Sivuston käyttötapa: Mobiili

Lentäjä / Lentoemäntä

Lentäjäksi tai pilotiksi voi kouluttautua lentokoulussa. Lentäjällä tulee olla koulutus, lentolupakirja sekä lääketieteellinen kelpoisuus ohjata ilma-alusta.

Lentoemäntä vastaa matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista lennon aikana. Ammattinimikkeen miespuolinen vastine on stuertti. Lentoemäntiä ja stuertteja on Suomessa noin 2500, joista noin kymmenesosa on stuertteja.

 
Näyttää 1-4 yhteensä 4 tulosta
   
Hakutulokset Koulutustyyppi Paikka
Ammattilentäjän koulutus
Suomen Ilmailuopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Pori
Oletko haaveillut lentäjän ammatista? Suomen Ilmailuopistossa on mahdollista suorittaa ammattilentäjän koulutus, joka kestää noin 2 vuotta. Koulutukseen on mahdollista hakea...
Ammattilentäjän Opintolinja (AOL)
SL Flight Training
Ammatilliset oppilaitokset
Helsinki
Ammattilentäjän Opintolinjalta (AOL) valmistuneet saavat kelpoisuuden perämiehen tehtäviin kaupallisessa lentoliikenteessä. Opinnot lähtevät liikkeelle lentämisen perusteista ja etenevät aina liikennelentäjäksi saakka,...
Liikennelentäjäkurssi ATPL | Ammattilentäjän opintolinja
Aeropole Flight Training
         
(2)
Ammatilliset oppilaitokset
Helsinki
Aeropolen liikennelentäjäkurssi eli ammattilentäjän opintolinja on tarkoitettu liikennelentäjiksi aikoville. Koulutus pätevöittää oppilaan toimimaan liikennelentokoneen perämiehenä useamman lentäjän miehistössä ja myös...
Yksityislentäjän lupakirja
SL Flight Training
Ammatilliset oppilaitokset
Helsinki
SL Flight Trainingin yksityislentäjän koulutus Helsingissä Helsinki-Malmin lentoasemalla on Sinulle ensimmäinen askel kohti harrastusta ilmailun parissa tai kohti ammatti- ja...
  • = Videoesittely
Näyttää 1-4 yhteensä 4 tulosta
 

Yllä olevasta hakupalvelusta löydät Suomessa järjestettäviä lentoalan koulutuksia. Voit myös lukea lisää lentäjän ja lentoemännän ammateista ja koulutuksista alta. Onnea oman koulutuksesi löytämiseen!

Lentäjä

Lentäjä on ammattinimike, kapteeni ja perämies kuvaavat arvoa. Pienemmissä ilma-aluksissa on yleensä yksi lentäjä, suuremmissa kaksi, joista toinen on ilma-aluksen päällikkö. Henkilö, joka lentää jonkin lentoyhtiön palveluksessa, on liikennelentäjä. Lentokoneen päällikköä kutsutaan myös kapteeniksi ja toista ohjaajaa perämieheksi. Lentokoneessa ei ole aina pakko olla yhtä kapteenia ja perämiestä; voi olla myös kaksi kapteenia, jolloin kokeneempi kapteeni toimii lentokoneen päällikkönä.

Liikenneluokan lentokoneen päälliköksi eli kapteeniksi voi päästä toimittuaan vähintään 1 500 tuntia perämiehenä, jonka lisäksi tulee suorittaa ATPL- eli liikennelentäjän lupakirjatarkastuslento. Lentoyhtiö päättää lopullisesti, milloin ATPL-lupakirjan haltija voi aloittaa lentää niin sanotun kapteeni-line trainingiä kouluttajakapteenin toimiessa perämiehenä. Käytännössä päälliköksi eli kapteeniksi pääsee noin yhdestä vuodesta ylöspäin yhtiöstä riippuen. Lentokapteeni on Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi ansioituneelle ilmailun parissa toimineelle tai toimivalle henkilölle. Koneen päällikköä voi kutsua kapteeniksi, mutta ei lentokapteeniksi ilman kyseistä arvonimeä.

Lentoemäntä

Suurin osa lentoemännistä ja stuerteista on suorittanut ylioppilastutkinnon ja monet myös korkeakoulututkinnon. Lentoemäntiä koulutetaan lentoyhtiöiden omilla kursseilla, joita järjestetään työvoiman tarpeen mukaan. Kurssit kestävät useimmiten 6-8 viikkoa. Kurssin lisäksi lentoemännän koulutukseen kuuluvat työhönopastuslennot sekä kertauskurssit. Lentoemäntä voi hakeutua tietyn työkokemuksen jälkeen purseriksi eli matkustamon esimieheksi. Lentoemännän koulutuksen sisältöä säädellään yleiseurooppalaisessa JAR-OPS 1 -ilmailumääräyksessä.

Tyypilliset muodolliset vaatimukset lentoemännälle ovat

  • koulutus vähintään ylioppilastutkinto tai vastaava
  • kokemusta asiakaspalvelusta
  • ikä 22–28 vuotta (Finnairilla ei yläikärajaa, Finncomm Airlinesillä alaikäraja on 20 vuotta)
  • pituus 160–188 cm
  • hyvä näkö

Vaatimukset lentoemäntien kielitaidosta vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Suomessa lentoemäntäkursseja järjestävät mm. Finnair, Blue1 ja Ryanair.