Kylmätekniikan peruskoulutus (nro 723663)
Työvoimakoulutus on tarkoitettu kylmälaiteasentajan ammatista kiinnostuneille ja talotekniikan alalla jo työskentelevälle, jos haluaa täydentää osaamistaan kylmäalalla.
Koulutus antaa henkilölle perusvalmiudet toimia kylmäjärjestelmien asennuksen- ja huollon työtehtävissä. Opintokokonaisuus koostuu tärkeimmistä kylmäasentajan tarvitsemista tutkinnon osista ja korttikoulutuksista. Suorittamalla tutkinnon osat hyväksytyin arvosanoin voi opiskelija hakea koulutuksen jälkeen alan pätevyyttä y3a. Näin ollen koulutus soveltuu myös e3a-pätevyyden omaavien henkilöiden täydennyskoulutukseksi. Opetusta toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa pääpaino on lähiopetuksena käytävät teoria- ja työsaliopinnot sekä työssäoppiminen.
Kylmäalalla on hyvät työllisyysnäkymät jatkuvasti lisääntyvien kylmäteknisten järjestelmien takia. Ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia erikoistua mm. kaupan kylmäjärjestelmiin, ilmastoinnin jäähdytyslaitteisiin ja prosessien jäähdyttämiseen. Lisäksi voimakas eläköityminen tuo lisää työllistymismahdollisuuksia.
Koulutuksen sisällössä painotetaan kokonaisuuksien hallintaa, kylmäteknisten järjestelmien ja kylmäteknisen sähköistyksen ymmärtämistä, työturvallisuutta, asiakaskeskeisyyttä ja ympäristönsuojelunäkökohtia sekä ohjaustekniikan hyödyntämistä työssä. Työharjoittelu on tärkeässä roolissa koulutuksen osalta. Koulutukseen sisältyy työnhakuvalmennusta, jossa opastetaan opiskelijaa etsimään itselleen työssäoppimispaikka. Koulutuskokonaisuus antaa hyvät valmiudet työllistyä kylmäalan työtehtäviin ja suorittaa tutkinto loppuun koulutusjakson jälkeen esimerkiksi oppisopimuksella.
Kenelle koulutus sopii?
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille.
Koulutukseen voivat hakeutua esim. talotekniikan, kiinteistön hoidon, kunnossapidon, energiatekniikan, LVI-tekniikan tai vastaavan koulutuksen / työkokemuksen omaavat henkilöt. Koulutus soveltuu hyvin myös maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Hakijalta edellytetään vähintään suomen kielen taitotasoa B1.1.
Koulutuksen sisältö
Koulutus koostuu Talotekniikan perustutkinnon ammatillisista opinnoista:
- Kylmäkomponenttien- ja putkiston asentaminen
- Taloteknisten komponenttien sähköistys
- Kylmälaitoksen käyttöönotto
Lisäksi suoritetaan:
- Tulityökortti
- Työturvallisuuskortti
- Hätäensiapukortti
- Sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002
Koulutukseen valituille osallistujille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS) koulutuksen suorittamiseksi. Valinnaisesti oppilas voi sisällyttää opintoihin S2- kieliopintoja toiminnallisin, digitaalisia ympäristöjä hyödyntävin menetelmin. Koulutukseen sisältyy lähi- ja monimuoto-opetusta sekä työssäoppimista. Päivittäinen koulutusaika kello 9.00–16.00.
Koulutus kestää 8 kuukautta. Koulutuksessa on lomajakso 1.7ؘ–31.7.2025 ja kahden kuukauden työharjoittelujakso syksyllä 2025.
Kylmälaitteiden asennus- ja huoltokohteet voivat sijaita fyysisesti hankalissa kohteissa, joten ammatti edellyttää kohtuullisen hyvää kuntoa. Ajokortti on eduksi, sillä työtehtävät voivat edellyttää liikkumista eri asiakaskohteiden välillä. Haastattelu toteutetaan suomen kielellä.
Muista perustella hakemukseen hyvin, miksi sinut tuli valita koulutukseen. Hyvä hakemus vaikuttaa esivalinnoissa. Valintahaastattelut pidetään Taitotalossa, Valimotie 8, Helsinki hakuajan sulkeutumisen jälkeen.
Koulutusmuoto
Voit hakea koulutukseen TE-palveluiden nettisivujen kautta. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, on sinun vahvistettava hakemuksesi TE-toimistossa/Kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta.
Seuraavat toteutukset
Taitotalo – innostuksesta osaamiseen
Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon laajasta tarjonnasta löydät yli 60 tutkintoa, yli 60 ammatillista sertifikaattia ja reilut 600 eri ammattialojen täydennyskoulutusta. Voit opiskella mm....
Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä