Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilentäjän koulutus

Suomen Ilmailuopisto
Yhteenveto
2 vuotta
suomi
Opintotukikelpoinen
Vuonna 2022
   
Lähiopetus
Pori
Ammatillinen koulutus

Video

Suomen Ilmailuopiston esittely vuodelta 2016

       

Ammattilentäjän koulutus

Ammattilentäjän koulutus

Ammattilentäjän koulutus

Oletko haaveillut lentäjän ammatista? Suomen Ilmailuopistossa on mahdollista suorittaa ammattilentäjän koulutus, joka kestää noin 2 vuotta.

Haku koostuu kuudesta eri vaiheesta: paperikarsinta, kirjallinen valintakoe osalle hakijoista, kahdet soveltuvuustestit, haastattelu ja ilmailulääkärin tarkastus. Hakuprosessi kestää noin 8 kuukautta.

Koulutuksen sisältö 

Jaksot 1 ja 2

 • Jaksojen tavoite on antaa oppilaille yksityislentäjältä vaadittujen tietojen ja taitojen mukainen teoria- ja lentokoulutus.
 • Jaksojen teoriakoulutus kestää noin 5 viikkoa.
 • Jaksoihin sisältyy noin 50 tuntia lentokoulutusta Cessna C152/C172-lentokoneella.
 • Jaksojen yhteiskesto on noin 4,5 kuukautta.

Jaksot 3 ja 4

Kolmannen jakson teoriaopetuksen keskeisenä tavoitteena on antaa tiedolliset valmiudet yölentoihin sekä monimoottori- ja mittarilentämiseen.

Neljännen jakson teoriaopetuksen tavoitteena on syventää aiemmissa jaksoissa opittuja asioita ja täydentää niitä yläilmakehässä liikenneluokan suihkukoneilla suoritettavien pitkänmatkan lentojen erityispiirteillä. Tärkeä tavoite on myös opiskelijoiden valmentaminen loppukokeisiin. Jakso sisältää myös ohjaamoyhteistyö -teoriaosuuden.

 • Jaksojen teoriakoulutuksen yhteiskesto on noin 7 kuukautta, joka jakautuu kahteen erilliseen osioon.
 • Jaksojen lentokoulutus annetaan Cessna C152/C172-lentokoneella sekä Diamond DA42-simulaattorilla (FTD 2/FNPT II) ja kaksimoottorisella Diamond DA42-IV -lentokoneella.
 • Lisäksi jaksojen loppupuolella suoritetaan ohjaamoyhteistyökoulutus ja Jet Orientation koulutus Airbus A320 simulaattorilla (FTD 2/FNPT II/MCC).

Virheliikekoulutus (Upset Prevention and Recovery Training)

Virheliikekoulutuksen tarkoitus on opettaa oppilaille lentokoneen hallinnan palauttamista virheliikkeestä. Koulutuksen tavoitteena on, että oppilas tunnistaa virheellisen lentotilan ja osaa oikaista lentokoneen mahdollisimman pienellä korkeuden menetyksellä ylittämättä koneen rajoituksia. Virheliikekoulutus on verrattavissa autokoulussa annettavaan liukkaan kelin koulutukseen.

Koulutuksen aikana kertyy yhteensä noin 750 teoriaoppituntia ja noin 200 lentotuntia, joista noin 150 tuntia lentokoneilla ja noin 50 tuntia simulaattoreilla.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Ammattilentäjän koulutus, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Hakeminen

Seuraava haku on suunniteltu elokuuhun 2022.

Hakuprosessi alkaa siten, että kaikki hakemukset käsitellään lentäjistä ja lääkäreistä kootun asiantuntijaraadin toimesta, joka kutsuu parhaiten kriteerit täyttävät hakijat jatkoon. Parhaiten kouluissa menestyneet hakijat pääsevät suoraan psykologisiin testeihin, ja loput jatkoon valituista kutsutaan kirjalliseen kokeeseen, jossa pääsykoemateriaalina on ilmailuun ja lentämiseen liittyvä aineisto.

Psykologisista testeistä kutsutaan haastatteluihin parhaiten kriteerit täyttävät hakijat.

Haastatteluita on kaksi, joista toisessa hakijoita haastattelee lentäjävalintoihin erikoistunut psykologi ja toisessa Finnairin lentäjiä ja Suomen Ilmailuopiston opettajia. Haastatteluiden perusteella lääkärintarkastukseen ja poliisiin tekemään turvallisuusselvitykseen kutsutaan alalle parhaiten soveltuvat henkilöt.

Pääsyvaatimukset:

 • Liikennelentäjältä vaadittavien lääketieteellisten kriteerien täyttyminen
 • Poliisin tekemän suppean turvallisuusselvityksen läpäisy
 • Lukion päättötodistus tai vähintään kolmevuotinen ammatillinen perustutkinto (180 opintopistettä, aikaisemmin 120 opintoviikkoa)
 • Minimipituus 163 cm
 • Pituus voi olla karsiva: pitkien hakijoiden (yli 188 cm) on mahduttava koulutuksessa käytettävien lentokoneiden ohjaamoon
 • Ylipaino voi olla karsiva
 • Hyvä suomen ja englannin kielen taito
 • Soveltuvuuskokeiden läpäisy (Huom. Soveltuvuuskokeiden tulos on voimassa kaksi vuotta, jona aikana kokeita ei voi uusia.)

Tutkinto / todistus

Ansiolentäjän lupakirja sekä muut koulutuksen mukana myönnetyt kelpuutukset

Kustannukset

Koulutuksen hinta oppilaalle on tällä hetkellä 15 000 euroa. Seuraavan haun opiskelijoille hinta saattaa olla hieman korkeampi.

Ota yhteyttä

Mikäli kaipaat lisätietoa, täytä yhteystietosi, kirjoita kysymyksesi ja kerro mahdollisimman tarkasti, millaista lisätietoa tarvitset. Yhteydenottosi lähetetään suoraan oppilaitokselle, joka vastaa sinulle toivomallasi tavalla.

Suomen Ilmailuopisto

Suomen Ilmailuopisto

Suomen Ilmailuopisto on Porin lentoaseman yhteydessä sijaitseva ammatillinen erikoisoppilaitos. Opiston päätehtävänä on kouluttaa lentäjiä Suomessa toimivien lentoyhtiöiden palvelukseen. Vuosittain koulutettavien lentäjien määrä pyritään mitoittamaan Suomessa toimivien lentoyhtiöiden tarpeen mukaan. Ammattilentäjän koulutus Suomen Ilmailuopistossa täyttää ilmailualan kansainväliset säännökset, Suomen lainsäädännössä asetetut...


Lue lisää oppilaitoksesta Suomen Ilmailuopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Suomen Ilmailuopisto

Ilmailuopistontie 221
28540 Pori

 Näytä puhelinnumero
www.finaa.fi

Arvioinnit
Ammattilentäjän koulutus ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.
Pekka Lehtinen
Valmistuneiden kertomaa

Vuonna 2008 valmistuneen Pekka Lehtisen mielestä työ liikennelentäjänä on antoisaa ja hän nauttii jokaisesta työpäivästä.

Lue lisää
Johanna Rytky
Valmistuneiden kertomaa

Johanna Rytky valmistui Suomen Ilmailuopistolta vuonna 2013, jonka jälkeen hän on työskennellyt Indonesiassa ja Euroopassa.

Lue lisää
Antti Vesa
Valmistuneiden kertomaa

Antti Vesa valmistui SIO11 -kurssilta kesällä 2010, ja on ehtinyt työskennellä jo useamman eri lentoyhtiön leivissä.

Lue lisää
Sami Pasanen
Valmistuneiden kertomaa

"Jos on mahdollisuus lähteä hieman Ruotsia kauemmaksi ja ainainen pilvessä jäätäminen alkaa tympiä, kannattaa lähteä hakemaan kokemusta ulkomaille", kertoo Indonesiassa työskentelevä Sami Pasanen.

Lue lisää
Jarkko Helenius
Valmistuneiden kertomaa

Suomen Ilmailuopistosta vuonna 2009 valmistunut Jarkko Helenius kertoo, että yksikään työpäivä lentäjänä ei ole samanlainen.

Lue lisää
Tapio Siivola
Valmistuneiden kertomaa

"Ilmailuopiston koulutus antaa mielestäni todella hyvät valmiudet siirtyä mihin tahansa lentoyhtiöön töihin", kertoo vuonna 2008 valmistunut Tapio Siivola.

Lue lisää
Ildar Bedretdin
Valmistuneiden kertomaa

Vuonna 2013 valmistunut Ildar Bedretdin sanoo, että välillä lentäjän työ on niin mieleistä, ettei se tunnu edes työltä.

Lue lisää
Ota yhteyttä

Mikäli kaipaat lisätietoa, täytä yhteystietosi, kirjoita kysymyksesi ja kerro mahdollisimman tarkasti, millaista lisätietoa tarvitset. Yhteydenottosi lähetetään suoraan oppilaitokselle, joka vastaa sinulle toivomallasi tavalla.