Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-20 koulutusta 205 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 205 tuloksesta
1
2
3
4
...
11

Rakennusalan koulutus

Haluatko työskennellä kasvavalla ja kehittyvällä alalla, jossa oma kädenjälki näkyy ja kestää pitkään? Viihdytkö fyysisissä työtehtävissä, jotka vaativat sekä kekseliäisyyttä että teknisiä taitoja? Rakennusalan koulutus sopii tekevälle tyypille!

Rakennukset vaativat jatkuvaa kunnossapitoa ja uusia asuin- ja liikerakennuksia tarvitaan jatkuvasti. Tämä tekee rakennusalasta merkittävän elinkeinon. Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa. Alan ammattilaisten tehtäviä ovat lisäksi maanrakennustyöt, tie- ja vesirakennustyöt sekä muut yhdyskuntatekniset työt kuten LVI-, sähkö- ja maalausalan työt.

Rakennusalan vaatimukset

Rakennusalalla työskennellään tyypillisesti vaihtelevissa olosuhteissa ja alan ammattilaisilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, joustavuutta ja kekseliäisyyttä. Alalla vaaditaan myös hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä kykyä niin itsenäiseen työskentelyyn kuin tiimityöhönkin. Rakennusalan työt ovat usein urakkaluontoisia, jolloin työpäivät voivat olla pitkiä.

Rakennusalan opiskelu eri oppilaitoksissa

Rakennusalaa voi opiskella ammattikouluissa usealla eri paikkakunnalla. Rakennusalan perustutkintoa suorittava voi valita

  • kivialan koulutusohjelma
  • maarakennuksen koulutusohjelma
  • maarakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelma
  • talonrakennuksen koulutusohjelma

Rakennusalan perustutkinnon suorittaneen tutkintonimikkeitä ovat kivirakentaja, maarakentaja, maarakennuskoneenkuljettaja ja talonrakentaja. Opinnot kestävät 2-3 vuotta.

Rakennusalaa voi opiskella myös monissa ammattikorkeakouluissa. Ammattikorkeakoulujen rakennusalan tutkinnoista valmistuneiden nimike on insinööri ja opintojen kesto on noin neljä vuotta. Rakennusalaa voi opiskella ammattikorkeakouluissa esimerkiksi talotekniikan, rakennustekniikan sekä rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmissa. Lisäksi rakennusalaa voi opiskella ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa.

Yliopistotasolla rakennusalan tutkinnon voi suorittaa Tampereen teknillisessä yliopistossa sekä Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa. Yliopistotason koulutuksista valmistutaan ensin tekniikan kandidaateiksi ja tämän jälkeen diplomi-insinööreiksi (DI). Opintojen kekimääräinen kesto on yhteensä noin 5 vuotta. Yliopistosta riippuen opiskelija voi erikoistua rakennustekniikassa esimerkiksi rakennesuunnitteluun, yhdyskuntarakentamiseen, rakentamistalouteen tai teräsrakennetekniikkaan.

Rakennusalan koulutus aikuiskoulutuksena

Myös aikuiskoulutuksena on tarjolla erittäin monipuolisia vaihtoehtoja rakennusalan opintoihin. Vaihtoehtoina on esimerkiksi kivimiehen, lattianpäällystäjän ja maalarin ammattitutkinto tai vaikka huonekalupuusepän tai kirvesmihen koulutukset. Rakennusalan aikuiskoulutus toteutetaan usein näyttötutkintoina monimuoto-opetuksena, jossa huomioidaan opiskelijan aiemmin hankittu osaaminen.

Työllisyystilanne rakennusalalla 

Rakennusalan työpaikat sijaitsevat esimerkiksi rakennusliikkeissä, urakoitsijoilla, suunnittelutoimistoissa, maa- ja vesirakennusyrityksissä sekä rakennustuoteteollisuudessa. Rakennusala on merkittävä elinkeino, mutta melko suhdanneherkkä ala, jonka toiminnassa ja työllisyydessä huomaa nopeasti maailmantalouden lasku- ja noususuhdanteet. Kasvukeskuksissa on kuitenkin jopa pulaa rakennusalan ammattilaisista ja lähivuosina jää eläkkeelle paljon ammattilaisia, joiden tilalle tarvitaan erityisesti alan ammatillisen koulutuksen hankkineita.

Rakennusalan ammattinimikkeitä ovat laatoittaja, matto- ja parkettiasentaja, vedeneristäjä, torninosturin kuljettaja, LVI-asentaja, rakennusmies, kirvesmies, muurari, asentaja, rakennustyönohjaaja, rakennusmestari, maanrakentaja ja asfalttimies.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Opintoluotsi.fi, Ammattinetti.fi, Rakentaja.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!