Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso kesällä haussa olevia koulutuksia ja nappaa opiskelupaikka syksylle! 💻✨

Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto

Taitotalo
Yhteenveto
n. 6 kuukautta
   
Helsinki
Ammattitutkinnot

Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto

Paranna valmiuksiasi toimia asioimistulkkina, suorita asioimistulkkauksen ammattitutkinto. Asioimistulkilla on oltava sujuva aktiivinen suomen kielen ja toisen työkielen taito, hyvät viestintätaidot sekä vahva työkieltensä kulttuurien ja viranomaistoiminnan tuntemus.

Asioimistulkkauksen ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen tavoitteena on parantaa valmiuksia toimia asioimistulkin ammatissa ja suorittaa Asioimistulkkauksen ammattitutkinto. Asioimistulkilla on oltava sujuva aktiivinen suomen kielen ja toisen työkielen taito, hyvät viestintätaidot sekä vahva työkieltensä kulttuurien ja viranomaistoiminnan tuntemus. Asioimistulkin ammattitutkinto auttaa työllistymisessä tulkin tehtäviin. 

 

Kohderyhmä

Koulutuksen kohderyhmänä ovat jo monipuolista osaamista ja kokemusta asioimistulkin työstä hankkineet tulkit. Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena, joka edellyttää, että hakijalla on voimassa oleva alan työsuhde ja että työnantaja on valmis solmimaan oppisopimuksen. Hakija selvittää itse työnantajansa kanssa, onko hänen mahdollista solmia oppisopimus.  

Jos oppisopimuksen edellytykset eivät täyty työnantajasi palveluksessa, ota yhteyttä sivun alalaidassa oleviin henkilöihin.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista solmia yrittäjän oppisopimus, jos hakija toimii itsenäisenä yrittäjänä (toiminimi, oy, jne.) ja tekee aktiivisesti asioimistulkin töitä oman yrityksensä kautta. (Yrittäjän oppisopimuksen solmiminen edellyttää y-tunnusta.)

Mikäli haluat opiskella asioimistulkiksi, sinulla on hyvä suomen ja yhden toisen kielen taito, voit hakeutua asioimistulkkauksen koulutuksen, joka on tarkoitettu vasta vähän aikaa tulkkina toimineille. Lue lisää täältä.

 

Toteutus

Suunnitelmat tutkinnon suorittamiseksi ja puuttuvan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhteistyössä opiskelijan, kouluttajan ja työpaikan kanssa. Puuttuva osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa omissa työtehtävissä. Opiskelijalla tulee olla työssään mahdollisuus osallistua tutkinnon perusteiden mukaisiin työtehtäviin.  Suunnitelman mukaiset teoriaopinnot toteutetaan lähiopiskeluna ja monimuoto-opintoina verkkoympäristöä hyödyntäen. 

Koulutus tapahtuu pääosin työssä oppien. Koulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä, opiskelua verkkoympäristöissä ja itsenäistä opiskelua. Lähiopetus järjestetään 1-3 lähipäivänä/kk, jolloin opiskelija osallistuu opetukseen. Lähiopetus järjestetään Taitotalossa, pääosin osoitteessa Strömberginkuja 3, 00380 Helsinki. Opiskelijalla on oltava tiedossa paikka, jossa hän voi harjoitella tulkkausta ja toteuttaa näyttöjä omien työtehtävien yhteydessä aidoissa tulkkaustilanteissa.  

 

Suorittamisaika

Koulutuksen kesto vaihtelee henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Keskimääräinen opiskeluaika on reilu vuosi. 

 

Sisältö

Asioimistulkkauksen koulutuksen sisältö mukautuu asioimistulkkauksen ammattitutkinnon sisällön mukaan. Asioimistulkkauksen ammattitutkinto koostuu viidestä pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnonosasta: 

 

Pakolliset tutkinnonosat (135 osp)

 • Ammatillinen toiminta asioimistulkkausalalla 35 osp
 • Tulkkaus kasvatus- ja koulutusalan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus sosiaalialan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus terveysalan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus maahanmuuttoasioissa sekä poliisi- ja oikeusalan toimintaympäristöissä 25 osp

Valinnaiset tutkinnonosat (15 osp)

 • Kääntäminen osana asioimistulkin työtä 15 osp
 • Asioimistulkkausalan toimintaympäristöön syventyminen 15 osp
 • Valinnaisena tutkinnon osana voi valita myös tutkinnon osan toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Tutustu Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon tutkinnon perusteisiin.

 

Seuraava toteutus

Seuraava toteutus alkaa mahdollisesti alkuvuodesta 2023 (ajankohta tarkentuu/varmistuu syyskauden alussa). Voit jo halutessasi jättää hakemuksen seuraavaan alkavaan koulutukseen. 

 

Hakeminen

Koulutukseen haetaan täyttämällä Hae koulutukseen -linkistä avautuva sähköinen hakulomake. 

HUOM! Täytä hakulomakkeen kaikki kohdat huolellisesti. Kerro tarkasti aikaisempi osaamisesi, kokemuksesi ja koulutustaustasi. Kirjoita, mikä on suomen lisäksi sinun toinen tulkkauskielesi, jota arvioidaan kartoituksessa. Teemme esikarsintaa hakemuksen perusteella. Vastaa hakemuksessasi myös seuraaviin kysymyksiin: 

 1. Miksi haluat suorittaa Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon? 

 1. Mitä vahvuuksia sinulla omasta mielestäsi on asioimistulkkina? 

 2. Millaista ja miten pitkää tulkkausalan työkokemusta sinulla on?

 3. Mikä on toinen tulkkauskielesi suomen lisäksi?

Tiedustele myös työnantajaltasi, olisiko sinulla mahdollisuus oppisopimukseen solmimiseen.

Alkukartoitus on kaksiosainen: ensimmäisessä vaiheessa testataan hakijan kirjallinen kielitaito ja toisessa suullinen. Molemmat kartoitusvaiheet käydään pääsääntöisesti läpi samana päivänä, joten varaathan kartoituksia varten alustavasti koko päivän. 

Koulutukseen pyritään saamaan vähintään kaksi saman kielen edustajaa.

Koulutukseen valituille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma koulutuksen alussa.

 

Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon (ent. Asioimistulkin ammattitutkinto) suorittaminen ilman valmistavaa koulutusta  

Tutkinnon suorittaja voidaan ohjata myös suoraan tutkinnon suorittamiseen, mikäli hänellä on pitkäaikaista kokemusta tulkkauksesta ja kahden työkielen tutkinnon vaatima taso. Jokaista hakijaa testataan ja soveltuvuus tutkinnon suorittamiseen, sekä tutkinnon suorittamisen mahdollisuudet työpaikalla arvioidaan haastattelussa. Mikäli olet kiinnostunut tästä vaihtoehdosta, otatko yhteyttä suoraan sivun alalaidassa oleviin yhteyshenkilöihin. 

 

Opiskelijamaksu

Koulutuksen opiskelijamaksu on 400€. 

 

Lisää Asioimistulkkauksen ammattitutkinnosta ja sen vaatimuksesta voit lukea linkistä

 Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon tutkintoperusteisiin:

https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/3689870

 

 

 

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...


Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.

Oppilaitoksen arvioinnit
(4,3)
Perustuu 3 arviointiin
Näytä oppilaitoksen kaikki arvioinnit
Tämäkin voisi kiinnostaa sinua...

Englannin kieltä ja viestintää!

Kieliasiantuntijaksi, kieltenopettajaksi tai taitavaksi viestijäksi! Englannin kielen, monikulttuurisuuden sekä viestinnän ja journalistiikan opintoja.

Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto täytä seuraavat tiedot: