Sivuston käyttötapa: Mobiili

Trädgårdsmästare

Axxell
Yhteenveto
ruotsi
   
Espoo
Ammatilliset perustutkinnot

Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästarutbildningen för vuxna inleds i augusti 2021. Utbildningen förverkligas i flerform och beräknas vara slutförd i augusti 2023. Utbildningen riktar sig till personer intresserade av produktion och grönsektorn, men passar väl även för personer intresserade av trädgårdshandel. Hos oss blir du expert på växter - du lär dig känna igen alla våra vanliga och många lite ovanliga växter. Samtidigt lär du dig välja rätt växt för rätt plats.

Närstudierna förverkligas i Esbo på Axxell, Överby.

Vad gör en trädgårdsmästare?

Att jobba som trädgårdsmästare innebär ett intressant omväxlande arbete med allt från grönt och levande som blommor, träd, buskar och gräsmattor till intressanta material att skapa med: sten, metall och trä. Du ska klara av mångsidiga uppgifter utomhus och använda dina kunskaper i praktiken och är perfekt för dig som är ute efter ett arbete där du får röra dig mycket ute och göra något praktiskt .

Två inriktningar - en mängd olika arbetsplatser

Beroende på ditt eget intresse, kan du antingen specialisera dig på produktion eller grönsektorn.

Produktionsalternativet lär dig hur du ska driva ett eget odlingsföretag eller arbeta som anställd på ett odlingsföretag. Odlingsföretagen inom denna inriktning hör vanligen till någon av sektorerna växthus, friland, plantskola, fruktodling eller bärodling. Du kan också arbeta inom trädgårdshandeln (parti- och minutaffärer) eller med rådgivning.

Satsar du på grönsektorn, väljer du ett område där du arbetar med att anlägga och sköta om trädgårdar och grönområden. Arbetsplatsen kan vara det egna företaget, grönanläggnings- och skötselföretag, kommuner, församlingar, partiaffärer, minutaffärer.

Trädgårdsutbildningens innehåll

En professionell trädgårdsmästare har en bra växtkännedom. Kunskap om växternas livsfunktioner har därför en central roll i utbildningen. Inom grönsektorinriktningen koncentrerar du dig på att lära dig hur du använder växterna, vad som krävs för att bygga en fungerande trädgård, skötsel och beskärning av växter samt hur man tar hand om växterna på sikt. Inom produktion koncentrerar du dig på växtproduktion på friland och i växthus samt företagsverksamhet.

Dessutom kan du bredda dina kunskaper med olika valfria moduler som:

  1. Användning av växter i trädgårdsplanering
  2. Blomsterbinderi
  3. Produktion av grönsaker på friland
  4. Skötsel av vedartade växter
  5. Fördjupat växtkunnande
  6. Hållbara kretslopp i trädgården

Så här studerar du till trädgårdsmästare som vuxen       

Utbildningen är en förberedande utbildning för fristående grundexamen i trädgårdsskötsel och är till sin omfattning 180 kompetenspoäng, ca två år. Yrkesprov ordnas i de olika studiehelheterna under de ca två år utbildningen tar. För att erhålla trädgårdsmästarbetyg är deltagande i yrkesproven obligatoriska.

Närstudier har du i ca 5-10 dagar per månad. Under närstudietillfällena, som sker dagtid, har du både teori undervisning samt tränar praktiska färdigheter på skolans område och i skolans växthus. Mellan närstudietillfällen studerar du på egen hand de teman som senast behandlats, vägledd av den litteratur som anvisats. Under distansstudieperioderna står de lärare som undervisat dig till ditt förfogande för handledning. I utbildningen ingår förutom när- och distansstudier även drygt 25 veckor arbete på olika branschföretag samt praktisk undervisning på skolan. Hur och när  arbetet på branschföretagen infaller beror på din personliga utbildningsplanen. (här kan t.ex. tidigare arbetserfarenhet från branschen inverka)

Det är möjligt att studera på läroavtal. Kontakta läroavtalsbyrån vid Axxell, Klara Roos tfn 044 739 7359 eller klara.roos@axxell.fi.


Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Trädgårdsmästare, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Kostnader

Utbildningen är gratis, men avgifter för material kan tillkomma.

Beställ information

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Trädgårdsmästare? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Axxell

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...


Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Axxell yhteystiedot

Axxell

Ratakatu 75
10300 Karjaa

 Näytä puhelinnumero
www.axxell.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Trädgårdsmästare ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.

Oppilaitoksen arvioinnit
(4,0)
Perustuu 1 arviointiin
Näytä oppilaitoksen kaikki arvioinnit
Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Trädgårdsmästare täytä seuraavat tiedot: