3.5.2010
Korkeakoulut eivät halua luopua pääsykokeista
Keskustelu korkeakoulujen pääsykokeista käy edelleen kuumana. Opetusministeriön työryhmä esitti maaliskuussa, että vastedes opiskelijat valittaisiin korkeakouluihin pääosin ylioppilas- tai ammattitutkinnon arvosanojen perusteella.
Korkeakoulut – yliopistot ja ammattikorkeakoulut – eivät halua luopua pääsykokeiden käytöstä opiskelijavalinnoissaan, käy ilmi niiden lausunnoista opetusministeriölle. Määräaikaan eli vapunaattoon mennessä lausuntoja oli annettu jo kymmeniä, ja kaikkiaan niitä on pyydetty ja tulossa toistasataa.
Korkeakoulut perustelevat valintakokeita opiskelijoiden motivaation ja soveltuvuuden mittaajina etenkin kovasti kilpailluilla aloilla ja aineissa, joita ei lukiossa opeteta tai ylioppilastutkinnossa testata. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi taidealat, opettajankoulutus, oikeustieteet, lääketieteet, psykologia ja yhteiskuntatieteet.
Myös ylioppilaskokeissa epäonnistuneille mahdollisuus korkeakouluopintoihin
Mikäli pääsykokeista luovuttaisiin, koulunvalintapaineita tulisi jo alakoulussa, mikä lisäisi epätasa-arvoa. Lukion määräävyys kannustaisi neljän vuoden opintoihin ja pakottaisi monia uusimaan ylioppilaskokeitaan. Näin opinnot viivästyisivät, vaikka päämäärä oli päinvastainen eli nopeuttaa niitä.
"Ylioppilaskokeen liian vahva painotus voi johtaa myös siihen, että opiskelija-aines yksipuolistuu", sanoo Lapin yliopisto, joka ihmettelee myös lyhytjännitteistä koulutuspolitiikkaa. Juuri uudistettu yliopistolaki nimittäin vahvisti, että yliopisto itse päättää opiskelijavalinnan perusteista. Myös ammattikorkeakoulut haluavat yhä pitää kiinni hakijoiden soveltuvuuden testaamisesta ja siitä, että ylioppilaskirjoituksissa epäonnistuneillekin taataan mahdollisuus päästä korkeakouluun. "Ylioppilaskokeissa menestymisen painottaminen heikentäisi erityisesti miesten sijoittumista koulutukseen", huomautetaan ammattikorkeakoulu Metropolia lausunnossaan.
Lähde:"Korkeakoulut eivät halua luopua pääsykokeista" HS 03.05.2010