Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta

Yleisesti lentäjän ammatista

Lentäjä on ammattinimike, kapteeni ja perämies kuvaavat arvoa. Pienemmissä ilma-aluksissa on yleensä yksi lentäjä, suuremmissa kaksi, joista toinen on ilma-aluksen päällikkö. Henkilö, joka lentää jonkin lentoyhtiön palveluksessa, on liikennelentäjä. Lentokoneen päällikköä kutsutaan myös kapteeniksi ja toista ohjaajaa perämieheksi.  Lentokoneessa ei pidä aina pakollisesti olla läsnä yhtä kapteenia ja perämiestä. Samanaikaisesti koneessa voivat olla myös kaksi kapteenia, jolloin kokeneempi kapteeni toimii lentokoneen päällikkönä.

Ammattilentäjän kelpoisuusehdot

Ammattilentäjän opintojen pääsyvaatimukset ovat lukio tai ammatillinen perustutkinto; minimipituus on 163,0 cm, maksimipituutta ei ole, yli 190cm pitkien hakijoiden mahtuminen lentokouluissa käytettävien koneiden ohjaamoon varmistetaan koeistunnalla ennen lopullista hyväksyntää; hakijan tulee olla perusterve; näöntarkkuuden tulee olla joko ilman laseja tai laseilla korjattuna vähintään 1.0 kummassakin silmässä erikseen sekä soveltuvuuskokeiden läpäisy ja hyväksytty poliisin tekemä suppea turvallisuusselvitys.

Lentäjän koulutus

Lentäjien koulutusta järjestävät Suomen Ilmailuopisto Porissa, Patria Pilot Training Oy ja SL Flight Training (Salpauslento Oy) sekä Aeropole Oy Helsinki-Malmilla.

Koulutuksen kesto on noin kaksi vuotta, ja se toteutetaan Yksityislentäjäjaksona (PPL) ja sitä seuraavana ansiolentäjäjaksona (CPL), joka jakautuu yksimoottori- ja monimoottorivaiheisiin. Koulutuksen jälkeen lentäjällä on ansiolentäjän lupakirja sekä mittarilento- ja monimoottorikelpuutus.

Ansiolentäjäkurssin hyväksytysti suorittaneet voivat hakea edelleen koulutettaviksi lentoyhtiöihin ja -yrityksiin. Perämieskurssien kesto on noin kuusi viikkoa. Sen jälkeen voidaan hakeutua ensimmäisen konetyypin tyyppikoulutuksen, joita järjestetään lentoyhtiöiden rekrytointitarpeen mukaan.

Liikennelentäjä aloittaa perämiehen tehtävissä kapteenin työparina saadakseen kokemusta tulevaa lentokapteenin tehtävää varten. Kapteeniksi voi hakeutua saatuaan riittävän viranomaisen määrittämän kokemuksen perämiehen tehtävissä.

Lentäjän ammatti

Lentäjän ammatissa tarvitaan mm. paineensietokykyä, keskittymiskykyä, loogista ajattelua, avaruudellista hahmottamiskykyä ja tarkkuutta sekä ongelmanratkaisutaitoja. Liikennelentäjän on hallittava lentämiensä lentokonetyyppien käyttö, ohjaus, navigointi ja radioliikenne sekä tunnettava lentokonetyyppi sekä sen laitteet ja järjestelmät.

Liikenneluokan lentokoneen päälliköksi eli kapteeniksi voi päästä toimittuaan vähintään 1 500 tuntia perämiehenä, jonka lisäksi tulee suorittaa ATPL- eli liikennelentäjän lupakirjatarkastuslento. Lentoyhtiö päättää lopullisesti, milloin ATPL-lupakirjan haltija voi aloittaa lentämisen niin sanotun kapteeni-line traininginä kouluttajakapteenin toimiessa perämiehenä. Lentokapteeni on Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi ansioituneelle ilmailun parissa toimineelle tai toimivalle henkilölle. Koneen päällikköä voi kutsua kapteeniksi, mutta ei lentokapteeniksi ilman kyseistä arvonimeä.

Lentoemäntä ja stuertti

Lentoemäntä ja stuertti huolehtivat matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista lennon aikana. Stuertiksi kutsutaan miespuolista matkustamohenkilöstön jäsentä. Suurin osa lentoemännistä ja stuerteista on suorittanut ylioppilastutkinnon ja monet myös korkeakoulututkinnon. Lentoemäntiä koulutetaan lentoyhtiöiden omilla kursseilla, joita järjestetään työvoiman tarpeen mukaan. Kurssit kestävät useimmiten kahdeksan viikkoa. Kurssin lisäksi lentoemännän koulutukseen kuuluvat työhönopastuslennot sekä kertauskurssit. Lentoemäntä voi hakeutua tietyn työkokemuksen jälkeen purseriksi eli matkustamon esimieheksi, joka kestää noin kaksi viikkoa. Lentoemännän koulutuksen sisältöä säädellään yleiseurooppalaisessa JAR-OPS 1 -ilmailumääräyksessä.

Helikopterilentäjä

Helikopterilentäjä hoitaa erityyppisiä lentotehtäviä, esimerkiksi henkilö- ja materiaalikuljetuslentoja, etsintä- ja pelastuspalvelutehtäviä ja liikennevalvontaa. Helikopterilentäjä voi työskennellä lentoyhtiössä tai Rajavartiolaitoksen tai Puolustusvoimien palveluksessa. Helikopteriliikennelentäjän pohjakoulutus on sama kuin kiinteäsiipisten liikennelentäjällä, mutta lisänä tulee erikoistuminen helikopteripuolelle. Helikopterilentäjiä koulutetaan yksityisissä lentokouluissa. Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat kouluttavat henkilöstöä omiin tehtäviinsä. Vaatimukset koulutukseen ovat suhteellisen tiukat. Pääsääntöisesti pitää päästä ensiksi suorittamaan varusmiespalvelusta varusmiehenä ilmavoimien ohjaajakurssille.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: tyomarkkinatori.fi, finnair.com

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!