Kock (Karis, masterchef)
Ny kockutbildning som följer Axxells och Michael Björklunds gemensamma vision om att bygga den finska matkulturen och där råvaran sätts i främsta rummet. Michael, som vunnit både Finlands och Sveriges Årets kock-titel, fungerar som utbildningens mentor.
Gillar du att skapa med hjälp av dina egna sinnen och händer? Gillar du att arbeta praktiskt, självständigt och kreativt? Går du i tankarna att prova på hur det är att jobba i ett professionellt kök som kock? Är du intresserad av att praktisera och jobba utomlands? Om du svarar ja på dessa frågor skall du studera till kock!
Studiernas uppbyggnad
Studierna är uppbyggda enligt examensdelar. Du har närstudier i medeltal cirka 3 dagar per vecka (dagstid, kan variera mellan 1 och 5 dagar/vecka, kl 14.00 ->). Vissa delar av utbildningen sker kvällstid. Antalet närstudiedagar varierar beroende på examensdel. Närstudiedagarna förverkligas i köket i Axxells utrymmen på Bangatan i Karis. Mellan närstudiedagarna och under hela din studietid har du distansstudier som hjälper dig att förkovra ditt kunnande.
I utbildningen ingår två längre arbetslivsperioder som ger dig ytterligare kunskap om branschen.
Grundexamen - lämpar sig för dig som vill studera och lära dig allting från grunden, men ändå nå ditt mål på en studietid som omfattar cirka 1,5 år. Målet med studierna är att du får en trygghet i din kommande yrkesroll och ett stort kunnande inom matlagning.
Studiernas innehåll
Baskunskapen för att arbeta i kök får du i de första och obligatoriska examensdelarna. I den första examensdelen att arbeta inom restaurangverksamhet lär du dig grunden för att arbeta inom branschen. I examensdelen tillredning av lunchrätter lär du dig förbereda och tillreda lunch enligt olika inriktningar och metoder. I examensdelen tillredning av mat i portioner lär du dig bygga upp maträtter enligt dagens trender.
Du har många valbara examensdelar att välja emellan och här kan du välja inriktning mot restaurang. I examensdelen A´la carte matlagning lär du dig mera om olika råvaror, om olika smaker och hur man kombinerar dessa till en högklassig a´la carte portion. Därtill hör examensdelarna Tillredning av beställnings- och festmat samt Tillverkning av matbröd.
Examens uppbyggnad för kock hittar du här https://eperusteet.opintopolku.fi/#/sv/esitys/4221360/reformi/tiedot
Hel- eller delexamen
Det finns två alternativ för studierna. Du kan välja delexamen och då avlägger du enbart yrkesinriktade examensdelar och får ett delexamensbetyg. Vill du ha en hel examen avlägger du även gemensamma ämnen. Genast då studierna inleds uppgörs tillsammans med den studerande en personlig utvecklingsplan för kunnande (PUK).
Vi hälsar dig varmt välkommen!