Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Ammatilliset perustutkinnot
4,0 (1 Arvioinnit)

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto | luonnonvaratuottaja, maaseutuyrittäjä tai luonto-ohjaaja

Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto | luonnonvaratuottaja, maaseutuyrittäjä tai luonto-ohjaaja

Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa Osaran maaseutuopetusyksikössä voit opiskella seuraavien alojen ammattilaiseksi:

  • Luonnonvaratuottaja 
  • Maaseutuyrittäjä
  • Luonto-ohjaaja 

Luonnonvaratuottaja

Luonnonvaratuottaja kerää ammatissa tarvittavan raaka-aineen luonnosta tai viljelee tuotevalikoimaansa soveltuvia luonnonkasveja. Toimialaan kuuluvat luonnonmarjojen, sienten ja yrttien kotitalouskäyttö sekä niiden kaupallinen poiminta ja jatkojalostus.

Luonnonvaratuottajia työskentelee luonnontuotealan yrityksissä keruu- ja tuotteistamistehtävissä tai marjojen ja sienien vastaanottopisteissä. Lisäksi tutkinto antaa valmiuksia toimia matkailu- sekä hyvinvointiyrityksissä luontoa monipuolisesti tuntevana työntekijänä tai itsenäisenä yrittäjänä.

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan (HOKS). Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen.

Luonnonvaratuottaja hyödyntää paikallista luontoa luonnontuotealalla. Hän huolehtii marjojen, sienten ja yrttien keräyksestä sekä jatkojalostuksesta. Hän tietää miten luonnontuotteita voidaan käyttää elintarvikkeina, kosmetiikassa, hyvinvointituotteissa ja koristeissa. Opiskelija saa valmiudet yrittäjyyteen ja luonnontuotekasvien viljelyyn. Koulutuksen oppimisympäristönä hyödynnetään luonnonmukaisessa tuotannossa olevaa opetusmaatilaa.

Maaseutuyrittäjä

Maaseutuyrittäjä työskentelee maatilalla vaihtelevissa tehtävissä. Nykyajan maaseutuyrittäjän tulee osata työskennellä tekniikan parissa ja hallita myös taloudellinen suunnittelu. Maatalousalan muutosten vuoksi maaseutuyrittäjän pitää olla tarvittaessa valmis kehittämään uusia lisäelinkeinoja. Yhteistyö toisten tilojen kanssa ja esimerkiksi koneurakointi ovat lisääntyneet voimakkaasti.

Maaseutuyrittäjiä työskentelee yrittäjinä omilla maatiloillaan, maataloustarvikekaupoissa, maisemanhoitopalveluissa ja maatalouskoneurakoitsijoina.

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan (HOKS). Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen.

Maatilatalouden osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa tehdä töitä monipuolisesti erilaisissa maaseutuyrityksissä. Hänellä on perustiedot maan kasvukunnon ylläpidosta ja kasvien kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Hänellä on hyvät tekniset taidot ja hän osaa käyttää ja huoltaa työssä tarvittavia koneita ja laitteita. Valintojensa mukaisesti hän osaa hoitaa tuotantoeläimiä ja hevosia niiden hyvinvointia edistäen sekä palvella asiakkaita. Valintojensa mukaisesti hän pystyy toimimaan maatilatalouden eri ammateissa, kuten maanviljelijänä, tuotantoeläinten ja hevosten hoitajana, maatalouslomittajana, maataloustarvikekaupassa sekä lomitus-, työ-, konepaveluja tarjoavissa yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja suorittaa ammattitutkinto työkokemusta saatuaan.

Maatalousteknologian osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa järjestää työnsä työturvallisuusmääräysten mukaisesti tuotantoteknologiaan liittyvissä tehtävissä. Hän hyödyntää tietotekniikkaa tuotannon suunnitteluun ja seurantaan. Valintojensa mukaan hän toimii maaseutuyrittäjänä, maatalouskoneurakoitsijana, huoltokorjaamoyrittäjänä, maataloustarvikekaupassa ja erilaisissa maatiloille suunnatuissa palvelutehtävissä.

Maatalousalan perustutkinnon suorittanut seuraa alansa kehitystä sekä toimii osana tuotannon laatuketjua ja yhteistyössä muiden kanssa sekä osaa käyttää tietotekniikkaa kannattavan tuotannon seurannassa ja suunnittelussa. Hän osaa arvioida toiminnan kannattavuutta ja toimia kustannustietoisesti, mutta samalla myös eettisesti ja ympäristövastuullisesti.

Luonto-ohjaaja

Luontoalan osaamisalan suorittanut luonto-ohjaaja osaa toimia luontoon liittyvissä käytännön ohjaustehtävissä. Hän omaa hyvät tiedot luonnosta ja sen ilmiöistä. Hän osaa kertoa ryhmälle luonnosta ja huolehtia ohjaustoiminnassa tarvittavista välineistä. Hän osaa huolehtia ryhmän turvallisuudesta ja toimia asiakaslähtöisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan (HOKS). Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen.

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 70-85 osaamispistettä ja valinnaisia 60-75 osaamispistettä.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto | luonnonvaratuottaja, maaseutuyrittäjä tai luonto-ohjaaja, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

Joustavasti

  • Lähiopetus
  • Osara
  • Viimeinen hakuaika: Jatkuva haku

Syksy

  • Lähiopetus
  • Osara
  • Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Pääsyvaatimuksena on peruskoulu tai ylioppilastutkinto.

Tutkinto / todistus

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonnonvaratuottaja, maaseutuyrittäjä tai luonto-ohjaaja

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto | luonnonvaratuottaja, maaseutuyrittäjä tai luonto-ohjaaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.

Arvioinnit

Keskiarvo: 4

Perustuu 1 arviointiin
Kirjoita arviointi
4/5
Vaeltaja1
07 helmi 2019
Vaati jonkinverran oma aloitteisuutta ja itsekuria opiskella itsenäisesti mutta

todella hyviä opettajia ja opetusjaksoja, mahtava paikkana. Mahdollista myös itse vaikuttaa opetuksen sisltöön

Sasky Ammatti-instituutti Iisakki - Osara
Huikuntie 33
39230 Osara

Sasky Ammatti-instituutti Iisakki - Osara

Osaran maaseutuopetusyksikkö on osa Saskyn Ammatti-instituutti Iisakkia. Osaralla voi opiskella luonto- ja ympäristöalaa (luonnonvaratuottaja, luonto-ohjaaja, luonnontuoteneuvoja ja luonnontuotejalostaja) sekä maatalousalaa (maaseutuyrittäjä). Maatalousalalla voit erikoistua joko hevostalouteen, tuotantoeläimiin tai maatalouden teknologiaan. Osaran maaseutuopetusyksikkö sijaitsee kolmostien varressa 45 km päässä Tampereelta keskellä...

Lue lisää oppilaitoksesta Sasky Ammatti-instituutti Iisakki - Osara ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu