Korkeakoulujen sähköistä yhteishakua lykätään vuodella

Korkeakoulujen sähköistä yhteishakua lykätään vuodella

23.1.2012

Korkeakoulujen sähköistä yhteishakua lykätään vuodella

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sähköinen yhteishakuhaku lykkääntyy vuoteen 2014. Alun perin se oli määrä ottaa käyttöön jo ensi vuonna.

Aikataulun pidennyksestä sovittiin tällä viikolla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen tulosneuvotteluissa.

"Kyseessä on valtavan iso tietojärjestelmä. Jo käsitteiden, kuten hakukohteiden, määrittely vie aikaa, samoin järjestelmän osasten kilpailuttaminen", sanoo johtaja Anita Lehikoinen opetusministeriöstä.

Hankkeen kilpailutukset käynnistyivät syksyllä 2011. Uudessa haussa korkeakouluun mielivä voi pyrkiä samalla sähköisellä lomakkeella sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon, joista löytyy mahdollisia hakukohteita, kuten koulutusohjelmia, yhteensä liki tuhat.

Lomakkeelle saisi vastedes laittaa enintään kuusi hakukohdetta mieluisuusjärjestykseen. Niistä pyrkijälle tarjottaisiin vain yhtä eli sitä, minkä on asettanut ylimmäksi ja mihin todistus- ja pääsykoepisteet riittävät.

Tänä keväänä – ja nyt siis vielä myös ensi keväänä – yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on omat sähköiset hakunsa. Yliopistoon hakija voi pyrkiä yhdeksään ja ammattikorkeakouluun hakija neljään koulutusohjelmaan. Korkeakouluihin on jo pitkään puuhattu opiskelijahaun ja -valintojen remonttia, joka nopeuttaisi nuorten pääsyä opintojen alkuun.

Uutena keinona on määrä ottaa käyttöön myös kiintiöt ensikertalaisille eli niille, joilla ei ole opinto-oikeutta tai korkeakoulututkintoa entuudestaan. Nyt kiintiötkin tulevat käyttöön aikaisintaan 2014. Tosin korkeakoulu, etenkään taideyliopistot, eivät ole kiintiöistä juuri innostuneet.

Opiskelijajärjestöt ovat arvostelleet sitä, että kiintiöiden myötä alan vaihto vaikeutuisi. Alan vaihtajia varten on määrä ottaa käyttöön erillisvalintoja.

Lähde: 20.1.2012 Marjukka Liiten, Helsingin Sanomat


Mainokset