Sivuston käyttötapa: Mobiili

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri on leukojen ja suun lääketieteellinen asiantuntija. Hammaslääkärin tehtävä on tutkia, hoitaa ja ehkäistä suun ja leukojen aluiden sairauksia ja vammoja. Lue, missä hammaslääkäriksi voi opiskella, mitä hammaslääkärin työnkuvaan kuuluu ja kuinka paljon alan ammattilaiset tienaavat.

 
Näyttää 1-4 yhteensä 4 tulosta
   
Hakutulokset Koulutustyyppi Paikka
Hammaslääkärikoulutus englanniksi Valenciassa
Study for a better future
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Valencia
Study for a better future on ensimmäinen ja suurin yritys, joka tarjoaa kanavan opiskella hammaslääkäriksi Espanjassa! Opiskele hammaslääkäriksi ulkomailla –...
Hammaslääketieteen opinnot Unkarissa
Veridium Education
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Useita (3)
Hammaslääketieteen opinnot Unkarissa tarjoaa mahdollisuuden valmistua hammaslääkärialan ammattilaiseksi tai tutkijaksi. Hammaslääkäriksi on mahdollista opiskella kolmessa eri yliopistossa englannin kielellä. Koulutus...
Kaikki hammaslääkärikoulutukset englanniksi Espanjassa – vertaile
Study for a better future
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Useita (2)
Kaikki hammaslääkärikoulutukset englanniksi Espanjassa Haaveiletko hammaslääkärin ammatista? Haluatko saada kokemusta ulkomailla opiskelusta? Study for a better future auttaa sinua veloituksetta...
Riga Stradiņš University
HeiHei! Travel
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Latvia
Oletko kiinnostunut lääketieteen tai sosiaali- ja terveysalan opiskelusta ulkomailla? Riga Stradiņš University on Latviassa sijaitseva julkinen yliopisto, joka keskittyy nimenomaan lääketieteen...
  • = Videoesittely
Näyttää 1-4 yhteensä 4 tulosta
 

Pohditko hammaslääkäriksi opiskelua? Lue hammaslääkärin koulutuksesta, hammaslääkärin työnkuvasta, työpaikasta ja palkkauksesta.

Hammaslääkäriksi opiskelu

Hammaslääkäreitä koulutetaan Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Helsingin yliopistossa on mahdollista opiskella ruotsin kielellä. Opinnot alkavat viiden ja puolen vuoden koulutuksella (330 opintopistettä), josta valmistuu hammaslääketieteen lisensiaatiksi. Yhdeksän kuukauden syventävän työharjoittelun suoritettuaan hammaslääketieteen lisensiaatti voi työskennellä hammaslääkärin tehtävissä itsenäisesti.

Lisensiaatin tutkinnon jälkeen opiskelua on mahdollista jatkaa erikoishammaslääkäriksi, joka on ammatillinen jatkotutkinto. Tieteelliseen jatkotutkintoon jatkavat opiskelijat valmistuvat hammaslääketieteen tohtoreiksi.

Miten haen opiskelemaan hammaslääketiedettä?

Hammaslääketieteen opintoihin haetaan valintakokeessa, joka toteutetaan yhdessä kaikkien Suomessa hammaslääketieteellistä koulutusta järjestävien yliopistojen kesken. Hakija voi hakea vain yhden yliopiston yhteen koulutusohjelmaan. Pääsykoe pidetään yhtä aikaa kaikissa yliopistoissa.

Vuonna 2006 tai sen jälkeen ylioppilastutkinnon suorittaneet saavat lähtöpisteitä ylioppilastutkinnon mukaan äidinkielestä, toisesta kotimaisesta kielestä (pitkä tai keskipitkä), vieraasta pitkästä kielestä, parhaasta fysiikan, kemian tai biologian ainereaalikokeesta sekä pitkän tai lyhyen matematiikan kokeesta.

Pääsykoe rakennetaan lukion opetussuunnitelman biologian, kemian ja fysiikan pakollisiin ja syventäviin kursseihin. Pääsykokeessa jaetaan myös aineistotehtävä. Kokeeseen voivat osallistua kaikki hakemuksensa ajallaan lähettäneet, jotka ovat todistaneet hakukelpoisuutensa.

Hakijan suositellaan tarkasti miettivän, mihin yliopistoon hän haluaa hakea. Opinto-oikeuden vaihtaminen toiseen yliopistoon ei ole yleensä mahdollista.

Hammaslääkärin työnkuva

Hammaslääkäri on leukojen ja suun lääketieteellinen asiantuntija. Hammaslääkäri ennaltaehkäisee ja hoitaa suun alueen sairauksia. Hammaslääkäri osaa neuvoa hampaiden hoidossa, kuten hampaiden harjauksessa ja yleisesti suun terveyteen liittyvissä asioissa.

Ientulehdusten hoito, hampaiden paikkaus, juurihoito, purenvikojen hoito sekä erilaisten hammasproteesien teko kuuluvat hammaslääkärin päivittäisiin työtehtäviin. Hammaslääkäri taitaa myös suukirurgiset toimenpiteet ja hampaiden oikomishoidot.

Hammaslääkäri tietää eri-ikäisten hampaidenhoidosta ja osaa tukea ja neuvoa asiakasta eri suun terveyteen vaikuttavissa elämänvalinnoissa.

Hammaslääkärin työssä tarvitaan ihmisläheistä työotetta, huolellisia kädentaitoja sekä hammaslääkärityöhön liittyvän teoriatiedon hallintaa. Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien edunvalvontajärjestö.

Hammaslääkäreiden työ on tärkeää, koska suun terveys vaikuttaa ihmisen koko terveyteen. Myös kroonisten sairauksien hoito on mahdollista vain jos hampaistakin pidetään huolta. Suun tutkimuksissa suositellaan käymään säännöllisesti, koska monet suun alueen sairaudet ovat aluksi oireettomia. Sännöllinen hoito on halvempaa ja tehokkaampaa, kun suun sairaudet eivät ole vielä edenneet pitkälle.

Hammaslääkärin työ on palveluammatti. Hammaslääkäri kunnioittaa potilaan tahtoa, toimii luottamuksellisesti ja tasa-arvoisesti potilaitaan kohtaan.

Missä hammaslääkäri työskentelee?

Suomessa työskentelee vajaa 5000 hammaslääkäriä. Noin puolet työskentelee terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Pieni osa työskentelee myös valtiolle, sairaaloille, puolustusvoimille sekä YTHS:lle eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle.

Yksityishammaslääkärit hoitavat noin puolet Suomen hammaslääkäriasiakkaista. Hammaslääkäri voi toimia myös kansainvälisissä tehtävissä, esimerkiksi kansainvälisen terveydenhuollon parissa lääkärijärjestöissä tai hammaslääkäriliitoissa.

Hammaslääkäri osallistuu työssään moniin terveyttä edistäviin projekteihin, jotka liittyvät elämäntapojen parantamiseen. Esimerkiksi tupakan ja sokerin haittojen valistus sekä rohkaiseva terveysneuvonta hampaita suosivan ruokavalion eteen voivat liittyä hammaslääkärin työtehtäviin.

Hammaslääkärien palkka

Terveyskeskushammaslääkärit tienaavat  kuukaudessa keskimäärin 5500 euroa. Yrittäjinä toimivien yksityishammaslääkäreiden palkka vaihtelee tehdyn työmäärän mukaan. 

 

Hammaslääketieteen koulutuksia

Yleistä lääkärikoulutuksesta

Lue lääketieteen ja farmasian alasta

Lue sosiaali- ja terveysalasta

Lue luonnonlääketieteellisestä alasta

Lue luonnontieteellisestä alasta

 
Lähteet: hammasll.fi, med.helsinki.fi