmiset avoimia ja mukavia niin opiskelijoille kuin muillekin. Kaupunki on kooltaan sopiva ja asuntojen hintataso kohtuullinen mm. pääkaupunkiseutua karsastaville. Menoa ja meininkiä löytyy opiskelijarientojen takia lähestulkoon jokaiselle arkipäivällä. Opiskelijoita on Tampereella uskomaton määrä ja meillä on hyvä yhteishenki.

Mitä vinkkejä antaisit alasta kiinnostuneille ja uusille opiskelijoille?

Jos koneet, moottorit ja niiden toiminta yhtään kiinnostavat sinua, kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan opiskelua konetekniikan parissa. Tulet yllättymään alan laajuudesta ja tutkinnon antamista lukuisista mahdollisuuksista syventyä. Opiskelu on ensimmäistä kertaa motivoivaa ja palkitsevaa.

Lukion jälkeen on kuitenkin vaikea vielä sanoa, mitä oikeasti haluaa elämässään tehdä. Itse en ainakaan tiennyt yhtään. Konetekniikka täytti ja ylitti minun odotukseni. Jos huomaat kuitenkin, ettei juuri tämä ala olekaan sinua varten, on opiskelualan vaihtaminen koulun sisällä hyvin helppoa. Diplomi-insinöörin tutkinto ylipäätään on hyvin arvostettu tutkinto ja taatusti hyvä valinta tulevaisuuden kannalta.

Meillä konetekniikan opiskelijoilla täällä Tampereella on hyvin tiivis porukka ja yhteishenkemme on mainio. Ketään ei katsella nenänvartta pitkin ja kaikki halukkaat pääsevät mukaan opiskeluiden ulkopuoliseen toimintaan, kuten yritysvierailuille, lukuisiin harrastekerhoihin ja muihin yhteiseen hulinoihin ja tempauksiin. Tampereella kattellaan!

Viimeksi päivitetty: 27 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi