Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso kesällä haussa olevia koulutuksia ja nappaa opiskelupaikka syksylle! 💻✨

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja

Vantaan ammattiopisto Varia
Yhteenveto
Opintotukikelpoinen
Ammatilliset perustutkinnot
Vantaa
Alkavat koulutukset
Vantaa
Syksy

Vantaa
Joustavasti

Vantaa
Joustavasti
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja

IT-tukihenkilö, hyvinvointiteknologia-asentaja, ohjelmistokehittäjä, tietoverkkoasentaja tai elektroniikka-asentaja

Koulutuksen kesto on yksilöllinen ja pohjautuu henkilökohtaisen kehittämisen suunnitelmaan (HOKS). Koulutuksen suorittamisen tavoiteaika on 2–3 vuotta. Osaaminen osoitetaan näytöillä ja mahdollinen aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan.

Koulutus toteutetaan lähiopetuksena oppilaitoksessa ja tutkinnon sisältöihin soveltuvilla työpaikolla. Työpaikoilla suoritettaviin opintoihin solmitaan koulutussopimus tai oppisopimus.

Yhteisten tutkinnon osien (35 osaamispistettä) ja ammatillisten tutkinnon osien (145 osaamispistettä) lähiopetus toteutetaan Myyrmäen toimipisteessä (Ojahaantie 5, 01600 Vantaa). Yhteisten aineiden opiskeluun on Varian verkkokursseja. Myös ammattiaineiden teoriaosuuksien opiskelua voidaan toteuttaa verkko-opintoina.

Koulutus tapahtuu suomen kielellä, mutta englannin kielen taitoa tarvitaan muun muassa asennus- ja huolto-ohjeiden ymmärtämiseen sekä kansainvälisissä tietoverkoissa toimimiseen ja kommunikointiin. Laite- ja järjestelmätoimittajien sertifioima koulutus toimii englanninkielisessä verkkoympäristössä.

Voit vahvistaa jatko-opintovalmiuksiasi yhdistämällä tutkintoosi lukioaineita ja suorittaakaksoistutkinnon.

Voit sisällyttää opintoihisi myös Metropolia AMK:n Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelman väyläopinnot (60 opintopistettä). Väyläopintojen kautta voit päästä jatkamaan opintojasi suoraan Metropoliaan.

Tutkintonimikkeet:

 • IT-tukihenkilö
 • Hyvinvointiteknologia-asentaja
 • Ohjelmistokehittäjä
 • Tietoverkkoasentaja
 • Elektronikka-asentaja

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnolla saavutat laaja-alaista osaamista, jolla voit työllistyä erilaisiin ICT-alan tehtäviin. Tietojenkäsittely- ja tietoliikennealalla sinun on seurattava jatkuvasti muuttuvan alan kehitysvirtauksia ja kehityttävä työssäsi. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää yritys- ja liiketoiminnan periaatteiden ymmärtämistä tieto-, tietoliikenne- ja viestintekniikan osana. Osaamisessa korostuvat tiedonhaku- ja ongelmanratkaisutaidot. Koska työskentely on useimmiten projektimuotoista, tarvitset työssäsi yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Alalla käytetään laajasti englannin kieltä sekä kirjallisessa että suullisessa viestinnässä.

Koulutuksen sisältö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia ovat 70–115 osaamispistettä ja valinnaisia 30–75 osaamispistettä. Pakollisista tutkinnonosista kaikille yhteinen on Tieto- ja viestintätekniikan perustehtävät (25 osaamispistettä). Muut pakolliset tutkinnonosat vaihtelevat valitun tutkintonimikkeen mukaan.

Työllistyminen

Työ on asiakaslähtöistä, monipuolista ja vaihtelevaa. Voit siirtyä alan sisällä työtehtävästä toiseen. Voit työskennellä erilaisten tieto- ja viestintätekniikka-alan yritysten ja organisaatioiden sekä niitä tukevien organisaatioiden palvelu-, asiantuntija- tai tukipalvelutehtävissä ja toimia myös alan yrittäjänä. Alla lista esimerkki yrityksistä ja tehtävistä työelämässä tutkintonimikkeittäin.

IT-tukihenkilö

 • työskentelee lähituessa, teknisenä myyjänä tai IT-asiantuntijatehtävissä
 • opiskelee muun muassa ohjelmistoja, kyberturvallisuutta ja laitteistoja
 • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Fujitsu, Gigantti, GameStop, Kesko tai laajasti muut toimialat

Hyvinvointiteknologia-asentaja

 • työskentelee esimerkiksi teknisenä asiantuntijana terveydenhuollossa, urheilussa ja älykodeissa
 • opiskelee teknisiä apuvälineitä, robotteja ja älyteknologioita
 • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: sairaalat, Suunto, Microsoft ja älytekniikka- sekä tekoäly-yritykset

Ohjelmistokehittäjä

 • työskentelee testaajana, peliohjelmoijana, ohjelmistokehittäjänä tai interaktiivisten nettipalveluiden toteuttajana
 • opiskelee ohjelmointia, suunnittelua ja kehitystyötä
 • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Supercell, Rovio, Nitro Games, Setera, Microsoft, YLE ja laajasti muut toimialat

Tietoverkkoasentaja

 • työskentelee valokuitukaapeliasentajana, valvonta- ja hälytysjärjestelmäasentajana tai huolto- ja kunnossapitotehtävissä
 • opiskelee tietoverkkojen ja aktiivilaitteiden asentamista, ylläpitoa, huoltoa ja valvontaa
 • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: operaattorit (Telia, Sonera, DNA ja Elisa), kaapelointiyritykset (Empower, Voimatel, Eltel), turvallisuusalalla (Verisure, Securitas, Sector Alarm) ja datakeskukset

Elektroniikka-asentaja: Älykkäät IoT-järjestelmät

 • työskentelee tuotekehittelyssä, IoT (Internet of Things) -asiantuntijana tai elektroniikkatuotannossa
 • opiskelee älytekniikoita, pilvipalveluita, drone-tekniikoita, robotiikkaa ja elektroniikan rakentamista
 • voi saada työpaikan esimerkiksi seuraavista yrityksistä: Vaisala, Murata, älytekniikka- ja tekoäly-yritykset

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Toimipiste

Tieto- ja viestintätekniikkaa voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa

Hakeminen ja kelpoisuus

Koulutuksen haetaan yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi

Jatkuvassa haussa haetaan oppilaitoksen sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Koulutuksen kesto

Yhteishaussa hakevat: Koulutuksen kesto on 2–3 vuotta.

Jatkuvassa haussa hakevat: Koulutuksen laajuuteen vaikuttaa aikaisempi osaaminen ja koulutuksen kesto määritellään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa.

Tutkinto / todistus

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-, hyvinvointiteknologia- tai tietoverkkoasentaja

Kustannukset

Opinnot ovat jatkossa myös materiaalien osalta uusille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia siihen asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee opiskelijoita, jotka ovat tällä hetkellä perusopetuksen 9. luokalla. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta. Maksuttomaksi tulevat esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet. Kuitenkin tietyistä erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa voi tulla kustannuksia opiskelijalle. Ilmaisen oppivelvollisuuden piiriin kuulumattomille, suosittelemme oman peruskannettavan tietokoneen käyttömahdollisuutta.

Ota yhteyttä oppilaitokseen

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Vantaan ammattiopisto Varia

Vantaan ammattiopisto Varia

Variassa järjestetään monimuotoista toisen asteen koulutusta nuorille ja aikuisille. Oppilaitoksesta löydät oman opiskelualasi kuudelta eri alalta, joilta on mahdollista valmistua yli kahteenkymmeneen eri perustutkintoon. Koulutusta järjestetään sekä nuorille että aikuisille.  Ammattiopisto Variasta saat työelämän vaatimat perustaidot, jonka lisäksi käytännön työtehtäviä pääset...


Lue lisää oppilaitoksesta Vantaan ammattiopisto Varia ja katso koulutustarjonta täältä

Vantaan ammattiopisto Varia yhteystiedot

Vantaan ammattiopisto Varia

Tennistie 1
01370 Vantaa

 Näytä puhelinnumero
sivistysvantaa.fi


Arvioinnit
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.
Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto | IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä, elektroniikka-asentaja täytä seuraavat tiedot: