Vakthavande styrman (flerform)
Som vaktstyrman arbetar du som styrman på ett fartyg i internationell trafik eller som befälhavare på mindre fartyg i östersjötrafik. Efter avlagd grundexamen kan du söka till en yrkeshögskola med sjöfart på programmet för fortsatta studier till sjökapten.
Vaktstyrmansexamen gäller över hela världen och följer det internationella STCW-avtalet (Standards of Training, Certification and Watchkeeping).
UtbildningenUtbildningen omfattar 90 studieveckor vilka avläggs på ca 2,5 år, av vilka 1 år består av handledd sjöpraktik. Har du tidigare däcksbehörighet av lägre rang (t.ex. vaktman) förkortas studietiden med ca 1 år.
Studierna växlar mellan teoretiska studier, fartygssimulatorövningar och inlärning i arbete ombord på fartyg i trafik. Fartygspraktiken kan även utföras som anställd ombord med normala löneförmåner.
Utbildningen till vaktstyrman räcker 2,5 år. Studierna växlar mellan teoretiska studier, fartygssimulatorövningar och inlärning i arbete ombord på fartyg i trafik.Åbo är en livlig studiestad med mycket att erbjuda. Sjöfartsutbildningen i Åbo har långa anor, Navigationsskolan grundades som Finlands första yrkesskola år 1813.
BehörighetVakstyrmans utbildningen beräknas ta tre år. Tillgodoräkning av tidigare studier sker efter antagning, stort antal tillgodoräknade kurser kan förkorta studietiden. För att avlägga vaktstyrmans examen krävs det att den studerande har avlagt en utbildning bestående av 180 kompetenspoäng, i vilka det ingår godkänd arbetspraktik. För erhållandet av vaktstyrmans behörighetsbrev krävs minst 360 dagar godkänd handledd arbetspraktik.
PraktikHandledd praktik och lärande i arbete
Som begrepp är handledd praktik och lärande i arbete nya och de innebär mer än traditionell arbetserfarenhet eller praktik. Handledd praktik och lärande i arbete innebär att den studerande lär sig en del av innehållet i den förberedande utbildningen på arbetsplatser. Utförandet av uppgifterna bestyrks delvis på fartyget.
Den handledda praktiken uppföljs på fartyget med hjälp av en praktikbok. I fall de så önskar, uppföljer läroanstalten eller enheten inlärningen förutom med hjälp av praktikboken också med hjälp av en inlärningsdagbok och övningsuppgifter. Ansvarspersonen för den handledda praktiken handleder den studerande och ger information om referensmaterial.
Målet med den handledda praktiken är att studerande skall bli förtrogna med uppgifterna som hör till vaktman och vaktchef motsvarande de teoretiska och praktiska färdigheterna definierade i verksamhetsområdena i konventionen.
I den handledda praktiken betonas den studerandes förmåga att ta egna initiativ. Initiativförmåga innebär dock under inga omständigheter att fartygets säkerhet eller besättningens och studerandes arbetssäkerhet får äventyras. Yrkeshögskola och läroanstalt eller del av dessa förser rederiet och fartyget med läroanstaltsspecifika instruktioner över den handledda praktiken. Instruktionerna kompletterar utbildningskommissionens rekommendation. Dessutom medför studerande, som utför handledd praktik, yrkeshögskolans eller läroanstaltens instruktion för praktiken, antingen som en bilaga till praktikboken eller separat.
FörordningsgrunderI sjöfartsbranschen grundar sig den handledda praktiken på den reviderade konventionen för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning och förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning.
Den reviderade konventionen förutsätter för erhållande av vaktstyrmans behörighetsbrev en i utbildningsprogrammet eller läroplanen ingående och i praktikbok dokumenterad ettårig praktikperiod eller alternativt tre års sjötjänst. I konventionen ingår också motsvarande bestämmelser angående handledd praktik för vaktmaskinmästare och vaktman.
Enligt förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning bör följande krav uppfyllas för beviljandet av behörighetsbrev:
- minimiålder
- utbildning
- kravet på sjötjänst, dvs. godkänd handledd praktik, arbetserfarenhet eller en kombination av utbildning och arbetserfarenhet.
Det är möjligt att studera på läroavtal. Kontakta läroavtalsbyrån vid Axxell, Anders Levin tfn 044 739 7782 eller anders.levin@axxell.fi.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Vakthavande styrman (flerform), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Kostnader
Beställ information
Axxell

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska
Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...
Axxell yhteystiedot
Axxell
Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Vakthavande styrman (flerform) täytä seuraavat tiedot: