Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Taitotalo
n. 18 kuukautta
Alkavat koulutukset
Helsinki
18.9.2023 
Lähiopetus
Helsinki
Ammattitutkinnot

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Oletko kiinnostunut saamaan tietoa ja taitoa mielenterveys- ja päihdetyöstä? Koulutuksessa vahvistat ammattilaisuuttasi toimia mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tekemällä ehkäisevää, kuntouttavaa ja toipumista edistävää mielenterveystyötä.

Tutkinto antaa tietoa eri mielenterveyden- ja päihdehäiriöistä, riippuvuuksista ja monikulttuurisuudesta. Koulutuksessa käydään läpi eri menetelmiä, kuten seksuaalisuuden puheeksiotto, traumatietoinen lähestymistapa asiakkaiden kohtaamisessa, tunnesäätelytyöskentely sekä psykoedukaatio. Koulutus antaa välineitä asiakkaiden tilanteen kokonaisvaltaiseen kartoitukseen. 

Tutkinnon suorittaminen antaa valmiuksia työskennellä mm. ehkäisevässä, hoidollisessa, kuntouttavassa, asumispalvelua tukevassa, toipumista edistävässä tai haittoja vähentävässä mielenterveys- ja päihdetyöympäristössä. 

Tutkinnon rakenne

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisista osista (100 osp) ja kahdesta valinnaisesta osasta (yhteensä 50 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, 100 osp

  • Ammatillisuuden toteuttaminen mielenterveys- ja päihdetyössä, 50 osp
  • Lähi- ja läheisverkostoissa toimiminen, 50 osp,

Valinnaiset tutkinnon osat, 50 osp

  • Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen, 25 osp
  • Laajentuvassa yhteisössä toimiminen, 25 osp
  • Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen, 25 os

Tästä löydät tietoa tutkinnonrakenteista.

Tutkintokoulutus

Tutkinnon suorittaminen tapahtuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Aiemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS). Tutkinnon suorittaminen kestää noin 1–1,5 vuotta.

Voit suorittaa koko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Tutkinnon tai tutkinnon osan voit suorittaa myös ilman koulutukseen osallistumista, jos sinulla on riittävä tutkintoon vaadittava osaaminen.

Koulutuspäivät koostuvat lähiopetuksesta Taitotalon Pitäjänmäen toimipisteessä sekä verkon välityksellä tapahtuvasta etäopetuksesta. Osallistujien käytössä on Moodle-pohjainen verkko-oppimisympäristö (Taitoforum).  

Ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla oma ammattitaito käytännön työtehtävissä omalla työpaikalla tai työssäoppimisessa koulutuksen aikana. Koulutus on näyttötutkinto. 

Taitotalossa voit suorittaa työpaikalla oppimisen jaksoja myös ulkomailla, ja näin kartuttaa kansainvälisyysosaamistasi.

Koulutus voidaan myös räätälöidä työyhteisölle.

Opiskelijaksi soveltuminen

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintokoulutukseen soveltuu henkilölle, jolla on aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta, työkokemusta alalta tai muulla tavoin hankittua alan osaamista, kuten vapaaehtoistyötä. 

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä "Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa". Opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa.

Tutustu tarkemmin kelpoisuusehtoihin Sora-lainsäädäntö.

Monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa.

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

Oppisopimuksella 150 €. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Omaehtoisena koulutuksena 350 €. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.

Mikäli haluaa suorittaa vain yhden tutkinnon osan, on hinta 125 €.

Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakea tutkintostipendiä Työllisyysrahastolta, joka on veroton kertakorvaus, suuruudeltaan 400 euroa. Lisätietoa täältä

Tutkinto antaa sinulle yleisen jatkokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

 

Alkavat toteutukset:

Syksy 2023 (haku auki)

Kevät 2024 (haku aukeaa syksyllä 2023)

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...


Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.

Oppilaitoksen arvioinnit
(4,3)
Perustuu 3 arviointiin
Näytä oppilaitoksen kaikki arvioinnit
Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto täytä seuraavat tiedot: