Koulutustakuu varmistaa opiskelupaikan peruskoulun päättäneille

HELMIKUU 2013


Koulutustakuu varmistaa opiskelupaikan jokaiselle peruskoulun päättäneelle

Koulutustakuu varmistaa opiskelupaikan jokaiselle peruskoulun päättäneelle


Tiesitkö, että peruskoulun päättävistä nuorista noin 5000 on jäänyt vuosittain ilman toisen asteen tutkintoon johtavaa koulutuspaikkaa? Vuodenvaihteessa voimaan tulleen nuorisotakuun ja siihen kuuluvan koulutustakuun avulla pyritään varmistamaan, että jatkossa kaikille nuorille luodaan mahdollisuudet suorittaa perusasteen jälkeinen tutkinto ja työllistyä.

Tammikuussa 2013 voimaan astuneen uuden nuorisotakuun avulla pyritään edistämään nuorten työllistymistä ja ehkäisemään syrjäytymistä. Hallitusohjelmaan kirjatun nuorisotakuun tavoitteena on varmistaa, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle nuorelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu oleellisesti myös koulutustakuu, joka takaa peruskoulunsa juuri päättäneille koulutuspaikan lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuskoulutuksessa tai muulla tavoin järjestettynä.

Pelkän opiskelupaikan saaminen ei kuitenkaan aina riitä. Uudistusten ohella huomiota kiinnitetäänkin myös siihen, etteivät nuoret ajautuisi liian pitkiksi ajanjaksoiksi ilman minkäänlaista tavoitteellista toimintaa, kuten aktiivista
ja kohti työelämää vievää opiskelua.

Koulutustakuun toteutuminen pyritään varmistamaan lisäämällä opiskelupaikkoja ammatilliseen koulutukseen, uudistamalla opiskelijavalintoja ja oppilaanohjausta sekä korottamalla oppisopimuskoulutuksen työnantajakorvauksia. Toisen asteen koulutusten opiskelijavalintoja kehitetään siten, että etusijalla uusien opiskelijoiden valinnassa tulevat jatkossa olemaan saman vuoden aikana peruskoulun päättäneet nuoret. Myös nuorille maahanmuuttajille suunnattua kielikoulutusta lisätään kansanopistoissa
ja kansalaisopistoissa, mikä parantaa maahanmuuttajanuorten opiskeluvalmiuksia ja kielitaitoa jatko-opintoja ja työelämää ajatellen.

Lähde ja lisätietoa: www.nuorisotakuu.fi
 

 

Lue lisää koulutusuutisia Palaa lukemaan lisää koulutusuutisia 

 Kaipaatko apua ammatinvalinnassa? Kokeile ammatinvalintatestiämme!
 

Viimeksi päivitetty: 25 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi